Готуємо крученики з капустою та картоплю з селерою

Готуємо крученики з капустою та картоплю з селерою
Відбивати м'ясо для відбивних чи кручеників – майже таке ж медитативне заняття, як і голубці крутити. Відбиваємо м'ясо з двох боків. Б’ємо добряче, аби було тонким та зручним для скручування

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.

Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула. 

Ситно та смачно нагодувати рідних чи друзів – потреба, яка часто виникає в дбайливих господарів. Та не завжди є багато часу й ресурсу творити і витворяти. Сьогоднішні страви з категорії таких, що за годину приготувати можна, але разом з тим дозволять потішити призабутим смаколиком. 

Відео дня

Крученики з капустою та фаршем, як з’ясував автор, порозпитувавши знайомих – куштували, але хтось давно на сільському празнику, а хтось на весіллях, які ще в шалашах робили. Страва давня, галицька, варта уваги. Вдалим гарніром буде картопляне пюре, але з селерою. Остання надасть цікавий присмак і легку гірчинку. Зрештою селера – корисна, а тому варто її споживати.

— Найсмачніші крученики, які куштував, готувала бабуся, яка жила в селі Шляхтинці, — каже Андрій Шкула. – Мені так і не вдалось відтворити той давній смак. Можливо все тому, що усі інгредієнти – домашні. А можливо то з тієї історії, де «дерева були вищими, а трава зеленішою». Тим не менше, хоч вдаються і не такі, як колись, а смачні ну дуже. Наполегливо раджу приготувати. 

Галицька кухня, до слова, вирізняється ситністю страв. Вони, з першого погляду, складні в приготуванні, але насправді містять небагато продуктів, які гастрономічно поєднуються.

— Часто чую зачарування знайомих кухнєю інших країн, — говорить Андрій.  – І я частково погоджусь, що декілька конкретних страв різних країн є унікальними і дуже смачними. Але особисто переконався, що наша кухня – найбагатша різними стравами, поєднанням продуктів, смаком. А якщо ще й враховувати різні вдосконалення страв чи цікавинки різних етнографічних груп українців, як от лемків, бойків, гуцулів, то… Беремось до приготування!

Усі етапи – в описі до фотографій. З окремих порад – м'ясо, яке відбиватимемо, найкраще обрати полядвицю, а фарш з нежирного м’яса. Щодо селери для пюре, то обирайте свіжу, бо та, що «залежана» і довше вариться, і занадто гірчить.
 

Фото 1

Для приготування кручеників потрібна полядвиця, фарш, капуста й цибуля. Масло знадобиться, аби потім їх обсмажити і тушкувати. Також і для пюре з картоплі та селери

Фото 2

Змішуємо в одній посудині фарш, дрібно порізану та 10 хвилин проварену капусту, трохи тертої цибулі та спеції. У начинку, за бажанням, можна давати овочі чи гриби

Фото 3 

Підготовлений фарш туго завиваємо у відбите м'ясо. Якщо ваші відбивні потрібного розміру та товщини, все добре тримається купи. Якщо ні – фіксуйте зубочистками

Фото 4

Обсмажуємо крученики на маслі по декілька хвилин з кожного боку, додаємо трохи окропу, досолюємо, і тушкуємо 15-20 хвилин під кришкою. Юшка послугує підливою

Фото 5 

Через хвилин десять після закипання картоплі, вкидаємо дрібно нарізані стебла селери, солимо. Коли все звариться, виминаємо до однорідної консистенції з маслом

Фото 6

З пів кілограма полядвиці, 300 грамів фаршу й 200 грамів капусти – у вас вийде 8-10 кручеників. Вони ситні, а тому з гарніром, то добра страва на компанію.  

 

Читайте також:

 Готуємо солянку: незвичайні інгредієнти для традиційної страви

М'ясо, картопля та казан: ідеальний рецепт для компанії, щоб приготувати казан-кебаб

 Млинці з лівером і грибна юшка

Паштет із печінки та кабачка

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up