Готуємо крученики з капустою та картоплю з селерою
Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.
Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Ситно та смачно нагодувати рідних чи друзів – потреба, яка часто виникає в дбайливих господарів. Та не завжди є багато часу й ресурсу творити і витворяти. Сьогоднішні страви з категорії таких, що за годину приготувати можна, але разом з тим дозволять потішити призабутим смаколиком.
Крученики з капустою та фаршем, як з’ясував автор, порозпитувавши знайомих – куштували, але хтось давно на сільському празнику, а хтось на весіллях, які ще в шалашах робили. Страва давня, галицька, варта уваги. Вдалим гарніром буде картопляне пюре, але з селерою. Остання надасть цікавий присмак і легку гірчинку. Зрештою селера – корисна, а тому варто її споживати.
— Найсмачніші крученики, які куштував, готувала бабуся, яка жила в селі Шляхтинці, — каже Андрій Шкула. – Мені так і не вдалось відтворити той давній смак. Можливо все тому, що усі інгредієнти – домашні. А можливо то з тієї історії, де «дерева були вищими, а трава зеленішою». Тим не менше, хоч вдаються і не такі, як колись, а смачні ну дуже. Наполегливо раджу приготувати.
Галицька кухня, до слова, вирізняється ситністю страв. Вони, з першого погляду, складні в приготуванні, але насправді містять небагато продуктів, які гастрономічно поєднуються.
— Часто чую зачарування знайомих кухнєю інших країн, — говорить Андрій. – І я частково погоджусь, що декілька конкретних страв різних країн є унікальними і дуже смачними. Але особисто переконався, що наша кухня – найбагатша різними стравами, поєднанням продуктів, смаком. А якщо ще й враховувати різні вдосконалення страв чи цікавинки різних етнографічних груп українців, як от лемків, бойків, гуцулів, то… Беремось до приготування!
Усі етапи – в описі до фотографій. З окремих порад – м'ясо, яке відбиватимемо, найкраще обрати полядвицю, а фарш з нежирного м’яса. Щодо селери для пюре, то обирайте свіжу, бо та, що «залежана» і довше вариться, і занадто гірчить.
Фото 1
Для приготування кручеників потрібна полядвиця, фарш, капуста й цибуля. Масло знадобиться, аби потім їх обсмажити і тушкувати. Також і для пюре з картоплі та селери
Фото 2
Змішуємо в одній посудині фарш, дрібно порізану та 10 хвилин проварену капусту, трохи тертої цибулі та спеції. У начинку, за бажанням, можна давати овочі чи гриби
Фото 3
Підготовлений фарш туго завиваємо у відбите м'ясо. Якщо ваші відбивні потрібного розміру та товщини, все добре тримається купи. Якщо ні – фіксуйте зубочистками
Фото 4
Обсмажуємо крученики на маслі по декілька хвилин з кожного боку, додаємо трохи окропу, досолюємо, і тушкуємо 15-20 хвилин під кришкою. Юшка послугує підливою
Фото 5
Через хвилин десять після закипання картоплі, вкидаємо дрібно нарізані стебла селери, солимо. Коли все звариться, виминаємо до однорідної консистенції з маслом
Фото 6
З пів кілограма полядвиці, 300 грамів фаршу й 200 грамів капусти – у вас вийде 8-10 кручеників. Вони ситні, а тому з гарніром, то добра страва на компанію.
Читайте також:
Готуємо солянку: незвичайні інгредієнти для традиційної страви
М'ясо, картопля та казан: ідеальний рецепт для компанії, щоб приготувати казан-кебаб
Млинці з лівером і грибна юшка
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.