Готуємо крем-суп із сочевиці та пасту з оливок

Готуємо крем-суп із сочевиці та пасту з оливок
— Сочевицю вперше спробував лише декілька років тому, і то не охоче, — говорить Андрій Шкула. – Згодом захотів самостійно приготувати. Вона – ідеальний гарнір чи самостійна страва. Є багато різновидів, але завжди готую з суміші «зерен», такий смак – багатший і цікавіший

Ми продовжуємо готувати в нашій рубриці страви без продуктів тваринного походження, а головне – вони будуть смачними та корисними.

Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.

Піст, здорове харчування, бажання приготувати легку для організму їжу… причин для дієтичної кулінарії багато. 

— Я, зізнаюсь, не дотримуюсь посту, — каже Андрій Шкула. – Але поважаю потреби і практики інших. Зрештою й самі читачі просили перевірений рецепт чогось дозволеного в піст і смачного. Тому сьогодні крем-суп із сочевиці, а також паста з оливок. Обидві страви – корисні, поживні, актуальні, якщо організм недоотримує білків та корисних елементів. Сочевиця, хочу сказати, дуже недооцінений продукт, який багато людей вважають не місцевим. Але так не є. Цю бобову культуру в Україні масово вирощували і споживали до Другої світової. Потім щось пішло не так. Хоча за своїм складом, а головне користю для людини вона перевершує 90% бобових та зернових рослин.

Відео дня

Рецепт супу з сочевиці має багато етапів приготування. Але насправді страва проста. А якщо щось і не вдасться, то, як жартує пан Андрій – «все виправить блендер».

Фото 1

Для приготування крем-супу потрібно 150 г сочевиці, дві картоплини, пів морквини, стебла селери, цибуля, томатний сік. Для кращої густини «підіб’ємо» житнім борошном. Для пасти потрібні оливки, часник, лимон. Для обох страв — олія, спеції

Фото 2

Нарізаємо овочі, як нам зручно: хоч пластинками, хоч кубиками. Різати дуже крупно не треба, бо ж усе ми обсмажимо перед тим, як варити. Спочатку смажте цибулю, додайте моркву, потім картоплю, останньою — селеру. Сіль, спеції, заливайте окропом 

Фото 3

Води для відварювання треба, аби ледь покрила овочі. Після 20 хвилин на вогні, відливаємо 150 грамів «бульйону» — його ми з борошном згодом замішаємо. У каструлю засипаємо сочевицю

Фото 4 

Бобові з овочами варимо 10 хвилин, після чого вливаємо 300 грамів томатного соку. Все перемішуємо, доводимо до кипіння, збавляємо вогонь і залишаємо томитись на 10 хвилин. Тим часом на сухій сковороді просмажуємо столову ложку житнього борошна

Фото 5 

Часто для підлив чи заправок беру саме житнє, а не пшеничне борошно. Воно більш корисне, а головне додає страві легкого аромату свіжого житнього хліба. Коли злитий бульйон та борошно підстигне – змішуємо їх, збиваючи вінчиком чи виделкою

Фото 6 

Перебиваємо блендером вміст каструлі до однорідної маси. Робити це варто, коли все гаряче. Але якщо у вас блендер з пластиковою погружною частиною, зачекайте аби трохи підстигло. Спробуйте отриману масу і при потребі досоліть

Фото 7 

Перебитий суп поверніть на плиту, доведіть до кипіння та влийте суміш з овочевого бульйону та просмаженого борошна. Добре перемішайте, доведіть до кипіння і декілька хвилин проваріть на малому вогні

Фото 8

Паста з оливок – смачна та корисна закуска. В ідеалі — сорту «каламата», але згодяться будь-які. У подрібнювач всипте оливки, зубець часнику, трохи солі та спецій, столову ложку оливкової олії та небагато соку лимона. «Перемеліть» до однорідності

Фото 9

Крем-суп можна прикрасити всяким їстівним насінням чи, приміром, кунжутом. Подрібнена зелень – також варіант. Для пасти просмажте тости або ж візьміть темний хліб. Вдалося смачно, тому рекомендуємо повторити

 

Читайте також:

Гриль-салат та баклажан на вугіллі – страва від коваля

Готуємо кримськотатарську сарму та каву на піску

Готуємо фаршировані кальмари та хліб на дровах

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up