Готуємо печені яблука з язиком

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.
Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Страви з язика – популярна їжа в Галичині. Смажений, печений, заливне. Та навіть шашлик з нього готують. Але не усі, бо ж хтось не любить субпродукти, а комусь в ньому естетики бракує. Але при правильній підготовці – працювати з цим продуктом просто, а його смак жодне інше м'ясо не повторить.
У продажі легко знайти свіжі чи заморожені яловичі та свинячі язики. Найбільший вибір – на ринку. Різняться ці продукти ціною, а також властивостями. Яловичі більш щільні та сухі, а свинячі – жирніші, ніжніші та готуються швидше. Ну і майже втричі дешевші, а тому сьогоднішній вибір – вони.
— Язик і яблука – прекрасне поєднання, — каже Андрій Шкула. – І не обов’язково фарширувати. Приміром можна окремо запекти яблука, охолодити і нарізати скибками до відвареного язика. Можна і з сирим яблуком, але тоді його варто різати дрібно. Я все ж захотів саме запечені яблука з язиком в середині бо в процесі приготування – смаки прекрасно змішуються. Та й сам процес цікавіший.
Запікання буде на вогні. Але все те саме можна повторити в газовій чи електричній духовці.
— Якщо маєте дрова без документів – готуйте на вогні, — з посмішкою жартує Андрій. – А якщо серйозно, то на вогні, особисто мені, смачніше. Присмак копченого та легка гірчинка – якісно доповнюють смак. На гарнір до такої страви підійде просто відварений рис. А ще лайм. Я всім раджу спробувати звичні нам страви, як от рис, скропити соком лайма – ну дуже цікаво смакує.
Всі етапи приготування опишемо під фотографіями, але тут залишаємо декілька важливих порад. Отож! Язик перед тим як варити – вимочіть дві години в холодній воді. Варіть не менше двох годин, після залийте холодною водою – тоді продукт легко очищати. Якщо вам потрібен розсипчастий рис – промийте його не менше п’яти разів, замочіть у холодну воду на годину. Доведіть до кипіння, проваріть три хвилини на інтенсивному вогні без кришки. Збавте температуру, накрийте і томіть 15 хвилин. Якщо ж потрібно, аби рис «тримався купи», то промийте лише три рази, не вимочуйте, варіть на середньому вогні під кришкою.
Фото 1
Для приготування потрібно чотири свинячі язики, вісім-десять яблук, цибулина, грамів сто масла, триста грамів рису. Кількість продуктів беріть з розрахунку: два готових яблука на людину — добра порція. Зі спецій потрібна лише сіль і суміш перців
Фото 2
Язики, які попередньо вимочували кілька годин у холодній воді, відварюємо. Нехай закипить. Збираємо піну, і лише тоді вкидаємо суміш перців горошком, сіль та лавровий лист. Варимо дві години. Заливаємо холодною водою. Очищаємо від шкіри
Фото 3
З яблук видаляємо серединку. Видаляємо багато, аби туди добра порція язика помістилась. Не грубо нарізаємо відварений язик. Досолюємо його, перчимо, тремо цибулину. Аби яблука не потемніли, можна їх замочити в холодній воді
Фото 4
Туго набиваємо яблука язиком. Зверху кладемо по шматочку масла. Масло, як варіант, можна розтопити і до язика влити на етапі приготування фаршу. Якщо його немає під руками – не проблема, все й так буде ніжним і соковитим від яблука
Фото 5
Якщо запікати в мангалі чи грилі то, наголошу, що дрова мають прогоріти до жарин. Саме деко на жар не ставимо — пригорить. Просто розміщуємо так, аби нічого не торкалось. Якщо ж використовуєте духовку – ставте 200 градусів. В обох випадках достатньо пів години
Фото 6
Страва смачна і ситна. Два яблука на людину – достатня порція. Гарнір з рису – прекрасне рішення в даному випадку. Поєднання кисло-солодкого смаку яблука, особливого присмаку язика зі спеціями – вам сподобається. Смачного!
Читайте також:
Готуємо форшмак з житньо-гречаним домашнім хлібом
Готуємо парові вареники на грибній подушці
Готуємо прозорий холодець без желатину
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.