Місто-чертяга або Яким Чортків побачили ми. Розпочинаємо новий проєкт про райони

Місто-чертяга або Яким Чортків побачили ми. Розпочинаємо новий проєкт про райони
  • Чортків – місто зі старовинною архітектурою, зі своїм характером, з унікальними пам’ятками, які для чортківчан стали буденністю.
  • Як живе райцентр з багатовіковою історією? Чи легко туди дістатися та на що можна подивитися? Чи комфортний Чортків для життя? Про інфраструктуру і не тільки розповідаємо в рамках нового проєкту редакції – «Район, як є».
Проєкт має на меті показати життя в великих містах та маленьких містечках області. Ми покажемо чим вони приваблюють туристів та розкажемо, як там живеться місцевим.

Як дістатися?

Дістатися до Чорткова можна власним авто, або ж автобусом. Ми заплатили 68 гривень за квиток.

Відео дня

Мене звати Федір Восінський і я розпочинаю свою мандрівку 26 лютого о 9.55. Розповідатиму все, як є, як друзям біля вогнища. Тож запрошую до прочитання.

У напрямку з Тернополя до Чорткова є кілька автобусів. А вартість проїзду в них разюче відрізняється. Наш маршрут – найдешевший і найшвидший, адже їхали ми практично без зупинок. Маршрут за 120 гривень довший і орієнтований на те, щоб жителі маленьких сіл на цьому шляху також змогли скористатися автобусом. На такому-то маршруті автобус курсує орієнтовно три години. Водій зупиняється чи не у всіх селах.

Їхав я старим, але  сподіваюсь, надійним БАЗ-А079, або ж просто «Еталон».

В автобусі було чисто, комфортно, місць вистачило всім. Автобус був заповнений на дві третини.

Водій також був доволі ввічливим, перевірив квиток. Ті, хто не купували в касі, давали готівку водію. 60 грн і поїхали. Хоча насправді безквитковий проїзд заборонений.

  Неприваблива автостанція

Прибув я до Чорткова об 11.35. поїздка зайняла менше двох годин часу.

І перше, що кинулося мені в очі, – невиразна, стара автостанція. Для міста, що за населенням поступається лише Тернополю, вона виглядає дуже бідно.

Тут точно потрібен ремонт. Єдине оновлення тут – хіба що пластикові вікна.  Туалет автостанції розташований в окремому приміщенні (це дуже голосно сказано!). У ту будову вже за запахом та зовнішнім виглядом заходити не хочеться.

Всередині станції чисто, але тісно. У період пандемії це особливо відчутно і страшно, адже якщо декілька десятків людей захоче перечекати снігопад чи сильний дощ, вони робитимуть це тут. Але навіть для 20 людей там не вистачає місця. Всередині – чотири лавки, де може сісти орієнтовно 15 людей

Лавки для сидіння пасажирів ззовні – старі.

У працівниці на касі ми поцікавилися, як часто з Чорткова курсують автобуси на Тернопіль. Та розповіла, що частіше рейси бувають вдень, а вечірніх може і не бути.

 Дуже багато приватних будинків

До Центру я йшов пішки. Чортків – місто спусків і підйомів, а тому від автовокзалу йти дуже легко, адже від нього є плавний і довгий спуск.

Та разом зі  спуском завершується і тротуар, орієнтовно за 200 метрів від автовокзалу… Метрів 70 ще пройшов попри дорогу, де колись дійсно був тротуар, але час понищив його.

Потім – знову тротуар. Новий, з бруківки, із металевим парканом, аби люди не перебігали дорогу, але що заважало прокласти такий тротуар на сто метрів далі? Очевидно, небажання облагороджувати прибудинкову територію власників приватних будинків. Саме неширокий тротуар розділяє їх і дорогу.

Як я помітив, у місті дуже багато приватних будинків, і люди за ними дійсно доглядають. І самі будинки, і подвір’я дуже чисті та гарні, але і приватні будинки є однією з проблем міста. Вони виглядають неоднорідно, кожен будинок господар будував на свій розсуд, бажаючи внести в нього щось, що відрізняло б його оселю від інших: колір, розмір, дах, кількість поверхів. Це все створює певну хаотичність, а поряд зі старими дерев‘яними будинками із пластиковими вікнами стоять нові цегляні.

