Готуємо крем-суп із сочевиці та пасту з оливок

Ми продовжуємо готувати в нашій рубриці страви без продуктів тваринного походження, а головне – вони будуть смачними та корисними.
Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Піст, здорове харчування, бажання приготувати легку для організму їжу… причин для дієтичної кулінарії багато.
— Я, зізнаюсь, не дотримуюсь посту, — каже Андрій Шкула. – Але поважаю потреби і практики інших. Зрештою й самі читачі просили перевірений рецепт чогось дозволеного в піст і смачного. Тому сьогодні крем-суп із сочевиці, а також паста з оливок. Обидві страви – корисні, поживні, актуальні, якщо організм недоотримує білків та корисних елементів. Сочевиця, хочу сказати, дуже недооцінений продукт, який багато людей вважають не місцевим. Але так не є. Цю бобову культуру в Україні масово вирощували і споживали до Другої світової. Потім щось пішло не так. Хоча за своїм складом, а головне користю для людини вона перевершує 90% бобових та зернових рослин.
Рецепт супу з сочевиці має багато етапів приготування. Але насправді страва проста. А якщо щось і не вдасться, то, як жартує пан Андрій – «все виправить блендер».
Фото 1
Для приготування крем-супу потрібно 150 г сочевиці, дві картоплини, пів морквини, стебла селери, цибуля, томатний сік. Для кращої густини «підіб’ємо» житнім борошном. Для пасти потрібні оливки, часник, лимон. Для обох страв — олія, спеції
Фото 2
Нарізаємо овочі, як нам зручно: хоч пластинками, хоч кубиками. Різати дуже крупно не треба, бо ж усе ми обсмажимо перед тим, як варити. Спочатку смажте цибулю, додайте моркву, потім картоплю, останньою — селеру. Сіль, спеції, заливайте окропом
Фото 3
Води для відварювання треба, аби ледь покрила овочі. Після 20 хвилин на вогні, відливаємо 150 грамів «бульйону» — його ми з борошном згодом замішаємо. У каструлю засипаємо сочевицю
Фото 4
Бобові з овочами варимо 10 хвилин, після чого вливаємо 300 грамів томатного соку. Все перемішуємо, доводимо до кипіння, збавляємо вогонь і залишаємо томитись на 10 хвилин. Тим часом на сухій сковороді просмажуємо столову ложку житнього борошна
Фото 5
Часто для підлив чи заправок беру саме житнє, а не пшеничне борошно. Воно більш корисне, а головне додає страві легкого аромату свіжого житнього хліба. Коли злитий бульйон та борошно підстигне – змішуємо їх, збиваючи вінчиком чи виделкою
Фото 6
Перебиваємо блендером вміст каструлі до однорідної маси. Робити це варто, коли все гаряче. Але якщо у вас блендер з пластиковою погружною частиною, зачекайте аби трохи підстигло. Спробуйте отриману масу і при потребі досоліть
Фото 7
Перебитий суп поверніть на плиту, доведіть до кипіння та влийте суміш з овочевого бульйону та просмаженого борошна. Добре перемішайте, доведіть до кипіння і декілька хвилин проваріть на малому вогні
Фото 8
Паста з оливок – смачна та корисна закуска. В ідеалі — сорту «каламата», але згодяться будь-які. У подрібнювач всипте оливки, зубець часнику, трохи солі та спецій, столову ложку оливкової олії та небагато соку лимона. «Перемеліть» до однорідності
Фото 9
Крем-суп можна прикрасити всяким їстівним насінням чи, приміром, кунжутом. Подрібнена зелень – також варіант. Для пасти просмажте тости або ж візьміть темний хліб. Вдалося смачно, тому рекомендуємо повторити
Читайте також:
Гриль-салат та баклажан на вугіллі – страва від коваля
Готуємо кримськотатарську сарму та каву на піску
Готуємо фаршировані кальмари та хліб на дровах
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.