Партнер рубрики Події

Збільшіть витрати з бюджету на ЗСУ: біля міськради влаштували акцію протесту

Збільшіть витрати з бюджету на ЗСУ: біля міськради влаштували акцію протесту
  • Активісти та рідні захисників вже вдруге виходять до Тернопільської міської ради з акцією «ЗСУ в першу чергу».
  • Вони закликають місцеву владу відмовитися від некритичних проєктів для Тернополя.
  • На місці працюють журналісти «20 хвилин». Подробиці читайте у нашому телеграм-каналі та на сайті.

«Новий асфальт = смерть на фронті», «ЗСУ потрібні дрони, а не бруківка», «Допомогу військовим, а не светри депутатам» — з такими плакатами люди прийшли до Тернопільської міської ради. Ініціювала акцію вже вдруге тернополянка Ольга Тимошенко разом з однодумцями.

— Ми маємо змінити рівень забезпечення тернопільських підрозділів в кращу сторону, частково зменшити навантаження на волонтерів та родини захисників. І напрацювати певний алгоритм, що дозволить нашим захисникам отримувати необхідне обладнання не через кілька місяців після подання запиту, а якомога швидше, — кажуть присутні на заході активісти.

Відео дня

Влада пішла на контакт?

Під час спілкування з журналісткою «20 хвилин» активістка Ольга Тимошенко наголосила, представники місцевої влади запросили ініціативну групу до Тернопільської міської ради, де вони змогли чітко озвучити свої вимоги та внесли пропозиції щодо витрат бюджетних коштів. Зустріч відбулася 21 вересня.

— Основне наше прохання – збільшити забезпечення сил оборони з 2% до 15% від загальних витрат міста. Представники міськради стверджували, що наразі є вільні 15,5 млн гривень, проте всі запити військових бригад Тернополя закриті, — розповідає вона. — Ще ми пропонуємо міській раді переглянути бюджет міста-2023 і викреслити з нього ті витрати, які не є нагальними. Тобто, ті проєкти, реалізація яких може зачекати до кращих часів, до нашої Перемоги. 

Аби пришвидшити процес отримання допомоги та закупівлі необхідних речей для захисників тернопільських бригад, ініціативна група запропонувала міській раді спільний алгоритм дій. Пані Ольга детальніше розповідає про нього.

— Наша ініціативна група буде робити все можливе, щоб військовослужбовці, які служать в тернопільських бригадах, змогли подати до нас неофіційні запити. Ми ці запити опрацюємо, систематизуємо і подамо список до міської ради. І керівництво міста буде контактувати з командирами бригад щодо забезпечення їх підрозділів. Будуть пропонували виділити з міського бюджету кошти на ті речі, які звичайні військовослужбовці просять у волонтерів, — наголошує активістка. — Нам дуже хочеться, щоб командири бригад були зацікавлені в забезпечені своїх підрозділів і надали місту офіційні листи-запити на речі, а потім акти про прийняття-передання засобів, які придбає міська рада. 

До учасників акції вийшли представники Тернопільської міської ради. Зокрема, речниця Марʼяна Зварич запевнила, гроші в бюджеті є і їх готові виділяти на потреби Збройних Сил України. Проте мають бути офіційні запити від командирів.

 

Також учасники акції вимагали, аби міський голова Сергій Надал долучився до обговорення і пояснив, чому військові своєчасно не отримують обладнання.

 

Якщо введуть в оману – ми не зупинимося

Також активісти наголосили, влада має розуміти, що замилити очі їм не вдасться. Від результатів акції «ЗСУ в першу чергу» залежить життя українських захисників.

— Ми сподіваємося, що зустріч 21 вересня пройшла недаремно. Ми хочемо, щоб влада не лише удала, що нас почула, а дослухалася і робила реальні дії. Якщо ми будемо бачити, що гроші виділяють не за нагальними потребами або прохання захисників не задовільнятимуть, то поновимо акції і вже тоді всі підемо до міського голови Сергія Надала, — запевнила активістка.

Зазначимо, схожі акції вже провели в Одесі, Житомирі, Львові та Луцьку. 

Читайте також:

Бруківка зачекає, а ЗСУ треба зараз: тернополяни вийшли на мітинг до міської ради

«Мамо, тут Україною пахне!», – 13 річна Даша з Волновахи, яка переїхала у Тернопіль

150 тисяч гривень на тепло для ЗСУ: тернополян закликають долучитися до збору на буржуйки

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Wolodymir Gryvas

    Вести контроль за лисим  його калимами і віткатами і будуть хороші  суми для ЗСУ
  • Читач95

    Якщо перечисляли кошти військовим частинам, хай міська рада не буде голослівною а надроку\є в пресі числа. рік, кому і скільки перечислено військовим. Знаю що кидають клич бюджетникам і ті збирають кошти, збирали на 4 машини для військових, придбали дві. Все. що збирають  бюджетники звозять під раду, всі охочі керівники селфляться, священник окроплює а дальше рада везе на фронт. Цікаво знати від чиєго імені презентують ці дарунки від громади?
  • Читач09

    маскт шоу
  • Людмила Людмила

    Ганебні 2 % на ЗСУ? Це в той час, коли Мукачеве виділяє 26 %!!!

keyboard_arrow_up