Мох та руїни: ми побували всередині тернопільської бібліотеки, яку так і не добудували за 30 років

Мох та руїни: ми побували всередині тернопільської бібліотеки, яку так і не добудували за 30 років
  • Тернопільську обласну бібліотеку почали будувати ще у 80-их роках, однак вже понад 30 років будівлю так і не здали в експлуатацію.

  • Як виглядає приміщення всередині і що тут планують облаштувати, дізнавалися журналісти «20 хвилин».

Розташована будівля на Площі Героїв Євромайдану (колишній Майдан Мистецтв) на земельній ділянці, площею майже 0,79 гектара. Хоча площа самої будівлі становить 9161,4 метрів квадратних, тобто 0,91 гектара. 

Будувати бібліотеку почали в 1986 році і планували завершити роботи за три-чотири роки. 

Говорили-балакали – і не зробили

Обіцяв добудувати приміщення чи не кожен голова ОДА. Так, у 2010 році тодішній очільник області Михайло Цимбалюк повідомляв, що бібліотеку планують добудувати в 2011 році

Відео дня

А в 2018 році в приміщенні бібліотеки планували облаштувати мистецький простір, роком раніше – фестиваль пива, про це говорив директор туристично-інформаційного центру Тернополя Тарас Ковальчук. Для таких цілей в будівлі навіть провели прибирання. Однак ідею так і не реалізували.

Вже у 2019 році перед виборами до Верховної Ради України у довгобуд відвідав колишній голова Тернопільської ОДА Степан Барна разом з тодішнім віце-прем’єр-міністром України – міністром економічного розвитку і торгівлі України Степаном Кубівим та запропонував свій план добудови бібліотеки, якщо він стане народним депутатом.

Тоді ж Степан Кубів повідомив, що оціночна вартість приміщення обласної бібліотеки становить 40 мільйонів гривень.

– На початок 90-го вона мала вже бути, за умови постійного фінансування. У кінці 80-х років фінансування капітального будівництва вже почало припинятися, було зменшено об’єми фінансування, – розповідав у серпні 2020 року журналістам «Суспільне» архітектор, автор проєкту обласної бібліотеки Олег Головчак.

За його ж словами, аби відновити та добудувати споруду, необхідно щонайменше 150 мільйонів гривень.

До осені 2021 року майбутнім споруди керував Кабінет Міністрів України, оскільки саме на його балансі і знаходився довгобуд. Як бачимо, за 30-річний термін від політиків лунали чергові обіцянки, що все ж тут продовжать будувати. Однак нічого так і не змінилося. 

Виросли банери

За цей період навколо бібліотеки вже звели новобудови, що затіняють вікна довгобуду, а навколо її території з’явилися тільки патріотичні банери, присвячені Героям Небесної Сотні «Герої не вмирають», «Народжені вільними» тощо.

Восени 2021 року будівлю безоплатно передали на баланс Тернопільської міської ради, і тепер, замість бібліотеки, там планують облаштувати ЦНАП та сучасний центр соціального обслуговування населення.

Хоча розмови про передачу будівлі на баланс міськради велися ще з 2015 року.

Потрапити всередину колишньої бібліотеки неможливо, адже двері закриті на замок, тому для проведення фото та відеозйомки ми надіслали запит до Тернопільської міськради.

Вранці 7 лютого начальник управління обліку та контролю за використанням комунального майна ТМР Сергій Ковдриш провів невелику екскурсію кімнатами довгобуду та показав реальний стан справ будівлі, яку отримала міська рада.

Найперше, що помічаєш, окрім обдертого фасаду, – величезний плетений вінок над вхідними дверима. Сергій Ковдриш каже, що не знає, для чого його тут розмістили, але припускає, що він слугує оберегом.

Також ще з вулиці видно графіті на вікнах бібліотеки. 

– Наскільки мені відомо, раніше довгобуд не охороняли, і сюди могли потрапити люди. Зараз двері закривають на замок, – каже пан Ковдриш.

Всередині дуже просторо і дуже брудно, багато будівельного і не тільки сміття, розбиті вікна та пусті пляшки з-під алкоголю. А ще – дроти, що звисають зі стелі.

Сходи навпроти входу ведуть на другий поверх, туди, де за задумом мали бути абонентський відділ, хол та адміністративні приміщення. 

Тут сміття тут менше, але стіни в набагато гіршому стані – обдерті та з пліснявою. 

Водоспади зі стелі

У декількох кімнатах навіть на стелі та підлозі росте мох. Кімнати дуже сирі. Подекуди з вирваними дротами, а не несучі стіни напіврозвалені.

Та найдивніше було побачити водоспади у приміщеннях, що мали слугувати туалетом. І це на другому поверсі!

Вище розташований хол, у якому навіть мав би бути зимовий сад. Та працівники встигли зробити тільки бетонні стінки. Тут же ми побачили старі матраци і поцікавилися у Сергій Ковдриша, чи не могли в цій будівлі раніше проживати безпритульні.

– Найімовірніше, що це залишилося після працівників, – відповів він.

У приміщеннях на третьому та четвертому поверхах ще більше сирості, подекуди зі стелі ллється вода прямо на підлогу. У деяких місцях видно шматки льоду. 

Це все ми побачили у кімнатах, у які потрапляє сонячне світло. Там, де його немає, журналіст йти не наважився. У деяких кімнатах навіть видно щілини в підлозі, у які легко провалюється нога.

Після побаченого виникає дуже багато питань, наскільки безпечною є будівля і чи можна взагалі її використовувати далі, а якщо і можна, то скільки грошей потрібно, аби завершити почате будівництво і відремонтувати те, що накоїв час?

– На ці питання можна буде дати відповідь тільки після того, як приміщення детально обстежать. Вже в березні-квітні у міській раді оголосять тендер на проведення ремонту цієї будівлі. Ближче до цього часу стане відома сума коштів, необхідних для завершення будівництва, – пояснив нам Сергій Ковдриш.

Ми обов’язково слідкуватимемо за ситуацією навколо довгобуду колишньої бібліотеки та розповімо вам актуальні новини щодо неї.

 

Читайте також:

Будинок, який має дві адреси і погану славу. Що відомо про дім на Броварній, чому його бояться місцеві

Закинуті будинки і нещасливі люди. Репортаж із села, де лише чотири жителі (ЕКСКЛЮЗИВ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Михайло Хабаль

    зате рогулі культових споруд набудували валом...
  • David Starr

    Та нічого там страшного нема, для хорошої бригади роботи на декілька місяців.
  • Оксана Жулицька

    Якщо мати гроші і фантазію, то можна зробити дуже хорошу справу! Не просто бібліотеку, а ще й книжкові крамнички, дитячі і дорослі читацькі зали, читацькі кафе - і ще багато цікавого! Тільки бажання!
  • Юрій Свистун

    А кому вона потрібна?

keyboard_arrow_up