Розбиті вщент, бруківка через одну, а у калюжах купаються птахи. Ми перевірили стан тротуарів у місті (ОГЛЯД)

Розбиті вщент, бруківка через одну, а у калюжах купаються птахи. Ми перевірили стан тротуарів у місті (ОГЛЯД)
  • Стан тротуарів у Тернополі – жахливий, скаржаться містяни. Подекуди покриття стерлось настільки, що пройти чи проїхати неможливо. А у дощову погоду – й поготів…
  • За рекомендаціями читачів ми перевірили кілька найбільш проблемних вулиць. Що побачили там, а також як діяти, аби тротуар біля вашого будинку відремонтували – розповідаємо.

Напередодні підготовки матеріалу на Фейсбук-сторінці «20 хвилин» ми звернулись до аудиторії і попросили людей вказати адреси, де у нашому місті найгірші тротуари. Вони активно долучились до обговорення. Опитування зібрало понад 500 коментарів. З них наша журналістка вибрала ті локації, які найчастіше повторювали чи дублювали містяни. За порадою читачів, ми перевірили стан тротуарів на цих вулицях. Деякі з них у непоганому стані, однак у більшості випадків жителі Тернополя були праві – тротуари рясніють ямами, які в метрі одна від одної, а частина бруківки… зникла. Де-не-де ми помітили й калюжі, де купаються птахи. Результати перевірки – читайте нижче.

Мікрорайон «Дружба»

Чимало тернополян у коментарях скаржились на тротуари у цьому мікрорайоні. Зокрема, писали, що з ними біда на вулицях Лучаковського, Карпенка, Миру, Винниченка тощо. Однак, найбільше згадували стан тротуарів у трьох місцях: на вулицях Мазепи і Дружби, а ще на вулиці Бережанській.

Відео дня

– Бережанська – просто польова дорога, під час дощів до зупинки можна пройти або проїжджою частиною, або лізти по кущах, – Оксана Похильчук.

– Бережанська, від колишнього магазину «Слівен» до «Карпат», – Надя Гургач Лецин.

– На «Дружбі» від «Маяка» до Миру немає тротуару з жодної сторони! –Salavaga Natalya.

– На Мазепи у дві сторони тротуари просто жах! Ногами страшно ходити, не те що з колясками чи щоб діти на самокаті їздили, – Надя Дзьоба.

– На Дружби після дощу в калабанях можна втопитися. А без дощу поламати ноги, – Аня Фроляк.

– «Дружба» вся без нормальних тротуарів! На вулиці Дружби в сторону Миру хоч плач, там ходить багато людей, а тротуар нульовий. Можна ноги поломати. В сторону Мазепи від «Маяка» догори теж саме. Таке враження, що там людей нема, бо тротуари – то одні ями! – Мар'яна Могильська.

Що помітили ми? На вулиці Бережанській, якщо йти уздовж парку Здоров’я у бік міської комунальної лікарні №3, тротуар доволі широкий і з невисокими бордюрами. Він нерівний, розмитий по краях і у деяких проміжках відсутнє покриття. Але ями порівняно невеликі, тож пройти чи проїхати можна (це ще не найгірша ситуація, яку «20 хвилин» спостерігали під час цієї перевірки). За словами читачів, у поганому стані тротуар від колишнього магазину «Слівен» до автобусної зупинки «Карпати». Дійсно, покриття тут майже не залишилось, тож по факту люди ходять просто по камінчастій землі. Ям нема, та є чимало проблемних місць і «перепадів», тому проїхати тут на самокаті чи велосипедом незручно. Спускаючись по Бережанській униз – до «Макдональдсу», видно, що тротуар з обох сторін дороги не ідеальний. На ньому багато «виступів», в окремих місцях ями позасипали, та це не надто допомогло.

Перша половина вулиці Мазепи, як рухатись від «Макдональдсу» у сторону озера, ще більш-менш нормальному стані. Є проміжки, на яких відсутнє асфальтове покриття, та вони не катастрофічні. А ось від зупинки, що навпроти «Приватбанку», з обох боків дороги починається справжній жах. Кількість ям тут не злічити, як і місць, де раніше покриття було, але його вже вимило водою. Помітно, що деякі ділянки з найбільшими ямами засипали піском, та він швидко руйнується. Для любителів самокатів чи матусь з колясками проїхати тут – справа з нелегких, бо навіть обминути ями буде дуже складно…

З лівого боку вулиці Дружби тротуар відсутній, за винятком території навколо зупинки громадського транспорту, яка дещо облагороджена. З правої сторони – він у жахливому стані. Тротуар нерівний, розмитий, ями «вилізли» практично на кожному кроці і їх не засипають камінням чи піском. Йдучи до вулиці Миру, можна помітити, що де-не-де сформувались неглибокі рівчаки і там стоїть вода.

