Програма обміну лампочок: як зараз працює на Тернопільщині та хто може нею скористатись?

Програма обміну лампочок: як зараз працює на Тернопільщині та хто може нею скористатись?
Фото зі сторінки Тернопільської ОВА
  • З 30 січня у Тернопільській області діє програма обміну старих лампочок на нові енергоощадні. Спочатку скористатись нею могли тільки громадяни, але з червня проєкт розширили і на заклади та установи.
  • Про нові зміни, як наразі працює програма в області, хто та де може отримати LED-лампочки – розповідаємо у матеріалі.
  • А також даємо відповіді на кілька поширених запитань від читачів.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Кабінет Міністрів України затвердив програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні ще у січні 2023 року. Проєкт реалізують спільно Міністерство економіки, Міністерство цифрової трансформації та «Укрпошта» за підтримки Європейського Союзу. Перший етап програми стартував 30 січня, а другий – з початку червня.

Від початку нового опалювального сезону розумне споживання електроенергії стало дуже актуальним для стабільної роботи української енергосистеми, повідомляють на сайті «Укрпошти». Фахівці запевняють, що перехід на сучасний тип ламп знизить споживання енергії на 7-10% в моменти пікового навантаження. Це скоротить дефіцит світла в системі у разі можливих блекаутів.

Відео дня

Про те, як сьогодні обмінюють лампочки на Тернопільщині, журналістці «20 хвилин» розповіли у пресслужбі акціонерного товариства «Укрпошта».

Кому зараз видають лампочки?

Від початку дії програми у відділеннях «Укрпошти» в Тернопільській області обміняли вже близько 800 000 ламп розжарювання на сучасні світлодіодні. Програма наразі доступна і для фізичних, і для юридичних осіб.

Як і раніше, мешканці населених пунктів Тернопільщини можуть обміняти до 5 ламп розжарювання на таку ж кількість енергоощадних, повідомили нам. Для того, аби отримати ці LED-лампи, потрібно лише принести у поштове відділення старі лампочки та пред’явити паспорт громадянина України. Також можна зробити попереднє замовлення ламп у застосунку «Дія» (у наступній частині тексту детально розповімо, як це зробити) або отримати їх безпосередньо у відділенні «Укрпошти».

Програма обміну наразі діє у 23 обласних центрах України та у 120 районних населених пунктах. На Тернопільщині, як уточнили нам, отримати лампочки можна у всіх центрах територіальних громад області, наприклад у Тернополі, Кременці, Бережанах, Збаражі, Чорткові тощо.

Влітку 2023 року програма обміну ламп масштабувалась і стала доступною також для юридичних осіб по всій Україні. За інформацією пресслужби «Укрпошти», отримати енергоощадні лампочки зараз можуть:

  • заклади культури;
  • органи соціального захисту населення;
  • спеціалізовані служби підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства і насильства за ознакою статі (комунальної та державної форми власності);
  • заклади фізичної культури і спорту;
  • суб’єкти надання послуг з управління багатоквартирним будинком або об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ);
  • освітні заклади – дитячі садки, школи, профтехучилища, університети, спортивні та музичні школи, автошколи тощо;
  • поліклініки та лікарні, стоматологічні клініки, лабораторії та інші медичні заклади. 

Всі юридичні особи можуть обміняти:

  • по 3 лампи на 10 квадратних метрів в аудиторіях, процедурних палатах, приміщеннях житлового фонду управителя багатоквартирного будинку чи ОСББ;
  • по 2 лампи на 10 квадратних метрів для місць загального користування.

Є можливість обрати енергоощадні лампи з цоколями Е-14 та Е-27. Нам пояснили, що для того, аби заклад міг здійснити обмін старих ламп розжарювання на LED-лампочки, необхідно надіслати запит через портал «Дія». Для цього слід виконати наступні кроки:

  • авторизуватися на порталі «Дія» за допомогою КЕП (кваліфікований електронний підпис – прим. авт.) юридичної особи;
  • перевірити інформацію щодо підприємства;
  • перейти у розділ «Послуги» та вибрати «Обмін лампочок», почати заповнення запиту на потребу;
  • вказати площу у калькуляторі, аби побачити ліміт, і в його рамках вибрати кількість та типи ламп;
  • поставити відмітку про згоду здачі такої самої кількості ламп розжарювання;
  • вказати місцезнаходження організації;
  • перевірити та підтвердити дані щодо сформованого запиту;
  • підписати запит на потребу КЕП-ом юридичної особи.

– Після подання заявки, упродовж тижня представники «Укрпошти» зв’яжуться з вами за вказаним номером та нададуть подальші інструкції для отримання енергоощадних ламп, – кажуть від «Укрпошти».

У мережі ми знайшли інформацію, що вже найближчим часом у програму обміну лампочок можуть внести додаткову можливість для літніх людей. Згідно з нею, пенсіонери матимуть змогу отримати ще п’ять енергоощадних ламп у відділеннях «Укрпошти». Для цього достатньо буде просто прийти і показати пенсійне посвідчення. І навіть якщо людина вже отримувала лампочки раніше, вона матиме на це повторне право. Однак, ці дані щодо повторної видачі ламп для пенсіонерів спростували у пресслужбі «Укрпошти».

– Наразі для людей пенсійного віку діють такі ж умови обміну ламп, як і для всіх решти мешканців країни. Про будь-які зміни ми будемо повідомляти додатково на офіційних платформах, – прокоментували нам.