Є у місті є і багатоквартирні будинки: п’яти- та дев’ятиповерхівки. Вони в гарному стані, на відміну від доріг. Про них можна писати багато, адже доріг в місті поза Центром майже немає. Це стосується і доріг у дворах багатоквартирних будинків. Численні вибоїни, ями, а на додачу, талий сніг роблять прогулянку з дитиною чи похід на роботу – випробуванням.

 Яка інфраструктура?

Останнім часом в Чорткові відкрили дуже багато закладів, це визнають його жителі. А все тому, що багато чортківчан чи їх родичів працюють за кордоном. Це створює притік грошей. Люди хочуть вкладати туди, де планують жити, а тому купують квартири, машини, а є і такі, що започатковують власний бізнес. В історичній частині міста забагато банерів з рекламою.

Цікаво, а скільки ж заробляють чортківчани. Я погуглив і знайшов цікаві дані. А середня зарплата тут більша, аніж в Тернополі – 11 038 гривень проти 10 117 гривень, за даними сайту ua.trud.

Тут є де прогулятися, адже є комфортний і компактний Центр. Неподалік – оновлений  і просторий парк, який знаходиться віддаль від центру міста, дорогою на автовокзал, біля річки.

Школи у Чорткові є чи не в кожному районі. В місті дев'ять районів:

  • Бердо
  • Добровідка
  • Долішня Вигнанка
  • Золотарка
  • Кадуб
  • Калічівка
  • Манькова
  • Рудькова
  • Старий Чортків

Медичну допомогу мешканцям міста та району надають в Чортківській центральній комунальній районній лікарній на 380 ліжок, районним поліклінічним відділом на 850 відвідувань, комунальному закладіЦентр первинної медико-санітарної медичної допомоги, дерматовенерологічному та протитуберкульозному диспансерах, пологовому будинку.

Залізничний вокзал виглядає значно новішим та чистішим, але попитом в чортківчан не користується. Як розповіла нам мешканка цього міста, що живе неподалік залізничного вокзалу, через залізничну станцію курсує лиш один потяг далекого сполучення з Києва до Рахова.

– Що могли відмінити, то відмінили, – додала жінка.

Дуже багато магазинів та аптек розташовані в центрі міста. Але в інших районах Чорткова аптеки та магазини також є, але в меншій кількості.

Вулиці міста освітлені, всюди є пішохідні переходи, а от світлофори я помітив лише в центрі. В Чорткові дуже чисто. Видно, що за порядком тут слідкують і годі й знайти, гуляючи вулицями розкидане сміття. 

А от для велоінфраструктури тут не вистачає рівних тротуарів, та й саме місто не надто підходить для велоспипедистів, адже тут дуже багато спусків та підйомів.

Кінотеатру в місті немає, але в тому ж таки центрі міста, біля ратуші будують новий торговий центр. де буде і не великий кінотеатр.

Раніше, на місці будівництва був старий кінотеатр, який уже багато років лиш стояв і руйнувався.

Окрім того,  у Чорткові є басейн.

З громадським транспортом біда

Саме маршрутки є єдиним громадським транспортом міста. Вони мали б курсувати за графіком орієнтовно кожні 30 хвилин, але на практиці це зовсім не так. Туристу, як я переконався, не визначити, куди прямуватиме маршрутка, навіть якщо він дочекається її. Адже карти рух транспорту біля зупинок немає. Хіба що запитати про це у водія на зупинці.

Принаймні, багато з них оснастили електронними екранами, на них видно, за скільки мала б прибути маршрутка. В Чорткові ми такі помітили біля автостанції. Але на решті зупинок таких екранів немає, є лиш таблички з графіком руху, які теж не зустріти на всіх зупинках.

Маршрутки далеко не нові, але й не в поганому стані.

