Готуємо фаршировані кальмари та хліб на дровах

- У нашій рубриці "Смачного" небагато страв із морепродуктів. Причина банальна — алергія на морепродукти в нашого автора. Перефразовуючи знаний вислів – і сам не їсть, і іншим не готує. Але на прохання читачів цікава і не складна страва з морепродуктів таки буде. А щоб креативніше було — пропонуємо спробувати спекти хліб на вогні. Точніше, на розпеченому вугіллі.
- Рецепт згодиться тим, хто має мангал, гриль, піч на дровах чи навіть буржуйку. Тісто нічим не відрізняється від того, яке в духовці випікаємо.
— Коли дуже хочу страву з риби чи інших підводних друзів наших менших, просто вживаю протиалергічне, але погодьтесь – то така собі розвага, — жартує наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула. – Але про сумне не будемо. Раджу придивитися до рецепта, бо то таки і смачна, і корисна їжа, легка для організму. Щодо хліба, то вперше ідея пекти в вогні чи на жаринах виникла в період перших блекаутів. Дачу грію буржуйкою і подумав, а чого ж воно лише для тепла і затишку працює, нехай і кулінарна користь буде. Тому буржуйка стала інструментом, де пік хліб, готував голубці і навіть борщ. Головне – мати чавунний посуд для таких затій.
Усі поради та кроки приготування – в підписах до фотографій. З важливого наголосимо на універсальних порадах. Аби рис в будь-якій страві був розсипчастим, обирайте довгозернистий. Промивати треба не менше 5 разів. Морепродукти краще брати замороженими зі «здоровим» кольором, без зайвого льоду. Посуд для приготування на вогні чи на жаринах – чавунний.
Фото 1
Для приготування основної страви нам потрібно: очищені кальмари зручного для фарширування розміру, 200 грамів рису, 350 грамів різних морепродуктів (у нас мідії та креветки), цибулина, вершки. Для хліба – борошно, дріжджі, вода, олія. Також сіль
Фото 2
З тубів кальмарів знімаємо тоненьку плівочку, а також вилучаємо прозору хітинову «стрілку», якщо вона є. Добре промиваємо. Маринувати, солити, ошпарювати чи щось подібне – не треба. М'ясо кальмара дуже ніжне і чутливе
Фото 3
Просмажуємо дрібно нарізану цибулю, всипаємо очищені і, при потребі порізані, морепродукти. Сіль, перець. Заливаємо водою та проварюємо 10 хвилин. Засипаємо промитий рис. Пропорція рису та того, що в сковороді, 1 до 2. Як рис набухне — готово
Фото 4
Набиваємо кальмари рисом. Фаршируємо не надто туго. Присмажуємо по 2-3 хвилини з кожного боку на середньому вогні. Наливаємо в сковороду 100 грамів води і хвилини 2 ще тримаємо там кальмарів. Витягуємо їх, а до води вливаємо вершки
Фото 5
До суміші води та вершків додаємо сіль та спеції, можна кинути лавровий лист. На повільному вогні проварюємо 5 хвилин і повертаємо в сковороду кальмарів. Тушкуємо під кришкою, не перевертаючи, але поливаючи вершками зі сковороди, 10 хвилин
Фото 6
Доповнювати цю страву ще чимось – не потрібно. Вона самодостатня, а через різноманіття інгредієнтів та вершків – такий смак і перебивати погана ідея. Та все ж томати чи свіжий огірок, якщо бажаєте, не сильно зашкодять (сміється – авт.)
Фото 7
Щодо тіста – є три поради, які принесуть бажаний результат: робіть опару (дріжджі, цукор, вода, столова ложка борошна – авт.) і через 20 хвилин на ній замішуйте. Борошно обов’язково треба просіяти. Виминати потрібно не менше 15 хвилин
Фото 8
Рецепт тіста у кожного свій. Тож зупинимось на самому випіканні. Якщо казан з тістом поставити на жар і присипати ним зверху – хліб буде пригорілим. Якщо б розмістити так, аби метал не контактував з вогнем чи вугіллям – вдасться рум’яний виріб
Фото 9
Коли пригорілий, то смачніше. Єдине — треба трішки обдерти нагар. Це за декілька хвилин можна зробити з допомогою тертки. Смак такого хліба більш насичений, а сама структура через високу температуру – повітряна й ідеально пропечена
Читайте також:
Готуємо «торт» із печінки й кабачків
Чебуреки без олії з грецьким соусом
Готуємо тартар із телятини та масло гхі
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Олена ЯремусОтакої, кальмари-цепеліни 😁👌👍🔥
-
МаргаритаФаршировані кальмари? Чому ні!