Партнер рубрики Події

«Люди у військовій формі спиняють авто та перехожих». У Тернополі чергова спецоперація: як діяти

«Люди у військовій формі спиняють авто та перехожих». У Тернополі чергова спецоперація: як діяти
  • На в’їздах/виїздах та в різних частинах міста, у дворах багатоповерхівок упродовж дня 3 листопада тернополяни бачили групи військових та поліцейських та просили редакцію дізнатися, що відбувається.
  • За роз’ясненнями та детальною інформацією журналісти «20 хвилин» звернулися до військкомату та в поліцію.

Від ранку третього листопада читачі «20 хвилин» надсилають до редакції відео та світлини. На них чітко видно, як чоловіки у військовій формі зі зброєю та працівниками поліції масово пересуваються вулицями. 

Читачі розуміють, що в Україні вже другий рік поспіль триває повномасштабне вторгнення. Але такої кількості людей у військовій формі біля під’їздів багатоповерхівок, на прибудинкових територіях, переконуютб, бачать вперше.

Відео дня

— Вони чималими групами обстежують прибудинкові території. Я на власні очі бачила, як у нашому дворі йшли три особи у військовій формі та один працівник поліції. Що відбувається у Тернополі? Можливо, хтось знову втік чи зник, можливо, когось шукають? Чи план перехоплення? — повідомила до редакції читачка Оксана.

Знову без коментарів?

Чи проводять спецоперацію від військкомату та з якою метою? За роз’ясненнями журналісти «20 хвилин» звернулися до пресофіцерки обласного ТЦК Олени Величанської. Вона повідомила, що перебуває на лікарняному.

Враховуючи те, що люди бачили не лише чоловіків у військовій формі, а й поліцейських, за додатковими роз’ясненнями ми ще й звернулися до Нацполіції Тернопільщини. Речник Сергій Крета лише зазначив, що зі всіма питаннями нам варто звернутися до військкомату. Також він журналістам не підтвердив і не спростував інформацію щодо залучення до рейдів їхніх працівників.

Також з власних джерел нам вдалося дізнатися, що до проведення спецоперації по мобілізації залучили працівників військкомату з іншої області. Тож ми звернулися за роз'ясненнями до оперативного командування «Захід». Поки що чекаємо на коментар.

 

Захищати країну – треба. Але пхати в бус – незаконно

Оскільки наша редакція публікувала багато матеріалів і про обов'язки громадян щодо військового обліку, і про порушення з боку працівників ТЦК, вирішили нагадати про основні правила поведінки.

– Видавати повістки на вулиці, в інших громадських місцях можна. Вони не є прямим викликом до служби. Це не мобілізаційне розпорядження. Головна мета — військовий облік. Державі треба знати, на які сили розраховувати. Однак заповнення даних особи у пусті рядки підписаної уповноваженою особою військкомату повістки є незаконною дією, – коментує редакції адвокатка Марія Бочан.

Якщо чоловік вже звертався до військкомату із заявою і підтверджуючими документами про надання йому відстрочки, має на руках документи про відстрочку, то давати йому повістку на вулиці для уточнення даних  — беззмістовно. Головне — офіційно отримати відстрочку у військкоматі. Більше того, за новими Правилами військового обліку, кожен військовозобов'язаний, який має право на відстрочку, не чекаючи повістки, зобов'язаний звернутись до військкомату з відповідними документами.

Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки. Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі.

Затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у військкомат для уточнення даних ці особи права не мають!

Якщо до тернополян вчиняють неправомірні довідки, вони вправі викликати поліцію, щоб зафіксувати це, навіть якщо на місці вже є правоохоронці. 

Довідка

Громадяни України – чоловіки 18-60 є військовозобов'язаними і підлягають загальній мобілізації на час воєнного стану. Це їхній обов'язок з'явитися до військкомату за повісткою, стати на облік, уточнити дані, пройти медкомісію, повідомляти про зміну свого місця проживання/реєстрації тощо. Знехтувавши своїм обов'язком, чоловіки мають розуміти наслідки.

Кодекс України про адміністративні правопорушення за недотримання законодавства про мобілізацію передбачає покарання: штраф від 1700 до 3400 гривень. 

У разі, якщо особа отримує повістку вдруге протягом року та не з’являється до військкомату, це карається штрафом у розмірі 5100 гривень. Найсерйозніше покарання загрожує тим, що вже пройшли медкомісію, яких визнали придатним до служби, отримав «направлення» в частину і не з'явився. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, це карається позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

 

Читайте також:

Коли і як жінкам-медикиням у Тернополі потрібно стати на обов'язковий військовий облік? Пояснюємо

На Тарнавського та Лучаківського чоловіків «запакували» в бус. Що кажуть в поліції і військкоматі

Побиття у військкоматі Тернополя. «20 хвилин» дізналися деталі

Кажуть, що побили і силою тримають у військкоматі. Ми розбиралися, чи це правда

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Читач72

    Є потужна армія з недоторканих заброньованих держслужбовців усіх рангів, є на Тернопільщині молоді ухилянти з Донбасу, здорові переселенці які різними шляхами оформлЯють бронь.В час війни обов'язок держслужбовців чоловіків і жінок йти на передову та захищати державу, а переселенців зі сходу негайно зібрати в Тернополі та відправити на захист рідного краю та власного житла.
  • Yago Gallego

    Хуї животаті хлопців на забій виловлюють
  • Андрій Шаблій

    СПЕЦОПЕРАЦІЯ))))))))
  • Andrii Yaremchuk

    Ни стаєш відубасив і то тоді будуть знати де вручати.

keyboard_arrow_up