Як замовити обмін лампочок?

Нагадаємо, раніше журналісти «20 хвилин» публікували покрокову інструкцію, як замовити LED-лампочки у мобільному застосунку «Дія». Ще раз розповідаємо основні моменти.

Вся процедура займає кілька хвилин. Спершу відкриваємо додаток «Дія» та тиснемо на кнопку «Послуги». Обираємо пункт «Обмін лампочок».

Він є другим у переліку. Важливо – ваш застосунок має бути оновлений до останньої версії. Далі вам потрібно ознайомитися з інформацією та натиснути «Почати».

Перевіряємо, чи вказаний актуальний номер телефону, якщо ні – змінюємо його.

Тиснемо на пункт «Відділення Укрпошти». Почергово обираємо область, район, місто та номер поштового відділення. Натискаємо «Далі» та перевіряємо вказану інформацію.

Тепер необхідно вибрати кількість лампочок. Доступні два види цоколя.

Після цього натискаємо «Замовити». Ви побачите, що запит надіслано. Щойно замовлення буде готове – вам прийде сповіщення. У пункті «Обмін лампочок» відображатиметься статус вашого замовлення. Також алгоритм, як оформити замовлення, можна переглянути на нашому відео:

За деякий час після подачі заявки вам на телефон повинне надійти повідомлення із застосунку «Дія» про те, що можна забрати лампи в обраному відділенні поштового зв’язку. Обмін здійснюється за номером вашої заявки. Далі принесіть 5 ламп розжарювання до «Укрпошти». Там замість них вам видадуть енергозберігаючі.

Відповіді на інші поширені запитання

Чи можна повторно отримати 5 енергоощадних лампочок, якщо ви забрали їх раніше?

Від «Укрпошти» розповіли, що до процесу повторної видачі тільки готуються. Поки точної дати, коли розпочнеться видача лампочок (повторно) нам назвати не можуть. Але пообіцяли, що невдовзі кожен охочий знову зможе обміняти старі лампочки на нові LED-лампи. Дані про людей, які отримали їх раніше, мають у відділеннях. Тим не менш, ці мешканці області знову зможуть звернутись за лампочками. Процедура ніяк не зміниться. Видаватимуть лампи у всіх центрах територіальних громад. Можливо, у майбутньому це робитимуть і у менших населених пунктах, кажуть від прес-служби, але третій етап програми точно розпочнеться з міст.

Чи сьогодні жителі сіл Тернопільщини мають можливість обміняти лампочки на енергозберігаючі? Як та де відбувається ця процедура?

У прес-службі АТ «Укрпошта» зауважують, що від початку реалізації проєкту з обміну ламп програма довгий час була доступна для мешканців всієї країни – від найменших і відділених сіл до міст у деокупованих і прифронтових регіонах.  Але згодом географія проєкту зменшилась через великий попит.

Що відбувається зі старими лампами розжарювання, які приносять люди? Чи обліковують їх та куди віддають на утилізацію з відділень «Укрпошти»?

Питання утилізації ламп визначені постановою від 10 січня 2023 року № 25 «Про реалізацію експериментального проєкту щодо створення сприятливих умов для забезпечення ефективного споживання електричної енергії населенням», повідомили нам у прес-службі. У постанові йдеться про те, що питанням належного поводження з відпрацьованими лампами, отриманими «Укрпоштою» від населення, займаються обласні та районні військові адміністрації.

Перевезення та утилізація лам здійснюється за рахунок коштів, що надходять до спеціального фонду місцевих бюджетів за справляння екологічного податку. Щодо того, як відбувається процес утилізації ламп розжарювання та стосовно інших деталей, у прес-службі «Укрпошти» нам порадили звернутись до Тернопільської ОВА. «20 хвилин» підготують про це окремий матеріал. Згодом читайте більше на нашому сайті.

А що робити, якщо людині у поштовому відділенні видали енергоощадну лампочку, а вдома виявилось, що вона не працює? Чи є можливість обміну на «Укрпошті»? 

У прес-службі акціонерного товариства пояснили, що якщо особі трапилася бракована LED лампа, її (чи їх – незалежно від кількості – прим. авт.) можна один раз замінити впродовж усього терміну дії програми з обміну ламп. Але перевірити їх на місці, тобто у відділеннях «Укрпошти», на жаль, не можна задля мінімізації черг.

Звідки привозять енергоощадні лампи для обміну жителям Тернопільщини? Які характеристики цих ламп?

Всі лампи для обміну постачаються країнами-партнерами програми з Європейського Союзу, а далі їх розподіляють по всій Україні – повідомили у прес-службі АТ «Укрпошта». Мешканці Тернополя та області отримують такі самі лампи, надані країнами-партнерами, як і мешканці інших міст. Через те, що лампочки надходять з різних держав, вольтаж і термін їх експлуатації може відрізнятися. Всі дані вказані на упаковці.

Опитування

А ви користувались програмою з обміну старих лампочок на енергоощадні? Чи задоволені ними?

Поділіться у коментарях, чи всі LED-лампи у вас працювали? Чи був обмін корисним?

 

Читайте також:

У Тернополі запрацював обмін лампочок: ми дізнались деталі

Як безкоштовно обміняти звичайні лампочки на нові LED у Дії: пояснюємо на пальцях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up