М'ясо, картопля та казан: ідеальний рецепт для компанії, щоб приготувати казан-кебаб

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі. Сьогодні готуємо казан-кебаб по-українськи
Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Казан-кебаб популярна страва в країнах Близького Сходу та Кавказу. Якщо спрощено її описувати, то це картопля та м'ясо добре просмажені на жирі, а потім протушковані. Щоправда, зважаючи на традиції та релігію, там зазвичай використовують соняшникову чи бавовняну олію, а також яловичину чи баранину. Наша страва буде адаптованою під місцеві вподобання та продукти, а тому використаємо сало та свинину.
— Казан-кебаб прекрасна альтернатива шашликам чи стейкам, особливо коли готуєте на велику компанію, — каже пан Андрій. – Та й про гарнір думати не треба, бо ж картопля – ідеальне доповнення м’яса. Спочатку просмажені, а потім ще й тушковані інгредієнти буквально тануть у роті і ну дуже смачні. Та й приготування, хоч і забирає близько двох годин, але не складне. Я неодноразово куштував цю страву з різного м’яса. З баранини, дійсно, найсмачніше. Але і наш варіант, зі свинини, повірте, «зайде» м’ясним гурманам.
Виходячи з назви зрозуміло, що в цій страві казан таки потрібен. Але приготувати за таким рецептом можна й на плиті, наприклад, в чавунній гусятниці.
— Знаю багатьох тернополян, які мають вдома казани, хоч і не живуть за містом, — каже експерт. – Він згодиться для будь-якого пікніка, заміського святкування, поїздки на риболовлю чи просто до лісу. То зараз, при нагоді, трохи розкажу про те, як обрати казан. Головне, переконаний, аби він був чавунний. Вироби з інших металів чи сплавів, хоч і легші та простіші в догляді — не так розподіляють тепло, не таку температуру формують всередині і значно швидше остигають. Наступне питання – об’єм. Якщо каструля в п’ять літрів на кухні – дуже великий посуд, то казан – ні. Через форму, через те, що до верху його не варто заповнювати, через тривалий час приготування і випаровування рідини, оптимально брати виріб 6-8 літрів для сім'ї чи компанії. Більші казани уже важче використовувати в польових умовах.
Також пан Андрій розповів, що зараз у продажу є чавунні казани зі спеціальним покриттям, яке майже не помітне. Від класичних вони відрізняються тим, що не так піддаються корозії і в них можна довго зберігати їжу. Бо ж в класичних казанах їжа, якщо її там довго зберігати, може перебрати присмак металу.
Всі етапи приготування описуємо під фото. Але окремо ще радимо замаринувати цибулю. Вона і страву прикрасить і смак казан-кебабу доповнить. Доведіть до кипіння 50 грамів води, всипте столову ложку цукру, чайну ложку солі, дві столових ложки оцту. Тим окропом залийте порізану цибулю і залиште на годину маринуватись. Рідину злийте, різану петрушку додайте. Готово!
Фото 1
Усі потрібні інгредієнти – на фото. Пропорції м’яса і картоплі – один до одного. Але якщо м’яса не багато, а гостей трохи прийшло, картоплі може бути більше. За час приготування вона набуває багато смаку
Фото 2
Витоплюємо сало. Якщо немає чи ліньки – олія підійде також. Жиру не шкодуйте. Надлишок завжди можна злити
Фото 3
На інтенсивному вогні просмажуємо картоплю. Дрібну і середню бажано готувати цілою. Смажимо до золотистої шкуринки, можна й більш сильно. Картоплю виймаємо
Фото 4
З м’ясом робимо те саме. Смажимо майже до готовності. Якщо жиру забагато, саме час трохи злити. Додаємо гострий перець та часник
Фото 5
До просмаженого м’яса кидаємо картоплю, сіль, трохи паприки, мелений перець. Не перемішуємо. Вливаємо до пів літри води, накриваємо казан і зменшуємо вогонь. Тушкуватись так буде майже півтори години
Фото 6
З чим подавати ваш казан-кебаб – питання смаку та фантазії. Придатні всі класичні соуси, сезонні овочі. Але саме маринована цибуля є майже канонічним елементом цієї страви, то ж не забудьте і її приготувати
Читайте також:
Гречаники з капустою та сметанним соусом
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.