Перловка під соусом бешамель

Перловка під соусом бешамель

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.

Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.  

Перлова каша – доволі недооцінений продукт. Причини різні, починаючи від невміння працювати з таким продуктом до перенасиченості такою кашею в старшого покоління. Бо ж дійсно через дешевизну та чи не найбільшу з-поміж круп властивість вбирати воду та збільшуватись в об’ємі, перловка була в громадських їдальнях, школах, лікарнях, в армії. Але, якщо дати цій каші шанс – вона вас здивує і стане чудовим гарніром чи основною стравою.

— Коли був малим, то батьки може разів два-три її варили, хоча доводилось її в санаторії їсти, — каже Андрій Шкула. – Варили, як пам’ятаю, коли з продуктами сутужно було. Смак тоді не особливо сподобався. А ще й тато розповідав, як під час служби в армії солдатів через день нею годували і каша ця була ненависна. Можливо через такі розповіді і сформувався гастрономічний негатив. Але вже в студентські роки вирішив приготувати і… зараз це одна з найулюбленіших каш і вже точно фаворит, якщо говорити про якість консервації м’ясних каш.

Відео дня

Особливо смакує, якщо поєднувати з соусами чи підливами. Не складними, а нашвидкуруч. Як, приміром, соус бешамель.

— Перловка ж сама по собі має дуже простий смак, він пізнаваний, але бідний, — каже наш кулінар.  – І це насправді прекрасно, бо ж саме такі базові продукти можуть вбирати смаки з інших інгредієнтів. Особливо добре перловка товаришує з цим соусом, який має багатий вершковий смак, легку гірчинку від просмаженого борошна, присмак мускатного горіха.

Усі етапи приготування, традиційно в описі під фото. Але основні поради – залишаємо тут. Якщо прислухаєтесь – у вас вдасться смачна, бюджетна, цікава та ситна страва, яку не соромно і гостям пропонувати. Отож! Перед тим як перловку варити – її треба вимочити. У мережі зустрічаються поради в декілька годин. Ідеально ж пів доби. Перед тим добре промити. Воду, в якій вимочуємо, бажано змінювати хоча б два рази. Проварюємо в підсоленій воді. Пропорції – один до трьох. Якщо варити суху – то один до чотирьох. Вогонь, після закипання, збавляємо, аби ледь булькотіло. Перших 15 хвилин можна варити з лавровим листом. Загалом варимо до години. Для соусу бешамель бажано взяти масло та молоко високої жирності. Молоко, яке будемо вливати до масляно-борошняної основи, потрібне гаряче, але не кип’яток. І пам’ятаємо – без мускатного горіха добрий соус у нас не вийде. Поїхали!

Фото 1

Для сьогоднішньої страви потрібно 250 грамів перловки, стільки ж фаршу, тушонки чи овочевої зажарки, 100 грамів масла, дві ложки борошна, 200 грамів молока, 150 грамів твердого сиру, цибуля і спеції

Фото 2

До відвареної перловки, поки вона ще тепла, додаємо тушонку, терту цибулину, спеції, а також досолюємо. Все гарно виминаємо та даємо остигнути. Аби не марнувати часу – можемо приготувати бешамель. Розрахуйте все так, аби соус викладати на кашу теплим

Фото 3 

До розтопленого масла засипаємо, помішуючи, борошно. Мішаємо інтенсивно і смажимо хвилини 3-4. Після, потроху перемішуючи, вливаємо гаряче молоко. Сіль та спеції, варимо все разом 3-4 хвилини 

Фото 4

Формуємо з каші щось по типу тефтелей. Перловка, після приготування, такої форми не триматиме. Але зараз це допоможе соусу «обійняти» тефтелі з усіх боків. Окрім того, це ще й порційний розподіл і страву буде простіше виймати

Фото 5 

Кульки з перловки заливаємо на 1-2 сантиметри гарячою водою. Зверху викладаємо ще теплий соус бешамель. Бажано, але не обов’язково натерти зверху твердого сиру. Після відправляємо страву в духовку – на пів години при 200 градусах

Фото 6

З чим їсти приготовану перловку під соусом бешамель – питання смаків. Страва сама по собі збалансована і не потребує додатково чогось. Але доповнити її сезонними овочами – завжди добра ідея. Смачного!  

 

Читайте також:

Плов, який вам точно вдасться!

Готуємо фаршировану картоплю з легким салатом

Готуємо картопляні зрази з лемківською мачанкою

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up