У Тернополі депутати здали тест на кмітливість. Дехто навіть матюкався

У Тернополі депутати здали тест на кмітливість. Дехто навіть матюкався

Задля експерименту ми запропонували кільком депутатам міськради пройти невеличкий тест на загальний розвиток. Усі питання – ще зі шкільної програми. Жоден із респондентів не назвав всі правильні відповіді, хоча в цілому із завданням впоралися.

Школа, школа… Що лишилось у головах депутатів міської ради з тих часів, чи пам’ятають вони елементарні речі з історії України та світової історії, літератури, чи знають тернопільську говірку, ми перевірили за допомогою тесту.

Загалом підготували 15 запитань: з історії, української мови та математики (див. нижче - ред.) Відповіді потрібно було назвати одразу. На роздуми було кілька секунд. Отож, пройти тест запропонували десятьом депутатам, які представляють різні політичні сили. Згадати шкільні роки погодились лише четверо. Решта – коли чули пропозицію, то знаходили купу справ. Можем списати це на те, що голова в них була забита підготовкою до сесії. Але реакція Тараса Білана із «БПП «Солідарність» стала справжнім показником його «обізнаності» у знанні крилатих висловів української мови.

Обматюкав журналіста

Відео дня

- Мені до ср…ки ті ваші питання. Хай ті, хто їх складав, попизд..ть на передок і трохи свою ср..ку посидять. На дебільні питання відповідати не буду. Так і напишіть, - дослівний текст розмови, щоправда, не весь.

Ну що ж – хотів публічності, то має. Невелика ремарка – чому з такими патріотичними настроями депутат досі не записався у добровольчі батальйони та не пішов служити? Але це вже інша розмова.

Представимо відповіді інших учасників згідно з рейтингу за кількість правильних відповідей на запропоновані питання. Якщо кожне з них – один бал, то в ідеалі мало би бути 15 правильних відповідей.

13 правильних відповідей дав журналіст і депутат в одному обличчі – Андрій Шкула. З логікою у нього, як показує тест, - усе добре. А от українську мову треба підтягнути.

Відповіді: A. 1 а, 2 б, 3 в, 4 в, 5 а. B. 1 а, 2 в, 3 в, 4 в, 5 б. C. 1 а, 2 б, 3 в, 4 а, 5 а.

«Шкутильгають» мова та історія

На другому місці за кількістю балів – Сергій Лупак. Його всі знають як першопрохідця у створенні ОСББ. Він дав три неправильні відповіді - з історії України, української мови та світової історії.

Відповіді: А. 1 а, 2 б, 3 в, 4 в, 5 а. В. 1 а, 2 а, 3 а, 4 в, 5 б. С. 1 а, 2 б, 3 в, 4 а, 5 а.

Третю сходинку зайняв Андрій Артимович. Крім депутатства, він ще займає пост керівника Тернопільської міської комунальної дитячої лікарні.

Він дав 11 правильних відповідей. Головний дитячий лікар погано орієнтується в афоризмах, не є фанатом Наполеона Бонапарта та не знає, коли в Україні з’явився мобільний зв'язок.

Відповіді: А. 1 а, 2 б, 3 б, 4 в, 5 а. В. 1 а, 2 в, 3 а, 4 в, 5 б. С. 1 а, 2 б, 3 в, 4 а, 5 а.

З невеликим відривом всього в один голос завершує наш невеличкий шкільний «марафон» Віктор Шумада, секретар міської ради. На відміну від попередніх депутатів, він не зміг правильно розв’язати простеньку задачу  математики. 

Відповіді: А. 1 а, 2 б, 3 в, 4 в, 5 а. В. 1 а, 2 б, 3 а, 4 а, 5 б. С. 1 а, 2 б, 3 в, 4 а, 5 а.

Тішить те, що всі депутати чудово знають і говірку, і історію рідного Тернополя. Принаймні, рік заснування міста назвали вірно.

В наступних випусках газети ми покажемо, на скільки інші депутати знають правила дорожнього руху, біологію, географію та чи орієнтуються у законах. Тим, хто уже пройшов тест, поталанило, адже питання були «для розігріву» - простенькі. Іншим буде складніше. Адже тернополяни прагнуть, аби їх інтереси представляли ерудовані політичні особи.

 

Питання тесту:

Блок А.

