Партнер рубрики Події

Яка різниця у якості вакцин і що робити тим, хто перехворів? Питання і відповіді про щеплення від COVID

Яка різниця у якості вакцин і що робити тим, хто перехворів? Питання і відповіді про щеплення від COVID

У Тернополі почали щеплювати медпрацівників, які працюють з хворими на коронавірус. Ми поспілкувалися з тернопільськими медиками та поставили їм важливі питання про вакцинацію. Нижче ви зможете знайти відповіді, а також запитати у коментарях те, що цікавить вас. І ми підготуємо ще один матеріал. 

Щеплення і вироблення колективного імунітету зможе стати переломним моментом у пандемії коронавірусу, вважає академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин.

– Скільки людей та в який період мають щепитися, щоб це дало максимальний ефект?

Відео дня

– Щоб отримати колективний імунітет, 70-75% населення повинні мати імунітет до вірусу. Цей колективний імунітет і допоможе здолати пандемію. Але цю цифру можна досягти не лише завдяки щепленню. Частина населення перехворіла, тож має набутий імунітет.

– Як бути з тими, хто вже перехворів? Чи потрібно їм вводити вакцину?

– Є люди, які перехворіли, мають імунітет. Їх потрібно щеплювати в останню чергу. Необхідно визначати титр (концентрацію) антитіл в крові, перш, ніж робити щеплення. Адже частина населення перенесла коронавірус, отримала імунітет, навіть того не підозрюючи. Я особисто знаю людей, які були впевнені, що не хворіли на коронавірус. Вони мали хворих родичів чи знайомих. Але після перевірки на наявність антитіл, у їх крові був високий титр антитіл. Серед наших інфекціоністів, які щодня працюють з хворими, також були ті, які не мали ознак хвороби, але мали високу концентрацію антитіл до коронавірусної інфекції. Це означає, що вони перенесли хворобу в прихованій формі. Більше того, вони повторно отримують порцію вірусу. Це також стимулює імунітет.

– Чи вистачить нам вакцини, яку Україні дадуть безкоштовно від ВООЗ?

– Потрібно буде закупляти вакцини додатково. Але хто швидше дає замовлення і швидше платить – той може обрати кращу вакцину, яку пропонує ринок.

– Чи є різниця у якості вакцини між різними виробниками?

- Населення з недовірою ставиться до китайської вакцини. У Бразилії вона показала ефективність на 50%, але в Туреччині проявила себе краще. Її ефективність досягла 70%.

Американська вакцина дає майже 90% ефективності й навіть більше. Однак варто одразу зауважити, що ніколи не можна досягнути 100% ефективності вакцинації. Приблизно 5-10% населення має дефекти імунної системи, імунну слабкість. Навіть якщо щепити їх найкращою вакциною – імунітет не виробиться, або він буде дуже слабкий. Тому не можна вимагати 100% ефективної вакцини, бо такої не існує. З іншого боку, не дуже імпонує вакцина, яка дає лише 50% ефективності. При такій вакцинації колективний імунітет буде вироблятися значно повільніше.

– А що буде, якщо люди почнуть відмовлятись від вакцинації?

- Вакцинація допоможе, і її необхідно проводити. Передові країни це розуміють і заздалегідь подбали про те, щоб закупити вакцини найбільш авторитетних фірм. Водночас, існує так-званий антивакцинальний рух. На жаль, він є скрізь. Він був раніше і є зараз. Його представники широко використовують соціальні мережі, розсилають різні повідомлення, фільми з відвертою брехнею про щеплення. І це стосується не лише щеплень проти коронавірусу. Вони розповідають, що з вакциною людей будуть чіпувати, що люди стануть залежними та інші дурниці. Звичайно, вірити в таке мракобісся не можна. Але не брати до уваги це все також не можна. Ми маємо покращувати популяризацію вакцинації. Потрібно, щоб авторитетні люди виступали на телебаченні, на радіо, у пресі та проводили роз’яснювальну роботу. Щеплення нам конче потрібно, аби позбутися пандемії. На жаль, у нашій країні ця робота проводиться слабо. Тому думаю, що значна частина населення за жодних обставин не погодиться на вакцинацію. Який відсоток цих людей буде – покаже час.

