Скумбрія, салака, окунь – готуємо морську рибу

Скумбрія, салака, окунь – готуємо морську рибу
— Саме в тих країнах, які на морських чи океанських узбережжях, середня тривалість життя – вища саме через морепродукти в раціоні, — зазначає Андрій Шкула

Цього разу у рубриці «Смачного» готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.

Чимало тих, хто постять — відмовляються лише від м’яса, залишаючи в раціоні рибу. Та й у теплі дні мангал чи гриль — важливий інструмент для багатьох. Тож сьогодні Андрій ділиться з читачами своїми рецептами та способами приготування риби.

— Скумбрія, салака, окунь — та риба, яку люблю і яку часто готую друзям та рідним, — каже Андрій Шкула. – Сам я, як колись вже зізнавався читачам – не надто люблю морепродукти. Але зважаючи на користь — їм і вам рекомендую. До речі, саме в тих країнах, які на морських чи океанських узбережжях, середня тривалість життя – вища саме через морепродукти в раціоні. Там значно менше, в порівнянні з м’ясом, холестерину. А саме він, як відомо, спричиняє чимало проблем організму. Готуватимемо на мангалі. Майже кожну з цих страв можна зробити й в духовці, але і процес, і смак цікавіші, коли на жару і свіжому повітрі. Ще одна причина – запах. Приміром, багато моїх знайомих уникають приготування скумбрії вдома, бо має виражений запах. Його потім важко вивести з кухні та духовки. 

Кожну страву проілюструємо трьома фотографіями. Поради щодо приготування – в підписі до кожної. 

Відео дня

Фото 1

Для приготування рулетів з філе скумбрії нам потрібна риба тушками, солодкий перець, гриби, цибуля. Відділити філе неважко. Покладіть рибу на стіл, ріжте горизонтально від хвоста до голови. Лишні кісточки вийміть, а зайве стягніть ножем

Фото 2

Овочі наріжте не надто тонко, посоліть, додайте трохи олії. Філе, яке легко піддається до такого, скрутіть та зафіксуйте зубочистками. Всередину туго накладіть овочі, змастіть зовні олією. Смажити потрібно на розжареному вугіллі 15 хвилин 

Фото 3

Подавати можна як самостійну страву, так і з овочами гриль. Це проста в приготуванні їжа, але дуже смачна. З однієї рибини буде дві порції – тому і кількість легко розрахувати. Перед вживанням скропіть соком лимона чи лайма – буде смачніше

Фото 4 

Морський окунь – смачна і нежирна риба. У ньому небагато дрібних кісток, що полегшує роботу в приготуванні. Найпростіший спосіб – просто зняти луску, видалити плавники і готувати цілою

Фото 5 

Зробіть на рибині надрізи, посоліть та дайте спецій, змастіть олією і залиште на 20 хвилин, аби трохи промаринувалась. Вставте скибочки лайма і смажте. Якщо в духовці – 30 хвилин, якщо на грилі – 20, перевертаючи кожні 5 хвилин

Фото 6 

Риба готується швидко, але зважаючи на санітарію — зайва термообробка не завадить. Головне — не перетримати рибу на вогні, бо ж коли м'ясо соковите – це значно смачніше

Фото 7 

Салака – недооцінена риба, яку вдома готують не часто, обираючи на противагу мойву чи путасу. Але саме з неї роблять шпроти. Власне їх ми і приготуємо вдома. В рибин видаліть голови та нутрощі, прополощіть, посоліть за 5 хвилин до готування

Фото 8

Кожну рибину нанизуємо на міцний дріт та вивішуємо в коптильні. Цю страву можна лише маючи можливість коптити, повторити. Коптимо годину при 70-80 градусах. Риба вже готова до споживання, але…

Фото 9

Щоб приготувати шпроти, туго закладаємо копчену рибу в простерилізовані банки. Заливаємо олію та в духовці чи в каструлі з водою, доводимо до кипіння олію і кип’ятимо 15 хвилин. Кришки закручуємо, коли дістанемо банки

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, як приготувати крем-суп із сочевиці та пасту з оливок.

 

Читайте також:

Готуємо крем-суп із сочевиці та пасту з оливок

Гриль-салат та баклажан на вугіллі – страва від коваля

Готуємо кримськотатарську сарму та каву на піску

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up