Готуємо пухкі сирні пампушки
Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.
Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Вергуни – назва, яка відома не усім. Це давня українська страва, трохи схожа на пампухи чи пончики, але тісто без дріжджів і з молочними продуктами. Зазвичай вони тонкі та хрусткі, а тому їх ще звуть хрустами. Власне схожий рецепт тіста ми використаємо, але готувати будемо у формі пампушок. Це дозволить і хрумку скоринку отримати, і ніжне та легке тісто всередині.
— Подібні смаколики всі ми звикли готувати на зимові свята, — каже Андрій Шкула. – Але такий десерт універсальний для будь-якого застілля чи просто до чаю. Якщо класичні пампухи трохи шкідливі, бо ж і олію втягують, і дріжджі містять, то про наш варіант такого не скажеш, а зайві калорії завжди можна «спалити».
Приготування не складне, тому це ще й прекрасна страва, аби залучати дітей до кулінарної творчості.
— Провів колись опитування поміж друзів чоловіків, — пригадує наш кулінар. – Питав чи готують і що саме. Виявилось, не складні страви вміють чи можуть, а ось з тістом працювати – ні. Хоча приготування з борошна — дуже щирий і в певній мірі сакральний процес – все робиш руками та відчуваєш страву. Тому з дитиною часто щось робимо таке. Власне сподіваюсь, що цю страву спробують повторити і читачі.
Всі етапи приготування – традиційно в підписах до фото, але декілька важливих порад зараз. Отож! Сир обирайте без зайвої вологи. Декілька грамів міцного алкоголю в тісто підсилять смак та зменшать втягування жиру. Олію тримайте на максимальному вогні весь час приготування. Різні не дуже солодкі джеми чи повидла — хороші доповнення. Якщо немає, то ділимось з вами швидким рецептом кисло-солодкого джему.
Фото 1
Для приготування тіста на вергуни нам знадобиться кисломолочний сир, борошно, яйце, цукор, ваніль, кефір. Для джему – ківі, цукор, лайм. Для смаження смаколиків треба багато олії
Фото 2
Сиру потрібно вдвічі більше, аніж борошна та кефіру. Спочатку перебиваємо блендером сир та кефір, вливаємо збите з цукром яйце. Для страви я взяв 500 грамів сиру, 250 кефіру та стільки ж борошна, 50 грамів цукру
Фото 3
Вимішуємо, підсипаючи борошно з розпушувачем, даємо ложку-дві алкоголю. Виминаємо 5 хвилин до стану «аби до рук не липло». Тісто залишаємо на пів години в прохолодному місці. Зазначу, що таке тісто піддається заморозці
Фото 4
Олії треба стільки, аби пампушки плавали. Розігріваємо до максимальної температури. Може трохи диміти, тому я смажив на вулиці. Закидаємо таку кількість, аби пампухам було вільно. Зважте, що тісто виростає майже вдвічі. Смажте хвилин 7-8
Фото 5
Кисло-солодкий джем можна приготувати за 20 хвилин. Натріть в сковороду декілька ківі, додайте ложку цукру, випаруйте на «малому» вогні зайву вологу, влийте сік половини лайму, готуйте до однорідної консистенції
Фото 6
Їсти можна і гарячими, і холодними. Із зазначеної вище кількості тіста вийшло 15 штук. Загалом на все приготування пішло близько 2 годин, але воно того вартує – ну дуже смачно!
Читайте також:
Готуємо густий наваристий бограч
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.