Готуємо парові вареники на грибній подушці

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або по забутих рецептах – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі. Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті
Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Основна страва сьогодні – вареники на пару. Це смачна, ситна та цікава страва. Але значну увагу приділимо й лісовим грибам, сезон яких зараз у розпалі. Та перш за все змушені застерегти – якщо у вас немає досвіду в зборі грибів або ж ви знайшли чи придбали щось незнайоме – краще уникнути такої страви. Проте якщо все ж тямите – то важко знайти смачніше доповнення стравам осінню.
— То як у популярному мемі – до лісу по гриби тягне після 30, — з посмішкою каже Андрій Шкула. – У мене було саме так. Раніше не розумів процесу тихого полювання, а зараз – це ж і прогулянка, і певний азарт, а головне – смачний результат. Лісові гриби, приміром опеньки, на ринку коштують від 90 гривень. Тому зібрати декілька кілограмів – це ще й хороше заощадження бюджету. Але давайте вже про вареники поговоримо.
Парові вареники від класичних різняться не лише способом варіння, а й тістом. Кефір та сода – робить їх придатними до парового приготування, а тісто в результаті пухке та легке. Щодо начинки, то вона може бути найрізноманітнішою – що в голову прийде і що вдасться у вареник вмісти.
— Особисто мій фаворит вареники з серцем та м’ясом, — каже наш кулінар. – Хтось може не любити субпродукти, тому можна обмежитись лише м’ясом. Але правильно підготоване і приготоване серце має виразніший смак і в результаті страва засмакує навіть скептикам.
Усі етапи приготування – в описах до фото. Але декілька важливих порад тут. Отож! М'ясо та серця, перед тим як варити, потрібно вимочити не менше 10 годин у холодній воді. Воду потрібно час від часу замінювати. Аби забрати зайві запахи, можна щоразу вкидати по частині лимону. Лісові гриби, в нашому випадку опеньки, потрібно двічі прокип’ятити по 5 хвилин, замінюючи воду, а потім не менше 30 хвилин проварювати. Не використовуйте багато спецій – не варто перебивати чудовий смак усіх компонентів страви. Готувати парові вареники можна в пароварці, якщо є, в спеціальних ситах для парових страв чи просто в друшляку на паровій бані.
Фото 1
Готуємо дві страви, а тому на вареники нам потрібні: два свинячих серця, пів кіло жирної свинини, борошно, кефір, яйця, сода, цибуля й масло. Для підливи гриби, сметана, цибуля, трохи борошна
Фото 2
Півтори-дві години, залежно від розміру сердець, проварюємо м'ясо та субпродукти. Даємо лавровий лист, сіль та спеції. У процесі збираємо піну. Бульйон, якщо є домашні тварини – їм засмакує, то ж не виливайте
Фото 3
Підстигле м'ясо охолоджуємо та нарізаємо на шматки аби змолоти. У серці потрібно вирізати зайві частини. Мелемо з цибулею, досолюємо та даємо перцю, обов’язково вливаємо 30-50 грамів топленого масла
Фото 4
До 500 грамів борошна додаємо пів чайної ложки солі, чайну ложку соди. Преремішуємо, вбиваємо 2 яйця, вливаємо 300 грамів кефіру та столову ложку олії. Виминаємо 5 хвилин. Далі залишаємо тісто відпочити на пів години
Фото 5
Не забуваємо, що тісто на кефірі більш ніжне та легше класичного, тому розкачуємо його не тонше 3 міліметрів. Витискаємо великими кружальцями. Парові вареники за розміром значно більші звичних нам
Фото 6
Фаршу вкладаємо максимально багато, бо ж тісто від приготування ще підросте. Зліплюємо як звичайні вареники. Якщо забагато борошна і краї не тримаються – проводимо по краях змоченим у воді пальцем
Фото 7
Готуємо на паровій бані. Основне правило аби вода не торкалась до вареників, а зверху пар стримувала кришка. Вода має постійно кипіти. Залежно від товщини тіста варити треба 8-12 хвилин. Якщо перетримаєте – не біда
Фото 8
Відварені опеньки підсмажуємо на маслі, даємо сіль та спеції. Після три хвилини тушкуємо в сметані. Окремо просмажуємо столову ложку борошна, яке збиваємо зі 100 грамами води. Заливаємо суміш до грибів, тушкуємо 5 хвилин
Фото 9
Із зазначеної кількості інгредієнтів буде більше 20 вареників. Зважаючи на розміри та ситність – нагодувати можна велику родину чи компанію друзів. Гриби ж дуже доповнюють смак. Рекомендую приготувати – вам сподобається
Читайте також:
Готуємо прозорий холодець без желатину
Готуємо «кров’янку» з незвичних інгредієнтів
Плов, який вам точно вдасться!
Готуємо фаршировану картоплю з легким салатом
Готуємо картопляні зрази з лемківською мачанкою
Готуємо крученики з капустою та картоплю з селерою
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Ірина КальмукВже одна сім'я наїлася
-
This is HIMОдні вже поїли грибочків
-
ЕленаПривіт! Готувала подібні вареники, вони просто супер! 😍 Спробуй приготувати їх во время интервалки, такие легкие и вкусные! @Goldketobot действительно очень помогает для составления плана питания.
-
ОлександрА потім в новинах появляється як вся родина отруїлися грибами і в тяжкому стані находиться в лікарні