Що це за вакцина, яку привезли в Україну?

– Oxford/AstraZeneca (Covishield) – це шведсько-британська вакцина. Вона дає можливість запрограмувати продукцію антитіл на білки «корони» (виступів на поверхні вірусу). Так нейтралізується сам вірус.

Чому потрібно саме два введення?

– Це не є особливість лише даної вакцини. Багато інших вакцин проти коронавірусної інфекції також треба вводити двічі. Проміжок між введенням має бути 4 тижні. Завдяки цьому можна досягнути бажаного ефекту вироблення імунітету проти збудника коронавірусу.

Чи можна довіряти індійському виробнику?

– Вакцину виготовляють в Індії. Але в цьому немає нічого поганого. Її виготовляють за технологією розробників. Чи буде вона краща за вакцину від Pfizer – не можу сказати. Це покаже час. Однак потрібно розуміти, що в Індії виготовляють багато різних вакцин для передових держав. Там виготовлення обходиться значно дешевше.  

 Які переваги цієї вакцини?

– Одна з переваг цієї вакцини – простота зберігання. Її можна зберігати в звичайних холодильних камерах при температурі від +2 до +8 градусів. Це значно спрощує її транспортування.

– Як правильно підготуватися до вакцинації та чи можуть бути побічні ефекти?

– Як таких суворих правил підготовки до щеплення немає. Ви маєте бути здорові, у вас має бути нормальна температура тіла та нормальне самопочуття. Більше рекомендацій та правил немає. Стосовно побічних ефектів – ця вакцина добре себе показала. Фіксували лише поодинокі випадки, коли у людей після щеплення піднімалась температура. Також може виникнути слабкість, запаморочення. Але це характерно для будь-якого щеплення і не тільки для вакцини проти коронавірусу.

– Як ви оцінюєте ситуацію з ковідом зараз? Чого чекати нам найближчим часом?

– Ми вже не раз бачили, що пандемія коронавірусу поширюється хвилями. Ситуація ніби стабілізувалась, але починаються підйоми. Тому говорити, що небезпека минула – не маємо жодних підстав. Вірус продовжує циркулювати і вражати людей. Що буде завтра – я не знаю, але є підстави вважати, що може бути новий підйом захворюваності. Хвороба поширюється незалежно від сезону, хоча респіраторні інфекції частіше розповсюджуються в холодний період року. У світі вже понад рік триває боротьба з коронавірусом. Комплексні протиепідемічні заходи приносять позитивні результати. За рекордно короткий час вдалося створити низку ефективних вакцин і у багатьох країнах розпочати масове щеплення людей. Впевнений, що пандемію буде подолано.

Однак деякі епідеміологи кажуть, що поки що радіти зарано. «Переломний момент» так швидко не наступить.

Далі продовжує епідеміолог Володимир Паничев, тої кількості вакцини, яку отримає Україна безкоштовно – замало. Її потрібно буде докупляти.

– У країні з населенням 42 млн потрібна значна кількість вакцин. Того, що ми отримаємо, буде недостатньо, щоб стався «переломний момент». До того ж, у першу чергу, отримуватимк щеплення дуже вузьке коло населення, а цього недостатньо.

– Якщо необхідну кількість вакцини закуплять, не виникне проблем з відмовами щеплюватися?

– Я думаю, що якщо враховувати ту кількість щеплень, яку ми очікуємо, не буде проблем з тим, що хтось буде відмовлятися і в нас лишиться невикористана вакцина.

– Чи є протипокази до вакцинації?

– Кожна вакцина має свої показання та протипоказання. Це вказують в настановах до застосування вакцин. Але цим безпосередньо займаються медики, які проводять вакцинацію.

– Чи можна довіряти тій вакцині, яку отримуватиме Україна?

– В Україні буде така ж вакцина, як і в інших країнах. Є багато різних виробників. Якщо вакцина відповідає усім вимогам – її можна використовуватися. Тому панікувати та боятися не треба.

