Партнер рубрики Події

Якщо розбили термометр – як зібрати ртуть і куди занести на утилізацію в Тернополі?

Якщо розбили термометр – як зібрати ртуть і куди занести на утилізацію в Тернополі?
  • Розбитий ртутний термометр становить велику небезпеку для людини та довкілля. Його в жодному разі не можна викидати у звичайний смітник, наголошують рятувальники.
  • Куди звертатися у Тернополі, якщо ви випадково розбили термометр
  • Як правильно прибрати у приміщенні, аби ртуть нікому не зашкодила? Журналісти «20 хвилин» дізнались.

Ртуть – це отруйна речовина сріблясто-білого кольору, яка у звичайних умовах виглядає як рідина, а при ударі поділяється на дрібні кульки. Пари ртуті та її сполуки дуже отруйні, повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

Потрапивши в організм людини через органи дихання, ця речовина акумулюється і залишається там на все життя. Максимально припустима концентрація парів ртуті для житлових приміщень – 0,0003 мг/м3. Якщо ж її концентрація у повітрі перевищує 0,2 мг/м3, людині загрожує гостре отруєння організму, симптоми якого можуть проявитись через 8-24 години. І хоча зараз поширені електронні термометри, багато людей за звичкою далі продовжують користуватись ртутними.

Відео дня

Випадки «витікання» ртуті у домівках тернополян трапляються рідко, але все ж є. Один з останніх стався 24 січня 2022 року. На вулиці Тернопільській діти розбили у квартирі термометр. На місце події викликали рятувальників, які в апаратах захисту дихання та завдяки спеціальним засобам здійснили механічний збір ртуті, провели демеркуризацію (обробку забрудненої поверхні – прим.) і провітрювання приміщення. Тому журналістка «20 хвилин» дізналась, що робити, якщо ви випадково розбили ртутний термометр та куди у нашому місті його можна безпечно здати.

Приймають в управлінні міської ради

Мешканці Тернопільської міської громади можуть передати на утилізацію ртуть з термометрів в управління надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради, повідомила речниця Мар’яна Зварич. Принести розбитий термометр можна за адресою: вулиця Євгена Коновальця, 8, перший поверх, кабінет 11. Управління працює з понеділка по четвер з 8.00 до 17.15 год, у п’ятницю – з 08.00 до 16.00. Обідня перерва з 13.00 до 14.00.

Попередньо можна зателефонувати за номером: +380 67 447 29 25.

Якщо у вас випадково розбився термометр, каже пані Зварич, зібрані залишки необхідно помістити у скляну банку з водою. Закрийте її щільною кришкою. Після того, як ви зібрали всю ртуть, з нею слід поводитися акуратно. Ні в якому разі не викидайте ртуть на смітник, в сміттєпровід або унітаз. 

Як правильно зібрати ртуть?

Рятувальники не займаються утилізацією розбитих термометрів, каже речник пожежно-рятувальної служби області Сергій Данілін. Він додає: якщо ви розбили термометр та зібрали ртуть – зверніться до органу місцевого самоврядування (у міську раду – прим.), аби отримати подальші інструкції.

Пан Данілін розповів для «20 хвилин» основні правила збору ртуті з пошкодженого термометра. В першу чергу, говорить речник, виведіть з приміщення, де розбився градусник, дітей і тварин. Закрийте двері в інші кімнати, аби ртуть не потрапила туди. Відкрийте вікна, щоб в приміщенні стало холодніше – в теплі вона випаровується швидше. Але не допускайте протягу, бо кульки ртуті можуть розлетітись кімнатою.

Підготуйте розчин: на 1 літр води 40 г тертого мила і 30 г соди. Змочіть у ньому ганчірки і обкладіть місце, де розбився термометр. Витирайте взуття, аби не рознести ртуть по дому. У банку об’ємом 0,5-1 літра налийте воду на дно. Складіть туди розбитий термометр та зберіть ртуть.

– Зібрати ртуть можна за допомогою піпетки або звичайного скотчу. Також її можна змахнути пензликом або ватою на папір, а з нього струсити в банку. Категорично не можна збирати ртуть віником, пилососом чи щіткою. Це не тільки назавжди зіпсує річ, але і сильніше рознесе ртуть по всій підлозі, –  коментує речник пожежно-рятувальної служби Сергій Данілін. – Спочатку зберіть великі краплі ртуті, а тоді озирніться довкола. Дрібні кульки можуть закотитися під меблі або на килим. Цю ртуть теж треба зібрати. Посвітіть ліхтариком, аби знайти її – метал яскраво блищатиме.

Перша допомога при отруєнні парами ртуті

Сергій Данілін розповів і як діяти, якщо ви вдихали пари ртуті упродовж певного часу.

За його словами, при важких гострих отруєннях потрібно негайно промити шлунок водою з 20-30 грамами активованого вугілля, або білковою водою (збитий з водою яєчний білок – прим. авт.), після чого дати людині молоко, а потім проносне.

При гострих отруєннях потрібно негайно вивести постраждалого із зони ураження та забезпечити йому повний спокій. У цьому випадку без госпіталізації у медичний заклад не обійтись.

 

Читайте також:

Де у Тернополі можна здати використані батарейки? Ми дізнались

Готуємось до можливих блекаутів: як підготувати генератор до початку роботи. Поради майстра

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anna Stanislavchuk

    А ще ртуть можна зібрати за допомогою шматочка алюмінію чи срібла
  • Людмила Людмила

    В аптеках продають термометри із якимось замінником ртуті. Розкажіть про це.

keyboard_arrow_up