Партнер рубрики Події

Якщо у вас радянський військовий квиток — чи реально його замінити в Тернополі

Якщо у вас радянський військовий квиток — чи реально його замінити в Тернополі
  • Тернополянину Василю відмовили в обміні «воєнного білета СРСР» на український. З його слів, мова йде про документ, що містить комуністичну символіку, пропаганду комуністичного та нацистського тоталітарних режимів. 
  • Чи дійсні такі документи в Україні та, чи можливо замінити за власним бажанням? За роз’ясненням журналісти «20 хвилин» звернулися до працівників Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Військовий квиток — документ, що територіальний центр комплектування та соціальної підтримки видає громадянам при призові на дійсну військову службу або при зарахуванні в запас. Він є безстроковим документом, що засвідчує особу солдата, матроса, сержанта, старшини. У ньому також вказується належність до військової служби громадян, які перебувають у запасі. Законодавство передбачає два види військових квитків:

Військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу — документ, що визначає належність його власника до військової служби, служби в запасі та військового обов'язку.

Військовий квиток офіцера запасу — документ, що визначає належність його власника до офіцерського складу та військового обов'язку.

Відео дня

Досі діють радянські документи?

Тернополянин Василь розповів редакції «20 хвилин», що «воєнний білет СРСР» отримав в одному з районних військових комісаріатів ще у червні 1995 року. Він наголосив, з того часу його ніхто не викликав до установи та не пропонували замінити документ. 

У квітні 2022 року чоловік звертався до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, аби стати на захист України. З його слів, працівники не поцікавилися, чому у нього документ досі з ворожою символікою та надрукований російською мовою. 

— Окрім комуністичної символіки, на сторінках 32-34 є розпорядження, яке зобов’язує власника документа дотримуватися «закона ссср «О всеобщей воинской обязанности» і бути готовим в будь-який момент стати до лав радянського війська.  А ми неодноразово чули від російських політиків те, що радянський союз не зник. Вони вважають, що росія – його спадкоємиця, – розповідає журналістці чоловік. 

Від 2022 року тернополянин Василь оббивав пороги військкомату з проханням – замінити радянський документ на український. Отримавши відмови в усному та письмовому варіантах, він звернувся до Тернопільської обласної прокуратури із заявою про відкриття кримінального провадження, а далі до Тернопільського міськрайонного суду і до Тернопільського апеляційного суду.

Проте всі звернення виявилися марними.

Що кажуть у військкоматі

Також за роз’ясненнями журналісти «20 хвилин» звернулися до Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Зі слів т.в.о. начальника Миколи Бойка, заборона частини третьої статті четвертої ЗУ «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного режиму в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» не поширюється на документи державних органів та органів місцевого самоврядування прийнятих чи виданих до 1991 року.

– Ми знаємо, що тернополянин отримав військовий квиток у 1995 році. На той час чинним був Указ Президента України № 263/94, у якому другим пунктом вказали — провести видачу нових військових квитків протягом 1995-1998 років у міру виготовлення їх бланків. У зв’язку з важкою ситуацією в Україні, бланки надсилали до військкоматів із запізненням та у малих кількостях. Оскільки протягом 1995-1998 років тернополянин гостро не порушував тему щодо заміни документа та не звертався для видачі нового, він має військовий квиток зразка, що виготовили та затвердили до 1991 року, – наголосив пан Бойко. 

30 грудня 2016 року з’явився новий Указ Президента України, у якому під пунктом три чітко прописують: військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на документ нового зразка.

Коли замінюють військовий квиток

Відповідно до пункту шість Указу Президента України від 30 грудня 2016 року, повторно військовий квиток можуть видати офіцеру запасу за рішенням районного ТЦК та СП у випадку: 

Військовослужбовець має звернутися безпосередньо до свого командира за місцем проходження служби з рапортом.

Крім заяви та рапорту особа повинна надати паспорт, матове фото 3х4 без куточка, пошкоджений документ або його залишки (за наявності). Також витяг з наказу про результати службового розслідування (якщо документ втрачено), довідка з відділу поліції, що була написана заява про втрату (якщо документ був викрадений).

Якщо мова йде про не військовозобов’язану особу чи резервіста, то звертаєтеся до керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки, у якому перебуває на військовому обліку, із заявою.

Який вигляд повинен мати військовий квиток

Відповідно до положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу, документ – зшита внакидку нитками книжечку розміром 88 х 125 мм, що має тверду обрізну з закругленими кутами обкладинку, обтягнуту бумвінілом темно-зеленого кольору, і 32 сторінки.

У верхній частині лицьового боку обкладинки військового квитка зображують малий Державний Герб України, а під ним – напис «Військовий квиток».

Усі сторінки військового квитка пронумеровані та мають захисну сітку кольору хакі. На кожній сторінці вертикально має бути орнамент. У центрі орнаменту на першій сторінці зображують малий Державний Герб України.

Внизу на першій, третій, п'ятій, сьомій, дев'ятій, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29 та 31 сторінках документа є серія та номер військового квитка.

На внутрішньому лівому боці обкладинки військового квитка у верхній частині зображений малий Державний Герб України на фоні зображення Державного Прапора України. На цей бік обкладинки вносяться прізвище, ім'я та по батькові власника квитка, дату видачі та військовий комісаріат, що видав військовий квиток. Нижче відводиться місце для підпису військового комісара, фотокартки розміром 35 х 45 мм та підпису власника військового квитка. Записи та фотокартка засвідчують гербовою мастиковою печаткою військового комісаріату, що видав військовий квиток.

Читайте також:

«Люди у військовій формі спиняють авто та перехожих». У Тернополі чергова спецоперація: як діяти

Коли і як жінкам-медикиням у Тернополі потрібно стати на обов'язковий військовий облік? Пояснюємо

Чому працівників військкомату, які побили чоловіків, взяли лише під «нічний домашній арешт»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Павло Биков

    Звичайно що реально
  • юрий костюкевич

    Немає чим зайнятися. Краще б на фронт ішов. В мене тоже ще радянський. Взагалі воювати не заважає

keyboard_arrow_up