Житловий масив «Сонячний»

Тернополяни поділились спостереженнями, що у житловому масиві особливо погані тротуари на вулиці Богдана Лепкого (зокрема, біля другого корпусу Галицького коледжу), на 15 квітня (писали, що там і дорога не дуже), Любомира Гузара (є «шматочковий» ремонт, та загалом ситуація плачевна), по вулиці Захисників України – від школи №11 тощо. Та найбільше у коментарях люди зосередились на вулиці Тарнавського та на проспекті Злуки. Розповідали, що тротуар жахливий і проїхати неможливо.

– Від «Текстильника» до «Універсаму» (по стороні непарних будинків на Злуки), і по Тарнавського вверх до 11 школи – по обидві сторони коляскою їдеш гірше, ніж на городі в селі, – Оля Валійон.

– Жахлива ситуація від зупинки «Текстильник» і до Злуки, а також вверх до 11 школи! – Olesja Luciv.

– Від вулиці Любомира Гузара до «Текстильника» на вулиці Злуки. Можна ноги ввечері поламати, або як дощ, то втопитися. А найгірше те, що тротуари не освітлюються... – Петро Кушнір.

– Вулиця Тарнавського 1,3,5 до «Універсаму». Дорогу розширювали, а пішоходну доріжку не зробили. Напевне забули або плитки не вистачило, – Lidiya Vasylyk.

– На Тарнавського, від «Смаколика» і до «Бахусу» жах! Коляскою не можна проїхати, – Вікторія Кінах.

– Прошу звернути увагу на вулицю Злуки. Якщо цю стежку можна назвати ТРОТУАРОМ… Коли болото, то там наче пливеш. Ні візочком не проїхати, ні ногами не пройти... Та навіть і без болота всеодно візком не проїхати, – Natalia Ilchuk.

– Тарнавського від першого будинку і вверх до п’ятого, там страшнючий тротуар. Зроблений ще за «совєтів». Особливо жахливо від магазину «Смаколик» догори, – Галина Нестеряк.

Що помітили ми? Від ресторану «Бахус» до магазину «Смаколик» по вулиці Тарнавського тротуар широкий, є де розминутися. Але стан його бажає кращого – ям та вибоїн не злічити. Рівне і нормальне покриття залишилось лише у деяких місцях. А здебільшого тут камінці та величезні калюжі, у яких купаються голуби. В окремих місцях (біля бордюру) ями засипали землею, наприклад, навпроти магазину на Тарнавського, 8. Ділянка біля крамниці Fresh Market по іншому боці вулиці теж у ямах. Як і зауважували наші читачі, вкрай погана ситуація з тротуаром біля магазину «Додому» (Тарнавського, 4). Він дуже «роздовбаний».

Ми перейшли вулицю на пішохідному переході і вздовж Тарнавського у бік перетину з проспектом Злуки стан асфальтового покриття ще гірший. Тут воно у багатьох місяцях настільки розмите, що утворились неглибокі рівчаки. Можна собі тільки уявити, що відбувається на цьому місці після дощу! Є інша проблема – коріння дерев проривається і «підіймає» тротуар. Тож тут багато розломів, за які легко перечепитись. Подекуди стирчать і великі камінці. Ми помітили, що батькам з дитячими колясками, людям на велосипеді чи скейтерам спокійно проїхати цю ділянку нереально, тому вони з’їжджають на бік. Біля тротуару протоптана стежка, якою рухатись зручніше.

Вздовж проспекту Злуки, як йти у бік «Універсаму», тротуар також жахливий. Він достатньої ширини, тут спокійно можуть розминутись кілька людей. Однак, ям дуже багато, а щокроку на нашому шляху трапляються калюжі – більші, які займають ледь не половину пішохідної зони, та маленькі. У калюжах стоїть вода. В одному місці, як ми помітили, посеред доріжки випирає каналізаційний люк. Загалом тротуар нерівний, у багатьох місяцях покриття стерлось і лишилось каміння, яке лежить в його основі. Дехто з містян обирає обходити проблемну ділянку збоку, біля дерев, по траві та вузькій стежечці, яку там протоптали. Коли рухатись від ресторану «Цісар» донизу, до кільця – ситуація покращується. Так, тротуару далеко до ідеального стану, але принаймні кількість ям зменшується і він стає більш рівний.