  1. Ким був автор музики гімну України Михайло Вербицький:

а) священиком

б) військовим

в) журналістом

2. Коли в обіг ввійшли гривні:

a) 1993

б) 1996

в) 1999

3. Коли з’явився мобільний зв'язок?

а) 1993

б) 1994

в) 1995

4. Хто був першим космонавтом в Україні:

а) Павло Попович

б) Юрій Гагарін

в) Леонід Каденюк

5. Скільки Україна мала президентів?

а) 5

б) 6

в) 7

Блок В.

  1. Що значить вислів «прокатати на вороних»:

а) їхати  вітерцем

б) не вибрати

в) забувати про щось

2. Що означає фразеологізм «зав’язнути в лоб»:

а) дуже сподобатись

б) застрягнути

в) вдарити когось

3. Як Наполеон Бонапарт називав свого улюбленого коня:

а) Бурбон

б) Мартіні

в) Маренго

4. Йшов чоловік і дружиною, брат із сестрою та шурин із зятем. Скільки всього людей йшли?

а) 6

б) 2

в) 3

5. Як написати фразу «м'ясо без кісток» так, щоб було лише 4 букви?

а) м'ясо

б) язик

в) філе

Блок С.

  1. Що означає вживане тернополянами слово «драглі»:

а) холодець

б) морозиво

в) сало

2. У Тернополі тертюхи – це:

а) штори

б) деруни

в) смажена рибка

3. Вар’ювати означає:

а) танцювати

б) стрибати

в) божеволіти

4. Коли з’явився Тернопіль:

а) 1540

б) 1569

в) 1344

5. Хто зі святих є покровителем нашого міста:

- Свята Текля

- Архангел Михаїл

- Пантелеймон Цілитель

За інф. з відкритих джерел

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    Дійсно ідіотські запитання. Автору для початку самому б подібний тест пройти.

    Чого варті, скажімо, "перли" прокатати на вороних» чи «зав’язнути в лоб». Це з яких джерел, з якої підворітні, пане автор? В Тернопільських таких не вживають.

    Або дата, коли "з*явився"(!?) Тернопіль. Пане автор! 1540 - то перша письмова згадка про місто, відома нам на сьогодні!

    А деруни (літературна назва) у Тернополі називають тертюхами або просто пляцками.

    Якщо запитання стосовно Тернополя, то що то за худоба така - шурин? То може шфагер, як в нас кажуть?

    Ну а вар*ювати, то не завжди божеволіти, то може бути і чудити, поводитись дивно.

    На рахунок коня Наполеона, а то яким боком до кмітливості?! То може на ерудицію? Чи для автора то без різниці, а чи, може,  і слова такого автор і не знає?

    На рахунок першого космонавта то в Україні, чи Незалежній Україні, бо першим космонавтом-українцем був Попович, наскільки я пам*ятаю. А Україна, між іншим, сама в космос ще нікого не відправляла, а тому в Україні космонавтів ще взагалі не було, а лише космонавти-українці чи українського походження. Ну це так, для глибоких роздумів автора.

    Отже, автор тест на кмітливість, потрібно розуміти, з ганьбою провалив. Ох і недарма депутати матюкались. Автора, напевно, врятувало, лише стать, а то б...

    Наталия Бурлаку reply Anonymous

    Шановний Anonymous, кожен в праві висловити свою думку. Ви її озвучили. Вступати з Вами в дискусію я не збираюся. Зауважу - судити і робити прогнози, що було б, якби не стать, впевнена, не Вам! На сайті є відкрита інформація з моїми контактними даними, тому можете всі свої зауваження і пропозиції по факту лишати в особистих повідомленнях. Прохання - пишіть від свого імені, а не ховайтесь за ширмою невідомої людини, яка так палко стала на захист депутатів, особливо того, хто матюкався!

    Anonymous reply Наталия Бурлаку

    Депутатів я зовсім не захищаю. На жаль, їх рівень освіченості і ерудиції в загальній масі дуже далекий від межі пристойності. Маємо те, що маємо, на жаль. Питання в тому, що Ви НЕ МАЄ ПРАВА опускатись до їх рівня. Ось в чому справа! Чому, читайте нижче.

    Чи ви може маєте щось проти того, що я вам тут написав? Тоді, будь ласка, виправте.

    І ще одне. Однак і адвокат у вас тут, я вам скажу...

    А за прогноз прошу вибачення. Це, дійсно, некоректно,  на емоціях.

