Згадуємо 2019-ий: які добрі ініціативи влаштовували у Тернополі

Згадуємо 2019-ий: які добрі ініціативи влаштовували у Тернополі

Інклюзивні покази мод, соціально-мотиваційні проєкти, безкоштовні консультації лікарів, благодійні ярмарки та безліч інших ініціатив провели у Тернополі у цьому році.

Інклюзивний показ мод

У листопаді в Тернополі відбувався інклюзивний показ мод - Inclusive Fashion Day. Такий проєкт в місті організовують вже не перший рік. Моделями стали учні Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру віком від 12 до 17 років, які хворіють ДЦП, синдромом Дауна, а також учасники соціальної ініціативи "Єднання поколінь".

Соціально-мотиваційний проєкт «Ти зможеш»

А у жовтні в Тернополі презентували соціально-мотиваційний проєкт «Ти зможеш». У ньому взяли участь шестеро людей, яким у житті довелось пройти багато випробувань. Проте вони знайшли вихід, та ще й стали успішними. Ці історії перенесли у відеоролики та на презентації показали тернополянам. Головні герої фільму розповіли свої історії. Кожен із них зміг подолати важкі життєві випробування і тепер надихає своїм прикладом інших. Соціальний проєкт “Ти зможеш” офіційно репрезентували в Українському домі “Перемога”. Під час офіційної частини усі присутні також мали можливість долучитися до флешмобу #Ти_зможеш. 

Відео дня

-Запрошення у нас буди символічні. На них був напис: “Коли тобі сумно, коли ти вагаєшся у своїх силах – читай…” і наступна сторінка, яку бачить людина, – це фраза “Ти зможеш”. Кожен, хто був у залі зміг адресувати цей меседж для своїх близьких людей, які того потребують”, - розповідає голова ГО “Персоналіті” Ольга Петришина. 

Люди активно долучались до флешмобу і просто під час репрезентації фотографували своє запрошення і надсилали фото людині, яку б хотіли підтримати.

«Красуня за один день»

У березні впродовж місяця діяв проєкт «Красуня за один день», який створили у Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення. Перевтілитись безкоштовно могли усі охочі пенсіонерки. Журналістка “20 хвилин” стала свідком одного із перевтілень. Того разу участь у проекті взяла 67-річна Христина Касіян. Пенсіонерка Христина Касіян не боялася змін і за один день повністю змінила свій імідж.Допомагають перевтілювати пенсіонерок відомі місцеві дизайнери одягу, перукарі та візажисти.Для кожної з учасниць вибирають красиві сукні, новий образ, зачіску та макіяж.

 - Пенсіонери не можуть дозволити собі відвідувати салони краси, тому ми вирішили зробити цей соціальний проект. Співпрацюємо з дизайнером одягу, перукарями та візажистами, які погодилися надавати свої послуги безкоштовно. Зокрема із відомими дизайнерами: Оксаною Бачинською, Іриною Цісецькою, Лідією Яніцькою, - розповідає заступник завідувача відділення денного перебування, ідейник та координатор  соціального проекту "Красуня за один день" Лілія Кульчицька. - У цьому проекті можуть приймати участь лише люди пенсійного віку та інваліди, які досягли 18-річного віку. Героїні, як правило, самі записуються. Але ми ще пропонуємо самі відвідувачам нашого центру долучатись до ініціативи, вибираючи харизматичних жінок.

Після перевтілення пані Христина не могла намилуватись своїм відображенням.  

  - Я відчуваю себе молодшою на десятки років, - каже пенсіонерка. - І я дуже щаслива, що таки наважилась прийняти участь у цьому проекті.

Естафета добрих справ

А перед Великодніми святами у місті запровадили естафету добрих справ. 

У Червоному Хресті, наприклад, перед Великоднем проходила акція «Місяць Червоного Хреста» – це збір коштів, продуктів харчування, одягу, взуття, предметів хатнього вжитку, медикаментів, речей для внутрішньо переміщених осіб і хворих.  

В “Просвіті” до Великодня організовували майстер-класи по писанкарству та виготовленню  листівок. Також влаштовували різні духовні кіноперегляди. А традиційно благодійний фонд Карітас Тернопіль провів щорічну благодійну акцію «Великодній кошик» для дітей- сиріт, самотніх людей похилого віку, сімей які знаходяться складних життєвих обставинах та внутрішньо-переміщених осіб зі сходу України та АР Крим.

Збирали кошти на лікування

Студенти у Тернополі також організовували хороші ініціативи. Щоб зібрати кошти на лікування дворічному Матвійкові Каніщуку з села Іванківці Лановецького району у якого виявили пухлину нирки, студенти медуніверситету влаштували ярмарок. Стенд із домашньою випічкою, солодощами, десертами розмістили біля пам'ятника Франкові 30 березня.

Танцювальні проєкти

А у серпні для дітей з особливими потребами влаштували танцювальний проєкт. На Театральному майдані організували інклюзивний проєкт «Танцюю як Усі» для дітей з різними формами інвалідності. Подивитися на виступ дітей зібралося чимало тернополян. Як розповідають організатори танцювального проєкту, головна мета – довести, що всі діти рівні, незалежно від стану здоров’я. Хореографи змогли показати, що танець об’єднує усіх дітей. Виступили на сцені і батьки інклюзивних діток. Розважали тернополян дитячі танцювальні гурти. Окрім танців, деякі учасники виконували пісні. Серед глядачів не лишилося байдужих.

Збирали кошти на “казковий автомобіль”

В грудні у Тернополі продають диски із аудіоказками, щоб придбати "казковий автомобіль" для діток з інвалідністю. Аудіоказки тернопільських авторів озвучили дітки з інвалідністю із Тернопільського обласного начально-реабілітаційного центру. Спочатку вони записували казки для своїх однолітків, які не можуть через проблеми із здоров'ям самостійно читати. Зараз тернополяни запустили челендж та продають диски. За  виручені кошти планують придбати "Казковий автомобіль" для вихованців центру. Ідея акції полягає в тому щоб реалізувати диски з казками, а усі зібрані кошти спрямувати на придбання «Казкового автомобіля». У Тернопільському обласному навчально-реабілітаційному центрі навчається 158 діток з вадами опорно-рухового апарату, 30 з яких пересувається на інвалідних візках. «Казковий автомобіль» - це спеціалізоване авто для перевезення дітей з інвалідністю. Діти соціально активні, займаються спортом, беруть активну участь в життєдіяльності і свого  навчального закладу, і міста вцілому. А відвідувати спортивну секцію, концерт чи інший захід в місті, для них - величезна проблема. Тому спеціалізоване авто для вихованців Тернопільського обласного навчально-реабілітаційного центру - це не розкіш, а життєва необхідність.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up