Східний масив

Цей район міста поділений на дві частини: у західній розміщені приватні будинки, а у східній – багатоповерхівки. Щодо першої частини, тернополяни писали, що нормального тротуару немає на вулицях Глибокій, Івана Пулюя та Новосонячній, а серйозного ремонту він потребує на вулицях Дівоча та Малишка. У районі багатоповерхових домівок читачі скаржились на проблемний тротуар на вулиці Клима Савури, на Довженка (навпроти апостольської церкви), біля деяких будинків на Героїв Крут, на Слівенській поблизу магазину «Смаколик» тощо. А ось найбільше число коментарів присвячене вулиці Лесі Українки та Монастирського. Люди розповіли, що ями там такі, що «можна зламати ноги».

– На вулиці Лесі Українки вздовж усієї алеї можна побачити таку картину: половина відремонтована, клаптик довжиною 10 метрів з вибоїнами, знову ремонтована, знову клаптик з вибоїнами. Щось незрозумілий задум такого ремонту. Або ремонтуємо все, або не ремонтуємо зовсім, – Ірина Жижіна.

– На Лесі Українки, біля магазину «Економ-клас», ноги поламати можна! – Люба Воляник.

– На Лесі Українки від «Прогресу» до вулиці Протасевича жах, особливо після дощу! – Рая Нагайцева.

– Права сторона Лесі Українки – можна сказати тротуару не існує. Суцільні ями! – Мирослава Мархут.

– На вулиці Монастирського від заїзду в гаражі (там зробили) і вниз можна ноги поломати, а у дощ взагалі не пройдеш. Біля «Прогресу» суцільне жахіття! – Марія Марголич.

– На «Прогресі» яма на ямі! А на дорозі до 17 відділення Нової пошти, що на вулиці Монастирського, не один автомобіль покаліченим залишився, – Irina Malik.

Що помітили ми? По правій стороні вулиці Лесі Українки, від магазину вживаного одягу «Економ клас» до Слівенської, – вздовж суцільні ями. Вони чергуються із кількаметровими ділянками, на яких лежить бруківка. Ці місця майже в ідеальному стані. Йдучи по тротуару, зрідка видно, що ями чимось засипали, але таких мало трапляється на весь відрізок шляху. У багатьох калюжах стоїть вода і болото.

Спускаємось на вулицю Монастирського. Навпроти магазину «Басарабія» тротуар теж у поганому стані. Великих ям ми не помітили, але є безліч нерівностей, неглибоких вибоїн, стирчить каміння. Углиб вулиці, поблизу приватних будинків тернополян, покриття з обох сторін вузьке та нерівне. Як такі, ями відсутні, та на тротуарі трапляються «виступи» й вимиті ділянки, особливо біля бордюрів. Однак, проїхати чи пройти цим шляхом не так проблемно, як біля «Прогресу» на Слівенській.

Мікрорайон «Оболоня»

За словами читачів, тут серйозні проблеми з тротуаром є на вулицях Білогірській, Торговиця, Гайовій, Стадникової, у деяких місцях на Шептицького тощо. Та найбільше люди згадували вулицю Острозького.

– Острозького і Торговиця, це не тротуари, а квест «Не зламай ногу». Особливо шкода мамочок з колясками і людей з інвалідністю. Височенні бордюри і ями – це ще те випробування, – Natali Sapsay.

– Князя Острозького, 30 і трохи далі, коли вийти від Novus'а і повернути праворуч, – Rom Zin.

– Вулиця Острозького (від басейну до «Рогатки»), та до автовокзалу – як танкодром. З валізою на коліщатках – ніяк нормально не проїхати, колеса залишиш там, – Ореста Верцюх.

Що помітили ми? По правій стороні вулиці Острозького (від центру, де «Рукавичка») стан тротуару жахливий. Він вщент «розбитий», великі ділянки покриття просто вимиті. Там, де мала би лежати бруківка, місцями її не вистачає. Деякі шматки валяються біля дороги чи перед бордюром. Де-не-де видно, що найбільш погані ділянки «латали». Та це не дуже допомогло. Загалом, тут буде складно везти коляску, пересуватись людям з інвалідністю, чи їхати на самокаті або велосипеді.

Вулиця Гоголя (біля дитячої поліклініки)

Обурювались містяни й тому, що біля Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні вже роками бруківка лежить через одну. На тій локації завжди людно, мами з возиками вимушені буквально «скакати» по ямах... Що помітили ми? На вулиці лиш зрідка можна зустріти біль-менш нормальний тротуар. Біля самого медзакладу бруківки справді більше немає, чим є. Трапляються великі вимиті ділянки асфальтового покриття. Тротуар нерівний і пересуватись ним дуже складно.