Та, як я помітили, місцеві не надто сподіваються на них. Маршрутками їздять переважно старші люди. Вартість проїзду в громадському транспорті – шість гривень.

Чортківчани охоче спілкуються з журналістами і радо розповідають про своє місто. Не всім воно однаково подобається і багато чого вони хотіли б змінити.

 Я вирішив запитати у місцевих, чи комфортно їм жити у Чорткові та що хотіли б змінит

 

 Ярослав, 58 років

– Я народився тут, живу і буду тут жити. Що можу сказати про місто? Тут є свої недоліки і переваги. Наприклад, є вищі навчальні заклади, але після них важко влаштуватися на роботу. Місцеві роботодавці кажуть «з чортківським дипломом не пропонувати». Таких людей на роботу ніхто не візьме.

Хотілося б, щоб місто було чистішим, щоб асфальт в центрі замінили на бруківку. А головне, в місті є на що подивитися, є куди піти, є гарні пам’ятки, які потроху перетворюються в руїни. Взяти той самий замок. Це гордість міста, але його вигляд… Ви самі маєте оцінити.

Тетяна, 50 років

– Я теж тут як турист, хоч і народилася в Чорткові. Живу тепер не тут, одна з причин – нелегко знайти роботу. Для молоді тут є місця відпочинку, є заклади освіти, пам’ятки, але людям за 50 тут нема що робити. Маю на увазі, що тут нема де працювати нам.

За останній час тут багато чого змінилося, з’явилися нові заклади. Влада ніби й старається щось робити, але ці дороги…

Андрій, 42 роки

– Для мене це рідне місто, і зараз я бачу, як воно відроджується. Бачив його занепад у радянські часи, а зараз можу сказати, що місто розвивається.

Щодо освіти, скажу так. Наша молодь, чортківська, виїжджає звідси на навчання у Тернопіль, Львів чи Київ. А у ВНЗ Чорткова навчаються студенти з навколишніх сіл, малих райцентрів.

Потроху все стане на свої місця, все буде. Будуть і дороги, ось в місті будують кінотеатр, бо старий роками пустував і розвалювався.

Чортків особливий тим, що він трошки чертяга. Тут і ціни трошки більші, але це через те, що місто відбудовували коштами заробітчан.

Дмитро Гребенюк, 29 років, підприємець

– Мене не було в місті три роки. Можу лиш сказати, що за цей час дороги в місті не змінилися. Їх стан такий же поганий, як і був. Але дуже багато останнім часом відкриваються спортивно-розважальні заклади.

Я тут працював раніше на державній службі. Взагалі роботу в Чорткові знайти легко, а от хорошу зарплатню ой як важко. Та для навчання воно підходить, тут є хороші заклади.

Місту не вистачає сміттєперероблювальної фабрики. Питання сміття тут стоїть доволі гостро і є болючим. Вважаю, що побудова такої фабрики дозволила б не тільки позбутися сміття, але й отримувати значний дохід.

Іра Ковальська, 25 років, у декреті

– З 2010 року тут живу. Місто мені дуже подобається, тут є куди вийти, багато розважальних закладів, кафе. Думаю, для студентів воно дуже комфортне.

Доріг місту не вистачає, але ця тема «болить» всім містам України. До того ж, бачу, що мер міста працює над такими питаннями.

Мені здається, що нам всього вистачає. Потрібно лиш вміти це розвинути.


Вже зовсім скоро очікуйте ще два матеріали: про туристичні принади Чорткова, яких дуже багато, та ексклюзивне інтерв'ю з мером цього міста Володимиром Шматьком, де він дасть відповіді на незручні питання про комунальний транспорт та якість доріг.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Lyuba Shepitko

    Я була у Чорткові у 2013 році. Давно. І можна сказати проїздом. Але відвідала костел Домініканський костел — культову споруду  у місті Чорткові 17 ст
    і дерев’яну церкву Успіня Пресвятої Богородиці, найстаршу на Поділлі, побудовану у 1635 році, в традиційному карпатському стилі - неповторне враження. Шкода, що зараз не можу додати фото
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up