"20 хвилин" розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв у кафе, барах і ресторанах Тернополя
„Багач по-тернопільськи” - велетенський дерун із начинкою, який подають до столу зі сметанним соусом.
— Ця страва припаде до смаку і тим, хто любить гриби, і тим, хто жити не може без м’яса, і тим, хто обожнює деруни.
Кухар Анна Старовецька тим часом готує усі продукти для приготування смаколика. Дівчина ретельно чистить картоплю, гриби, знімає лушпиння з цибулі, зачищає м’ясо.
— „Багач по-тернопільськи” — хіт наших продажів, — каже співрозмовниця. — Це не звичайний дерун, а фарширований різною смакотою, та ще й посипаний тертою моцарелою. Повірте, це дуже смачно!
Шматочки свинячої вирізки кухар маринує у суміші пахучих прянощів та солі. Відкладає м’ясо убік і береться до грибів та цибулі. Нарізані продукти дівчина викладає у киплячу олію й обсмажує до готовності. Тобто поки цибуля не набуде світло-золотистого кольору, а з печериць не випарується вся рідина. Наприкінці готування кухар підливає до грибів трохи води і соєвого соусу — для пікантного смаку.
Миттю прокрутивши у кухонному комбайні картоплю і цибулю, Анна заправляє масу спеціями, всипає трохи борошна, вибиває яйце. Робить усе чітко, швидко, без зайвої метушні.
Як тільки зашкварчала олія на сковороді, моя співрозмовниця викладає у неї товстим шаром картопляну масу. Ретельно розрівнює ножем і чекає, поки вона посмажиться. За якийсь час кухар спритно перевертає велетенську паляницю на інший бік — досмажуватися.
Обсмаживши й м’ясо, Анна викладає всі компоненти начинки на дерун, згортає його навпіл і притрушує тертою моцарелою. Та це ще не все. Як з’ясувалося, „багач” повинен дійти до „кондиції” у духовці — щоб розтопився сир. Тож чекаємо ще кілька хвилин.
— А тепер смакуйте "Багача", — припрошує кухар і кладе переді мною великий запечений „вареник”. До нього подає соус, який готує власноруч: зі сметани, кропу, часнику та прянощів.
Незважаючи на те, що дерун виявився дуже соковитим і смачним, я не подужала його цілком — аж надто велика порція.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
Світлана Готиляк