Готуємо пісні котлети

Замінити м'ясо, коли мова і про смак, і про поживність, майже неможливо. Але приготувати наближено схожу страву – можна. І допоможе тут квасоля.
Готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Одразу попередимо, що ці бобові – не рекомендовані тим, у кого є проблеми з шлунком та людям старшого віку. Та й часто їсти цей «важкий» продукт не варто.
— Мене важко назвати людиною, яка притримується здорового харчування, — з посмішкою каже Андрій Шкула. – Я «страшний» м’ясоїд, а це вже не надто корисне харчування. Та якщо б мені довелось шукати замінники — це б була квасоля. Там не багато калорій, достатньо вуглеводів, є білок. Зрештою, якщо правильно приготувати – це дуже смачна страва. Не раз чув пів жартівливі «закиди» щодо наслідків вживання квасолі. Та якщо з вашим організмом все добре – зайвих проблем чекати не треба. Сьогодні поділюсь перевіреним рецептом котлет із цих бобових. Їх можна їсти одразу після смаження, але значно цікавіше і смачніше протушкувати з овочами. Приготування не складне, але тривале і має багато етапів.
Традиційно кожен крок з приготування на фото, а поради і пояснення – в підписах. З важливого треба наголосити, що майже кожна страва, де є квасоля, потребує вимочування бобових у холодній воді не менше 10 годин.
Фото 1
Для котлет потрібно 400 грамів квасолі, яка після замочування вдвічі збільшиться, цибуля, часник, яйце та борошно. Для овочевої «подушки» морква, цибуля. Гриби не обов’язкові, але були еринги та білі. Для підливи — вода, томатна паста, борошно
Фото 2
Аби котлети смакували майже як м’ясні, потрібно зробити зажарку. Дрібно натріть цибулю та часник, додайте ложку соусу чілі та просмажте на олії. Кількість – питання смаку, але переборщувати не потрібно, аби не перебивати інших смаків страви
Фото 3
Вимочену квасолю проваріть 30-50 хвилин, залежно від сорту та розміру. Перебийте блендером чи пропустіть через м’ясорубку. Додайте зажарку, сіль та перець, дві ложки борошна, яйце. Добре вимішайте та залиште на 20 хвилин
Фото 4
Поки фарш «відпочиває», натріть на крупній тертці моркву, пошинкуйте цибулю. Злегка, до прозорості цибулі, просмажте суміш. Солити чи додавати спецій не треба. Ці овочі будуть основою, на яку потім викладете котлети
Фото 5
Котлети смажте як звичайні. Якщо густина фаршу дозволяє формувати його руками – це краще, бо котлети будуть «збитіші». Якщо ж ні – використовуйте ложку. Готуйте на середньому вогні по 5-6 хвилин з кожного боку
Фото 6
Просмажене пшеничне борошно – обов’язковий інгредієнт для різних підлив та соусів. Якщо використаєте житнє – в страві буде легка кислинка і приємний запах чорного хліба. Смажте постійно помішуючи. Столової ложки – достатньо
Фото 7
На моркву з цибулею викладіть котлети. Зверху крупно нарізані гриби. В ідеалі, аби порційно і легко, після приготування накладати їжу в тарілки, котлети варто викласти одним слоєм. В нашому ж випадку котлет багато, тому на гриби ще одним пластом
Фото 8
Котлети на овочевій «подушці» потрібно залити підливою. Вона приготовлена з води, просмаженого борошна, 100 грамів томатної пасти. Все добре перемішайте, посоліть і дайте спецій. Заливати треба так, аби рідина була на декілька міліметрів поверх котлет
Фото 9
Тушкувати страву потрібно на малому вогні 40-50 хвилин. Під кришкою і не перемішуючи. Перед подачею трохи остудіть, посипте зеленню. Сподіваємось, що повторите рецепт, а смак вам сподобається
Читайте також:
Скумбрія, салака, окунь – готуємо морську рибу
Готуємо крем-суп із сочевиці та пасту з оливок
Гриль-салат та баклажан на вугіллі – страва від коваля
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.