«Місто без нормальних тротуарів»

Чимало тернополян скаржились на поганий стан тротуарів біля своїх багатоповерхівок та на вулицях, де проживають. Найгірше, кажуть, коли випаде дощ і «оголить» ями. До переліку вулиць з проблемним тротуаром додаємо: Над Яром, Коновальця, Микулинецьку, Бродівську, Хмельницького, Барвінських, Вояків дивізії Галичина, більшість вулиць на «Новому Світі», Винниченка, Корольова, проспект Данила Галицького, Володимира Великого, Лучаківського, Просвіти, Дорошенка, 15 квітня…

Частину коментарів від читачів «20 хвилин» прикріплюємо у серії фотографій. А який стан тротуару на Вашій вулиці чи біля Вашого будинку? Поділіться у коментарях.

Дехто доволі скептично поставився до нашого опитування, або ж залишив розгорнуті відповіді.

– Простіше написати – усе місто без нормальних тротуарів. Ні тротуарів, ні з’їздів з тротуару на дорожні переходи, не кажучи про зручності для батьків з дітьми на візках, – пише Крамниця Виробів.

– Дивлячись, які вважати найгіршими. Якщо просто з поганим покриттям, це тротуари на Злуки, Бережанській, в районі «Тестильника», на Лепкого, Курбаса, Морозенка, Довженка, «Новому світі». Якщо говорити про зручність, то повністю інклюзивних тротуарів в Тернополі немає взагалі. А якщо про наявність тротуарів, то на деяких вулицях в районі Старого Парку і «Нового Світу», а також на сполученні Варшавського мікрорайону з «Сонячним» тротуари відсутні, – говорить Andriy Budzinsky.

– Зате наш мер зробив всі дороги, тротуари чудові в Тернополі. Де вони? А як пройтися районами, то тротуари знищені, яма на ямі, потріскані. А після дощу пройти немає як, – коментує Nadia Serojkina.

– Пройдіться пішки центром і все зрозумієте. Вулицею Опільського, наприклад, чи з Листопадової поверніть на Замкову… Є ділянки, де тротуар відсутній…  – радить жителька міста Наталія Наталія.

– Вулиця Транспортна від моста і до Котляревського – це жах! Дощ коли падає, то калабані перейти неможливо. Сніг чи голольод – теж нікому немає до цієї вулиці діла. От машини ставити, бо до суду треба під’їхати – це так, хоча площадка теж в ямах. Прохання звернути увагу ще на двори на Транспортній. Не можуть котрий рік зробити, а вони наче після бомбардувань, – Ірина Лятушинська.

Куди звертатись, аби тротуар відремонтували?

Речниця Мар’яна Зварич розповідає, що містяни, які хочуть, аби тротуар на їхній прибудинковій території або вулиці відремонтували, можуть надсилати колективні або індивідуальні звернення у відділ звернень міської ради (вул. Листопадова,6) чи електронною поштою на адресу: [email protected]. У листі мають бути вказані контактні дані заявника та суть звернень (відповідно до ЗУ «Про звернення громадян»).

– Списки робіт формуються на підставі отриманих звернень і за результатами обстежень працівниками управління ЖКГ, які інспектують вказані місця. Також тротуари біля проїжджих частин намагаються ремонтувати під час ремонтів дорожнього покриття, як у випадку з вулицею Бродівською, – каже пані Мар’яна.

Як повідомили у Тернопільській міській раді, титульний список по ремонту тротуару на цей рік не сформований у зв’язку з воєнним станом та обмеженими можливостями фінансування.

 

Читайте також:

1 травня дороги ремонтуватимуть на понад десятку вулиць Тернополя (список)

Де і коли найчастіше стаються аварії у Тернополі? Ми дізналися, які зміни чекають на ці ділянки

Невже мають дев'ять життів? Запитали у тернополян, чому вони перебігають дорогу перед автівками

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (31)
  • Andriy Mysian

    Пресована бруківка одноразова, декілька сезонів і допобачення.
  • Надія Ковалик

    Ще б ви пройшлися вулицею стадниковою що іде за коліею слів нема
  • Misha Ravlyuk

    Надал економить щоб відкрити ще одну власну  фірму яка буде нас наймати  на роботу за копійки, а він буде 2 рази більше заробляти.Можливо він  хоче купити ще один якийсь будиночок для дочки десь у Європі, за якихось пару міліонів, ну а ми потерпимо.
  • Тереза Ониськів

    Але на наступних виборах тирнополяни все одно скажуть: крадеалешосьробе

keyboard_arrow_up