Готуємо солянку: незвичайні інгредієнти для традиційної страви
Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі
Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Солянка, як вважають окремі господині, страва, в котру йде все, що в холодильнику знайдеться, в тому числі сосиски, ковбаса, квашені огірки чи, навіть мариновані кабачки. Таке сприйняття страви прийшло з боліт, де власне і почали готувати такий «рідкий вінегрет».
Але солянка, яку творитимемо ми, – нічого спільного з таким досвідом не має. Ключові складники нашої страви – язик та томатний сік. Але для багатшого смаку там пасуватиме і свинина, і нирки. А для кислинки ми використаємо лайм та оливки.
— Готувати солянку насправді неважко, — каже пан Андрій. – Але інгредієнти потребують попередньої обробки – язик, нирки, м'ясо потрібно спочатку вимочити зо три години, замінючи холодну воду, а потім дві години відварювати, також зі змінною водою. Готувати не обов’язково в казані. Страва добре вдається на плиті. Але я б радив, готуючи не на вогні, додати шматок копченого м’яса. Такий присмак дуже бажаний.
Наш кулінар зізнався, що довго думав, чи готувати саме цю страву, зважаючи на її походження.
— Це справді смачно, а від класичного тамтешнього рецепта, хіба що назва залишилась, — каже чоловік. – Тому поділюсь своїм рецептом. Готую солянку часто і вона подобається гостям.
Усі етапи приготування ми покажемо на фото. Але є ряд корисних порад, які там не відображені. Приміром, перед тим, як вливати томатний сік, вміст казана чи каструлі потрібно годину проварити на воді чи бульйоні.
— Власне, хотів окремо на бульйоні зупинитись, бо ж це основа багатьох страв і такий спосіб приготування буде корисним і в інших рецептах, — говорить Андрій. – Мова про те, що бульйон вдасться смачнішим, якщо попередньо усі інгредієнти, і м'ясо і овочі зі спеціями, добре прожарити. Ми класично звикли бульйон варити за принципом: один раз закипіло, злили, промили, моркву з цибулею кинули, варимо. Той спосіб, про який я говорю – і простіший і смачніший. Все обсмажили до скоринки, залили водою, зварили, наприкінці посолили. Спробуйте, дуже раджу. Такий бульйон я і використав для солянки.
Фото 1
Для смачної солянки потрібно: відварені язики, нирки, шматок свинини чи яловичини. Також цибуля, бульйон, томатний сік та оливки. Лимон чи лайм – за бажанням
Фото 2
До обсмаженої цибулі всипаємо порізані шматками нирки, язик, м'ясо. Останнє, до слова, можна замінити серцем. На смак це не вплине, а заощадити допоможе
Фото 3
Після десяти хвилин просмажування солимо, перчимо та вливаємо до вмісту казана бульйон. Якщо бракує часу чи не подбали про м’ясний відвар – можна і просто воду
Фото 4
Після години варіння вливаємо томатний сік. Об’єм залежить від того, для кого готуєте, але пропорція не змінна: соку потрібно стільки, скільки маємо вмісту в казані
Фото 5
Через 15 хвилин на «малому вогні» всипаємо порізані надвоє оливки та лайм. Варимо ще 10 хвилин і усе – страва готова. В ідеалі їй потрібно ще з пів години відпочити
Фото 6
З чим їсти солянку – питання смаку. Густа сметана – не зашкодить. Страва дуже ситна, а тому цілком може бути головним смаколиком гостин
Читайте також:
М'ясо, картопля та казан: ідеальний рецепт для компанії, щоб приготувати казан-кебаб
Млинці з лівером і грибна юшка
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.