Мобільна бригада, яка перша почала проводити щеплення від коронавірусу у місті, створена на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги. Заступниця керівника закладу Надія Боднар розповіла про те, як проходитиме процедура. І дає відповіді на інші питання.

– Як до вас надходить вакцина?

– Вакцина надходить у спеціальних боксах з дотриманням необхідної температури. Термобокси всередині мають два холодові елементи. Є також термометр. Вакцини нам надають зі складу рівно стільки, скільки заплановано зробити щеплень.

– Як розподілена вакцина? Скільки доз в ампулі?

– В одній ампулі вакцини на 10 доз. Коли ми відкриваємо ампулу – маємо написати на ній, коли була взята перша доза. Рівно 6 годин після відкриття ампули її можна використовувати. Потім вона втрачає свою ефективність.

– Як організовано роботу в пункті вакцинації?

– У нас є працівник, який вносить інформацію про всіх вакцинованих. Від осіб, які проходять вакцинацію ми беремо згоду на щеплення. Після цього лікар проводить огляд пацієнта перед вакцинацією.  Разом з вакциною ми отримуємо шприци з 10% запасом та спеціальний контейнер для утилізації відходів. Також маємо аптечку з усім необхідним, яка потрібна для проведення вакцинації.   

Чому боятися вакцинації не потрібно? Відповідає начальниця управління охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко.

– Чи були серед медперсоналу ті, хто відмовився вакцинуватися?

– Звичайно, такі є. Більшість медиків, які відмовились, – перехворіли або хворіють на коронавірусну інфекцію. Були також ті, хто поки що утримується, щоб подивитися, як вакцина себе покаже. Який відсоток людей, які відмовились – поки що не можу сказати, ми не робили таких підрахунків.

– Чи є побічні ефекти у вакцини?

– За перший день в Україні проведено 158 щеплень, і в жодному випадку ніяких побічних ефектів не проявилось. За даними ВООЗ, в Англії провели щеплення 16 мільйон осіб. Тільки у 255 осіб була реакція – піднялась температура. Інших проявів та побічних ефектів від вакцини не виявляли. Тому боятись не потрібно.

– Скільки людей вакцинуватимуть щодня?

– Одна мобільна бригада має право робити до 100 щеплень щодня. Субота та неділя – вихідні. Станом на 25 лютого, ми маємо одну навчену бригаду. Також ми маємо ще одну бригаду, яка пройшла навчання по іншій вакцині, але їх діяльність переплітатись не може. Всього в нас є 12 бригад. З понеділка почнемо навчання інших мобільних бригад. Кількість щеплених буде збільшуватися.

– Хто входить в першу чергу, окрім медпрацівників?

–У першу чергу входять медичні працівники, які задіяні в лікуванні хворих з коронавірусом, працівники інтернатних закладів, лабораторних центрів та працівники ЗСУ. 25 лютого ми також провели щеплення 30 працівників лабораторного центру.

– Чи є вже список тих, хто отримає щеплення?

– Наразі цей список ще формуємо, адже ми лише отримали вакцину.  

– Чи може звичайна людина отримати безкоштовне щеплення?

– Наразі розпочався перший етап вакцинації. Всього їх є п’ять. Ми щеплюємо медпрацівників, які працюють з ковідними хворими. Закликаємо і населення щепитися. Для цього потрібно зв’язатися зі своїм сімейним лікарем. Так ми формуватимемо списки охочих вакцинуватися. Відповідно до групи ризику, формуватимемо списки охочих.

Масова імунізація населення, як повідомляють у МОЗ України, до кінця року розпланована. Впродовж лютого-березня вакцинацію здійснюватимуть лише мобільні бригади. Далі з них працюватимуть паралельно з стаціонарними пунктами вакцинації.

 

Читайте також: 

Коли почнуть щеплювати в районах та як записатись у чергу на вакцину від COVID-19

Я вже вакцинувалася: Ольга Дивоняк – перша лікарка в області, яку щепили від COVID. Як усе минуло?

Вакцина від COVID-19 вже в Тернополі. Кого щеплять першим та де зберігатимуть препарати?

Усе про щеплення, а також чи вакцинуватимуть дітей від COVID. Даємо відповіді на ваші питання

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up