Рецепт деруна від бабусі
![Рецепт деруна від бабусі](https://te.20minut.ua/img/cache/news_main/news/0036/94/3593892-retsept-deruna-vid-babusi.jpeg?hash=2024-12-20-21-48-19)
Страви на вогні та за галицькими рецептами – можна прочитати та повторити. Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Тернополянці пані Ганні в грудні виповнилося 80 років. Але експертом на «смачного» вона виступить не через поважний ювілей і точно не тому, що вона – бабуся нашого автора. Рецепт від Ганни Михайлівни публікуємо через міжнародний день людей з інвалідністю, який також у грудні. І попри смачне приготування згадаємо людей, яким у житті не просто, але які гідно протистоять життєвим обставинам.
– Моя бабуся має інвалідність з дитинства, – розповідає Андрій Шкула. – У неї вроджені вади слуху. На одне вухо не чує взагалі, на інше – лише на декілька відсотків від норми. Спілкуючись з людьми, вона читає по губах. Володіє мовою жестів. Про події дізнається з газет або ж текстових повідомлень на телеканалах.
Дверний дзвінок у неї – шкільний дзвінок зі світловим сигналом. Через проблеми зі слухом і вимова постраждала – бо важко чітко говорити, коли ти себе не чуєш і взагалі не чуєш правильної вимови. З іншими людьми, у магазині чи при оплаті комунальних послуг, при потребі використовує блокнот. І при тому всьому в бабусі було і є активне життя, а фору може дати молодим і здоровим.
Народилася героїня нашої публікації на Лемківщині. Ще маленькою дівчинкою її депортували з батьками в Україну. Зуміла здобути технічну спеціальність, народити і самостійно виховати дочку, займалася легкою атлетикою і, навіть, грала в аматорському театрі. Після виходу на пенсію ще багато років працювала. Єдиний недолік бабусі, про який жартує пан Андрій, вона смачно готує лише дві страви – дерун, рецептом якого поділилась, та гарячий оселедець у вершках. Хоч може видатися дивиною, але це смачно.
– Люди часто бувають злі і нетерпимі, – каже пані Ганна. – Діти й підлітки також. Коли хтось інший, не такий, виглядає комусь і в чомусь смішним – буває зверхність і ставлення як до гіршого чи нижчого. Треба виховувати в собі і дітях розуміння, що хтось може народитись чи зробитись не таким. Але хоч життя нелегке – воно цікаве. І в ньому багато доброго та хорошого.
Пропонуємо нашим читачам зберегти рецепт та повторити. У ньому ніби й нічого надзвичайного, але є декілька «родзинок», які створюють новий смак.
Фото 1
Нам знадобиться декілька картоплин, цибуля, яйце, борошно та масло для деруна. Для підливи курячі сердечка, вершки. Цибулю та масло також треба і для неї
Фото 2
Картоплю натираємо на крупній тертці, це важливо. Аби не темніла, бажано це робити перед самим смаженням. Зайву рідину необхідно злити, але не віджимати
Фото 3
До натертої картоплі вбиваємо яйце, ложку-дві борошна, залежно від обсягів картоплі, дрібно тремо цибулину. Зі спецій суміш перців, сіль. Вливаємо 50 грамів топленого масла. Вимішуємо
Фото 4
Смажимо на невеликій кількості олії, одним великим деруном товщиною в 2-3 сантиметри. На середньому вогні 5 хвилин без кришки, 7 хвилин під нею. Перевертаємо з допомогою тарілки і робимо так само
Фото 5
Курячі сердечка ріжемо на 4 частинки. Промиваємо. Варимо 10 хвилин. На маслі до золотистого смажимо цибулю, потім з нею декілька хвилин серця зі спеціями. Заливаємо вершками і ще 5-7 хвилин тушкуємо
Фото 6
Готова страва, ну дуже ситна і смачна. Такі деруни часто називають «панськими», але завдяки тому, що в цій страві картопля натерта грубо, а в середині масло – смак інший. Радимо спробувати. Смачного!
Читайте також:
Готуємо канелоні з м’ясом під соусом бешамель
Готуємо печені яблука з язиком
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.