«Люди не проголосували вдома, бо до них не прийшли": які порушення виявили спостерігачі "Опори"

«Люди не проголосували вдома, бо до них не прийшли": які порушення виявили спостерігачі "Опори"
  • Про результати спостережень громадянської мережі "ОПОРА" на місцевих виборах Тернопілля розповіли в Тернопільському прес-клубі у понеділок, 26 жовтня.
  • Які порушення виявили спостерігачі, читайте нижче.

За даними ЦВК, явка виборців на Тернопільщині склала 44,68 відсотка, повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка.

– Були випадки, коли виборці нехтували дистанцією, стоячи в чергах, - додала вона.

Також спостерігачі декілька разів помітили спробу видати виборцю бюлетень, коли він не показував свій паспорт. На жаль, зафіксувати спостерігачам це на фото чи відео не вдалося.

Відео дня

– Загалом найбільш резонансним випадком протягом дня голосування  стало голосування в Шумській ОТГ, – розповіла пані Галушка.  – Виявилося, голосування на голову міської ради та депутатів міськради проводили не за відповідними бюлетенями. Тобто на бюлетенях був представлений номер виборчої дільниці з іншого населеного пункту. Це виявили вже під час голосування.

За словами координаторки, голова приймальної комісії села Онишківці пояснила це тим, що в суботу, коли вони отримували бюлетені, то на пакуванні, а також на першому бюлетені був вірний номер ДВК. Далі вони вже не зауважили, які саме номери на бюлетені.

– Коли цей факт з'ясували, комісія оголосила перерву, тобто голосування перервали, що є порушенням, оскільки такого робити не можна, але комісія була змушена це зробити. Надалі виборцям давали лише два бюлетені на вищезгаданій дільниці: у депутати обласної ради та районної ради.

Один з виборців на Онишківській дільниці обурився цим і спочатку намагався винести два виборчі бюлетені, але потім порвав їх.

Під час голосування вдома група членів ТВК у селі Підгайчики невчасно повернулися в приміщення ДВК, запізнилися на пів години. Також інформація, що Чортківська ДВК вже прийняла більшість виборчих протоколів.  Процес прийому документів в Тернопільські ДВК триває.

Критичних порушень, які могли б вплинути на виборчий процес спостерігачі "ОПОРИ" поки не зафіксували, розповіла громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі "ОПОРА" у Тернопільській області Ольга Мазаєва.

– Карантинні забезпечення дільниць держава фактично поклала на місцеві бюджети, хоча вони мали б забезпечуватися з державного бюджету, – додала вона. – Також є проблеми щодо фінансування політичних партій, а точніше питання щодо звітів політичних партій, адже частина партій вела активну агітацію та діяльність, а по звітах фондів в ТВК в них «нулі».

 Обов'язок перевіряти ці звіти покладено на ТВК.

– Стосовно вчорашнього ходу виборів та результатів, до мене звернулося досить багато суб'єктів виборчого процесу, адже їх спостерігачів не допускають до виборчих дільниць, – каже пані Мазаєва.

Відповідальність для службових осіб , які не допустили людину та не дали суб'єкту виборчого процесу реалізувати його виборчі права, складає від 3400 до 5100 гривень.

– До мене було досить багато звернень від людей, які не знайшли себе у списку виборців, або ж людей, які чекали аби проголосувати за місцем голосування цілий день і до них не прийшли з виборчими скриньками. Осіб, з вини яких люди не змогли проголосувати, буде притягнуто до відповідальності. – підсумувала Ольга Мазаєва.

А які порушення помітили ви? На яких саме дільницях? Діліться своїми думками в коментарях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Igor Novak

    До людей повинні були прийти.багато хворих ,інвалідів, які не смогли прийти . Напривеликий жаль.Добре,що знайшли 100млн грн.на нікому не потрібні передвиборчі опитування.  Потрібно було опитувати людей ,як їм живеться раніше.  .
  • Mariana Gaidamakha

    А скільки ше не проголосувало,бо їм байдуже🤦

    Віктор Царик reply Mariana Gaidamakha

    Mariana Gaidamakha
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up