Готуємо «кров’янку» з незвичних інгредієнтів

Готуємо «кров’янку» з незвичних інгредієнтів

Страви на вогні за забутими рецептами чи з незвичним складом продуктів зможуть прочитати, а при бажанні й повторити, наші читачі.

Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.  

Кров’янка, кишка, гречана ковбаса – цю страву називають по-різному. Її куштував, напевне, кожен, але вдома готували не всі. Причина не в складності процесу, а в інгредієнтах. Якщо з гречкою все зрозуміло, то кров у супермаркеті не купиш. Та й продукт такий, що задоволення від процесу приготування – мало. Але вихід є – «кров’янку» можна приготувати з соком буряка та печінкою. І на вигляд, і на смак – ну дуже схоже до класичної страви.

— Чесно зізнаюсь, що трохи гидую їсти магазинну кров’янку, —  каже Андрій Шкула. – Інгредієнти специфічні, потребують максимум гігієни в процесі приготування. Усе має бути свіжим та якісним. А коли не бачиш виробництва – ну така собі історія. Справжню домашню кишку, зараз, хіба на празнику в селі можу побачити і поїсти. Але ж страва смачна, тому для себе спробував аналог, який час від часу готую і вам раджу.

Відео дня

Забігаючи наперед – якщо таки надумали готувати класичну страву вдома, то кров можна замовити в м’ясних магазинчиках. Буває вона в наявності і на ринку. Усі пропорції  — такі ж як з печінкою.

— Готувати чи то класичну кров’янку, чи то «лайт» версію можна різними способами, — каже пан Андрій. – Хтось запікає, хтось відварює та обсмажує, хтось коптить, а хтось на грилі готує – все залежить від ваших уподобань та можливостей. Натуральна оболонка – кишка, яку не важко купити, прекрасний і витривалий продукт. Хоч не приготовані ковбаски мають тендітний вигляд – не бійтесь працювати з ними – головне добре зв’язати, аби вміст не втратити. 

Етапи приготування – в підписах до фото. Але тут декілька важливих порад, які варто запам’ятати. Отож! Гречку для страви трішки не доварюємо. Печінку можна використовувати будь-яку. З курячою найпростіше. Сік буряка дає легеньку солодкуватість – якщо таке вам не смакує, то можна без соку. Кишку набиваємо не туго бо ж в процесі приготування гречка ще трохи розбухне. 

Фото 1

Для сьогоднішньої страви потрібно: гречка, печінка, трохи масла, трохи підкопченого сала, сік буряка, цибуля, спеції і, звісно ж, кишка, яку набиватимемо. Пропорція, яку треба витримати – частка сухої гречки до двох часток печінки. Решта за смаком

Фото 2

Гречку варимо в підсоленій воді та з вершковим маслом. До відвареної та ще гарячої гречки додаємо сік із середнього сирого буряка. В основному це для кольору, але і присмак цікавий в результаті страва отримує

Фото 3 

Печінку перебиваємо блендером чи пропускаємо через м’ясорубку. Якщо печінка не куряча, то варто пів години вимочити її в холодній воді з чайною ложкою оцту – це дозволить забрати зайву гіркоту

Фото 4

Коли гречка остигла – додаємо нарізане сало, сіль та спеції, які вам смакують, натерту цибулину та печінку. Зі спецій я використав лише суміш перців та сухий часник. Коли все перемішали – залишаємо на пів години, аби смаки інгредієнтів змішалися

Фото 5 

Кишку начиняємо з допомогою спеціальної насадки для ковбаси. Вони є в комплекті і електричних, і ручних м’ясорубок. Якщо ж ні – то купити їх не важко, ціна копійчана, а в господарстві точно згодиться

Фото 6

Готувати кров’янку можна по-різному. У цьому випадку то був гриль. Головне, аби дрова добре перегоріли. За 20 хвилин – все готово. У духовці треба готувати при 190 градусах 40 хвилин. Ідеально смакує з квашеними овочами.

 

Читайте також:

Перловка під соусом бешамель

Плов, який вам точно вдасться!

Готуємо фаршировану картоплю з легким салатом

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up