    77777 reply Anonymous

    ахах)) поржав)



    А звідки стільки злості, йолупе? що жінка не дає?  йди протверезись, а потім пиши)

    Anonymous reply 77777

    От і реакція відповідна. Невже сам автор? А що, цілком відповідно. Ідіот воно і є ідіот...

    Міша reply Anonymous

    для чого ви себе ображаєте?

    Коля1972 reply Міша

    )))) підмахали

    Anonymous reply Міша

    А по-суті є що сказати, Міша? З чого саме той ідіот ржав? Що не так? А ну, давай, запереч. давай, по пунктах. Слабо?

    Блін, малограмотне, недорозвинуте і лізе всюди, лізе. Одне тести воно складає, когось перевіряти зібралось, друге показує, як державою керувати, а що одне, що друге дурне, як пень.

    Звідки ж вас стільки наплодилось, що ви всюди, як ті таргани?

    Коля1972 reply Anonymous

    а ви дуже розумний? Розумна людина не буде такого писати. Це перше. А друге, ви ж самі помилок наробили в коментарях. І якщо ви такий розумний, то чого чи кого боїтесь? Дівчині хамити і погрожувати анонімно, то герой? Давай не сци, покажи хто ти?

    Anonymous reply Коля1972

    По-перше, помилки в студію, будь-ласка. Буду лише вдячний.

    По-друге. мова не про дівчину, а про журналіста, який має претензії визначати чийсь рівень освіченості і кмітливості. Для цього йому самому потрібно мати відповідну освіту, знання і рівень грамотності. Якщо ж всього того нема, то нехай пише коментарі під всякими колями-мішами. То якраз її рівень.

    Анонім reply Anonymous

    повірте, що я не автор) і взагалі для чого людям витрачати час, щоб шукати ваші помилки? Ви навіть зараз написали "будь-ласка", це що вірно? Будь ласка пишеться ОКРЕМО. Грамотєй)))

    Журналіст не повинен бути експертом у всіх темах, які він пише. Для того він і бере коментарі у людей компетентних (експертів). Та для чого я це пояснюю не зрозуміло кому. Все па

    Anonymous reply Анонім

    Кожен має відповідати ЗА СВОЮ РОБОТУ, а тому повинен виконувати її якісно і професійно. І журналіст, в тому числі!

    Яка ж тут професійність, якщо безграмотність, неосвіченість і безглуздість неозброєним оком видно? От про що мова!

    Цю ж статтю читають, на ній вчаться і запам*ятовують, що 1540 року було явлення Тернополя. Міста до речі, засновують, їх будують, але вони ніяк не являються. А тернопільські тертюхи раптом дерунами стали, а не навпаки. Я ніколи ні від бабці чи від мами не чув деруни. Були тертюхи або пляцки. Так деруни в Тернополі називають. І якісь шурини в нас є. І відколи то? А для того, щоб знати, як кликали коня Наполеона, то, виявляється, кмітливим треба бути. Ну і т.д.

    І якщо хтось вказує на безглуздість і помилки, то потрібно не ржати і хамити, а вчитись і дякувати за науку.

    Anonymous reply Анонім

    Дякую, буду знати. Дійсно, помилка. І дуже поширена, до речі.

    Хоча, правда, цей вираз з обох боків потрібно виділяти комами, грамотєй.

    От тільки справа в тому, що я не журналіст і нікому тести на кмітливість не влаштовую. І статті про це пишу і гонорари за це не отримую.

    Різницю відчуваєте?

    Анонім reply Anonymous

    ти бара? я також не журналіст. І я тобі сказав па, тому йди гуляй неадекват

    Анонім reply Анонім

    ой ,вибач, БАРАН

    Анонім reply Анонім

    і ще одне, ви помилку визнали, бо вам носом тикнули в неї. Якби захотіти, то б і інше показали, що ви неправі, але кому потрібно руки в лайні мастити і щось ще там комусь доказувати. І не факт, що щось складніше до вас дойде...

    Anonymous reply Анонім

    Ну от і поговорили.

    Про таких можна лише одне сказати - бидло, малограмотне нагле бидло, яке не хоче ні вчитись, ні розуміти. а лише поржати і нахамити.

    До речі, щоб руки в лайні мастити, ти, для початку, попробуй їх від свого відмити.

    Анонім reply Anonymous

    самакритичні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up