Рецепт деруна від бабусі

Рецепт деруна від бабусі

Страви на вогні та за галицькими рецептами – можна прочитати та повторити. Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готує для вас наш журналіст, а за сумісництвом місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.

Тернополянці пані Ганні в грудні виповнилося 80 років. Але експертом на «смачного» вона виступить не через поважний ювілей і точно не тому, що вона – бабуся нашого автора. Рецепт від Ганни Михайлівни публікуємо через міжнародний день людей з інвалідністю, який також у грудні. І попри смачне приготування згадаємо людей, яким у житті не просто, але які гідно протистоять життєвим обставинам. 

– Моя бабуся має інвалідність з дитинства, – розповідає Андрій Шкула. – У неї вроджені вади слуху. На одне вухо не чує взагалі, на інше – лише на декілька відсотків від норми. Спілкуючись з людьми, вона читає по губах. Володіє мовою жестів. Про події дізнається з газет або ж текстових повідомлень на телеканалах. 

Дверний дзвінок у неї – шкільний дзвінок зі світловим сигналом. Через проблеми зі слухом і вимова постраждала – бо важко чітко говорити, коли ти себе не чуєш і взагалі не чуєш правильної вимови. З іншими людьми, у магазині чи при оплаті комунальних послуг, при потребі використовує блокнот. І при тому всьому в бабусі було і є активне життя, а фору може дати молодим і здоровим. 

Відео дня

Народилася героїня нашої публікації на Лемківщині. Ще маленькою дівчинкою її депортували з батьками в Україну. Зуміла здобути технічну спеціальність, народити і самостійно виховати дочку, займалася легкою атлетикою і, навіть, грала в аматорському театрі. Після виходу на пенсію ще багато років працювала. Єдиний недолік бабусі, про який жартує пан Андрій, вона смачно готує лише дві страви – дерун, рецептом якого поділилась, та гарячий оселедець у вершках. Хоч може видатися дивиною, але це смачно.

– Люди часто бувають злі і нетерпимі, – каже пані Ганна. – Діти й підлітки також. Коли хтось інший, не такий, виглядає комусь і в чомусь смішним – буває зверхність і ставлення як до гіршого чи нижчого. Треба виховувати в собі і дітях розуміння, що хтось може народитись чи зробитись не таким. Але хоч життя нелегке – воно цікаве. І в ньому багато доброго та хорошого.

Пропонуємо нашим читачам зберегти рецепт та повторити. У ньому ніби й нічого надзвичайного, але є декілька «родзинок», які створюють новий смак.  

Фото 1

Нам знадобиться декілька картоплин, цибуля, яйце, борошно та масло для деруна. Для підливи курячі сердечка, вершки. Цибулю та масло також треба і для неї 

Фото 2

Картоплю натираємо на крупній тертці, це важливо. Аби не темніла, бажано це робити перед самим смаженням. Зайву рідину необхідно злити, але не віджимати

Фото 3

До натертої картоплі вбиваємо яйце, ложку-дві борошна, залежно від обсягів картоплі, дрібно тремо цибулину. Зі спецій суміш перців, сіль. Вливаємо 50 грамів топленого масла. Вимішуємо

Фото 4 

Смажимо на невеликій кількості олії, одним великим деруном товщиною в 2-3 сантиметри. На середньому вогні 5 хвилин без кришки, 7 хвилин під нею. Перевертаємо з допомогою тарілки і робимо так само

Фото 5

Курячі сердечка ріжемо на 4 частинки. Промиваємо. Варимо 10 хвилин. На маслі до золотистого смажимо цибулю, потім з нею декілька хвилин серця зі спеціями. Заливаємо вершками і ще 5-7 хвилин тушкуємо

Фото 6

Готова страва, ну дуже ситна і смачна. Такі деруни часто називають «панськими», але завдяки тому, що в цій страві картопля натерта грубо, а в середині масло – смак інший. Радимо спробувати. Смачного!

 

Читайте також:

Капусняк від директорки

Готуємо канелоні з м’ясом під соусом бешамель

 Готуємо печені яблука з язиком

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up