За спалювання листя тернополянами загрожує штраф понад тисячу гривень

За спалювання листя тернополянами загрожує штраф понад тисячу гривень

Палити листя і траву категорично заборонено! Про відповідальність – дізнавалась журналістка “20 хвилин”. 

 

Чимало краян нехтує забороною спалювати суху рослинність, – каже начальник Держекоінспекції в Тернопільській області Едуард Ференц. Тому цієї осені свою роботу активізують працівники правоохоронних органів, санстанції, екологічної інспекції, які слідкують за тим, щоб на території міста люди не палили опале листя, гілля, траву та інші відходи. На паліїв складаються протоколи по яких муніципальна поліція накладатиме штраф.

- Ми щодня навколо Тернополя проїжджаємо і фіксуємо спалювання листя. Особливо, на тих, хто має присадибні ділянки, - коментує Едуард Ференц. - Наші люди знають, що цей дим надзвичайно шкідливий, проте все-рівно нехтують забороною. Зараз, палії вже розуміють, що їх можуть ловити, то здебільшого палять вночі. 

Зазначимо на паліття листя передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність.

Відео дня

-  Адміністративна відповідальність передбачає  штраф від 170 до 1500 гривень, При тяжких наслідках підпалів наступає кримінальна відповідальність. Зокрема порушника можуть позбавити волі від п’яти до десяти років, - зазначає Едуард Ференц

Начальник Держекоінспекції в Тернопільській області Едуард Ференц вважає, що штрафи достатньо високі, але лише їх, звісно, мало. 

- Потрібно проводити просвітницьку роботу, - каже пан Ференц. - Доводити до свідомості людей, що коли ви бачите, що палять сухе листя - обов’язково викликайте поліцію. 

Екологи наголошують, що спалювання листя завдає величезної шкоди довкіллю, створює загрозу для життя рослинного і тваринного світу, а нерідко і людей, може призвести до некерованих надзвичайних ситуацій та призводить до забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами, які негативно впливають на здоров’я: стан дихальних шляхів, астматичні захворювання, захворювання щитовидної залози та інше. І рекомендують компостувати опале листя.

Речник управління держслужби з надзвичайних ситуацій в області Ірина Крупа зазначила, що справді останнім часом кількість пожеж у екосистемі збільшилась.

- З початку року на території області виникло 2234 пожеж. З них на відкритій території виникло 1392 пожежі, 11 пожеж на торфовищах. Окремо по спалюванню листя статистика не ведеться, - додає Ірина Крупа. 

Довідка

Повідомляти про зазначені порушення тернополяни можуть в Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області (вул. Шашкевича, 3) та у муніципальну поліцію за телефоном +38 073 015 1481 (Viber).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Меліса

    Не знаю де палять уночі!А майже посеред центру в 17:00 ще досить такий день. В приватному будиночку що знаходиться перед моєю багатоповерхівкою на Лисенка 9а є достатньо великий кавалок землі, на якому ростуть майбутні розпалки для згарища, і декілька жіночок які пораються на клумбах ,час від часу ,запалюють навіть не вогнища а ватри я б сказала. Враження складається що проходить щорічний шабаш.  І якби вони палили ще, посеред своєї ділянки,так ні ,під самим парканом до багатоквартирного будинку,це просто наглість,на вулиці ще досить тепло, люди постійно провітрюють квартири,і тут тобі на ..свіжого смогу замість кисню.
  • Max

    В комплекті до штрафів потрібно б вести розяснбвальну роботу не тільки чому це погано а як позбутись листя не спалюючи (рекламу перевізників які вивезуть) може хоть частина людей не палили б.
    Реально восени вікно відкрити нема як. Одразу повна кімната диму
  • галина созоновская

    А куди діти листя? Нехай відповідні служби його вивозять! Той хто каже прикопувати листя-той ніколи його не прибирав! Хай спробує прикопати гори цього листя. Розведеться маса шкідників і тоді будете просити спалювати його.А базікати про шкоду всі можуть.Тим паче з коминів диму ще більше -бо зараз спалюють в печах все що горить пластик.пенопласт пляшки -все дуже добре горить

    Меліса reply галина созоновская

    Пані Галина а ви не думали? Що на все є хід природи! Лисття виросло,опало,і наступний крок в коловороті  життя, перегнивання ,за зиму під товщами снігу ,та під час відлиги,в такому порядку це ж набридливе вам листя підживлюватиме землю.

    Макс reply галина созоновская

    відгадаю з одного разу за кого ти голосувала на виборах.

    Герасимчук Ростислав reply Макс

    Ахаха, таки дійсно, тепер одразу видно, хто за кого голосував.

    05 reply Герасимчук Ростислав

    Мусорщики забирали сміття за китайською стіною на східному і найшли тебе з братом на мусоркі ви дибіли два вижили після аборту.

    Герасимчук Ростислав reply 05

    Тамара Шампанюк reply галина созоновская

    Оплачуйте за вивезення і вивозьте.. Які відповідні служби мають ваше листя возити? Ваше листя - ваші проблеми. Чого має ціле місто дихати вашим димом? не розумієте, яка шкода від диму, сповненого канцерогенми? ви тупа?
  • Михайло Прлдлппр

    якось попробую дзвонити  і писати на цей номер якшо побачу спалювання. Треба всім так робити.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up