На відстані і по одному: як сповідають та проводять служби в церквах Тернополя

На відстані і по одному: як сповідають та проводять служби в церквах Тернополя
  • Уже два тижні в Україні тривають заходи, спрямовані на збереження здоров'я людей у зв'язку з коронавірусом. І церква – місце, де людей, особливо старших, завжди було дуже багато, також долучилася до карантину.
  • Як тепер проводять богослужіння та сповіді, для кого саме в окремих церквах на Великдень ввели обмеження, читайте у матеріалі. 

Ми запиталися в тернопільських священнослужителів різних конфесій, як тепер вони сповідають людей, чи можна це зробити через інтернет та чи не перестали до них приходити люди.

«Богослужіння - через інтернет»: о. Володимир, Кафедральний собор УПЦ

─ Богослужіння у нас проходить без людей. Ми транслюємо все в онлайн-режимі на каналі в ютубі та дотримуємося тих вимог, які видав священний синод та уряд України: обробляємо, дезінфікуємо, миємо та прибираємо.

Отець Володимир розповів, що кількість богослужінь була скорочена і залишили тільки літургію і ті богослужіння, без яких обійтися не можна.  Це все було зроблено для того, аби не наражати на небезпеку ані священнослужителів, ані людей.

Відео дня

─ Ми закликаємо людей залишатися вдома і спостерігати богослужіння в ютубі. Якщо є потреба посповідатися, люди приходять по одному, і ми їх, звісно, сповідаємо. Так як було раніше, тобто коли священнослужитель сповідав фактично лицем до лиця, немає. Зараз ми дотримуємося дистанції півтора-два метри і сповідаємо на відстані. Це робиться віч-на-віч, а решта людей, якщо такі є, стоять на вулиці. І так, по одній людині ми сповідаємо. Якщо за станом здоров'я людина прийти не може, то це узгоджується зі священнослужителем, і тоді він може прийти до неї додому.

Щодо практики сповідання через інтернет або по телефону, отець Володимир зазначив, що такого категорично не може бути.

Також священнослужитель пояснив, що богослужіння на Великдень поки ще не обговорювалося синодом, але як тільки це відбудеться, церква одразу донесе цю інформацію до людей.

Для тих людей, які бажають причаститися все буде зроблено відповідно до вимог МОЗ. Саме причастя будуть подавати на серветці, або ж ложкою, проте так, аби вона не торкалася ротової порожнини людини, яка причащається. Але навіть в цьому випадку ложку будуть постійно мити та дезинфікувати.

«Рекомендуємо залишатися всім вдома»: о. Степан, УПЦ (МП)

─ Богослужіння проходять відповідно до вимог МОЗ та влади, зі збереженням всіх рекомендацій щодо карантину: дотримуємося дистанції між людьми та рекомендуємо залишатися по домівках та молитися. Використовуємо дезінфікуючі засоби.

Отець розповів, що сповідають людей або в церкві, або на подвір'ї, але однозначно з дотриманням дистанції. Практики сповідання через інтернет чи по телефону немає.

─ Важко сказати, як проходитиме богослужіння на Великдень, якщо покращення ситуації не буде, то рекомендуватимемо залишатися по домівках та дивитися трансляцію. Якщо люди прийдуть, то будемо проводити все відповідно до заходів безпеки із дотриманням дистанції.

Причастя буде проводитися згідно з вимогами МОЗ. Якщо причастя буде подаватися на ложці, то так, аби не торкатися до рота людини, що причащається. І, звісно, ложку будуть постійно ретельно стерилізувати, також причастя може подаватися і на одноразовій серветці.

«Без літніх людей і тих, хто на ізоляції»: о. Олег, церква Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ

- У тій церкві, де я служу, богослужіння проводяться за графіком, що оприлюднений на сайті. Єдиною вимогою є перебування людей в кількості не більше 10 чоловік під час служби. Чогось неординарного у нас немає, можу запевнити вас, що подібних заходів дотримуються й інші церкви. Ми чітко пояснили всім парафіянам про можливі загрози, і вони наразі стараються знаходитися по домівках.

Отець Олег пояснив, що при потребі вони можуть посповідати людину і вдома. Але в такому випадку будуть дотримуватися певних заходів. Наприклад, священнослужителі сповідатимуть у захисних масках, окулярах та рукавичках і дотримуватимуться дистанції з людиною щонайменше у два метри.

 Коли ж люди приходять в церкву, аби посповідатися, там для них обладнана сповідальниця. Вона має відповідну решітку, загороджену плівкою, тобто контакту між людиною що сповідається та священнослужителем немає. Окремо варто відзначити, що навіть в цьому випадку обоє учасників сповіді все одно вдягають захисні маски.

─ Є ще практика, у випадку коли людина має проблеми зі слухом, ми сповідаємо її під церквою, але дотримуючись дистанції два метри та в масках.

Священнослужитель зазначив, що вони дотримуються відповідних вимог.

Щодо сповідання по телефону або ж через інтернет, отець Олег зазначив, що подібної практики в них немає і це неможливо з причини того, що сповідь є таємницею, а на сьогоднішній день лінії зв'язку можуть прослуховуватися.

Щодо богослужіння на Великдень, все буде відбуватися до настанов глави УГКЦ архієпископа Святослава. Тобто до храмів не повинні приносити страви на освячення особи літнього і похилого віку; ті, у яких члени родини мають ознаки респіраторного захворювання; ті, хто перебуває на самоізоляції. Великодні кошики будуть освячені теж за посередництвом онлайн-трансляцій. Загалом все буде відбуватися згідно з вимогами представників сфер медицини.

─ У храмі буде не більше 10 людей, решта буде надворі. Якщо хтось захоче причаститися, то причастя подаватиметься на ложчі, але при тому, її постійно будуть мити, протирати та дезинфікувати. Важливо аби всі дотримувалися відстані. Церква і сама вчиться, як потрібно діяти в такий час. Але потрібно і навчити тернополян, які не дотримуються умов карантину, адже здоров'я всіх нас загалом залежить від кожної людини окремо.

А ви ходите в церкву під час карантину? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Svitlana Shiluha

    А якщо живуть старенькі  самотні люди і не мають інтернету, то як їм дивитись Богослужіння? Не можна провести по тв, так як в усіх нормальних країнах?
  • Svetlana Lazarec

    З Причастям на ложечці, навіть сто разів дезинфікованій - це щось трохи не так в час пандемії. От на окремій серветочці кожному - вже краще. І чому не може бути одноразових ложечок?
  • Pavl Rebrov

    не УПЦ а ПЦУ! неУПЦ(МП) а УПЦ! Правду пишіть,як є.
  • Анонім

    На мою думку під час карантину треба церкви закривати в першу чергу оскільки це є основне джерело розповсюдження цього вірусу на даний момент. Особливо треба закривати і гнати з країни МП оскільки ті взагалі плювати хотіли на карантині заходи .

    Pavl Rebrov reply Анонім

    дибілів треба закривати!!! А гнати тупорилих!!!)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up