Готуємо традиційний cottage pie

Готуємо традиційний cottage pie

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі.

Ми відновили рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.  

Готувати традиційні страви інших країн – цікаво та пізнавально. Особливо, якщо майстер-клас проводить житель тієї країни і окрім самого рецепта може поділитись порадами, показати, як роблять вдома, розповісти про саму їжу та країну. Сьогодні у нас в гостях валієць Joey Andrew, який на декілька днів приїхав в Україну і відвідав, зокрема Тернопіль. Уелс, звідки наш гість, – держава в складі Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії. 

Відео дня

— Сottage pie (домашній пиріг – авт.) різновид shepherd's pie (пиріг вівчара – авт.), який більш відомий за межами Британії, — каже Joey Andrew. – Єдина відмінність між ними в м’ясі. Пиріг вівчара готуємо виключно з ягнятини. Але у ваших магазинах з ягнятиною не надто добре, тому оберемо яловичину. Пиріг, який будемо готувати, має багатостолітню історію. Це проста, але дуже ситна страва, яку готували вівчарі. Власне, її завдання наситити з користю для організму, бо там натуральні та корисні продукти. 

Рецептів приготування багато. Наш гість порівняв пиріг з борщем, який готують у кожній українській родині, але в кожного свої адаптації. Головне забезпечити базові складники – ягнятина чи яловичина, картопля, стебла селери, чебрець, послідовність дій. 

— Мені сподобалась українська кухня, — каже Joey. – Спробував різні страви і впевнений, що cottage pie засмакує вашим читачам. Насправді мені дуже приємно, що маю можливість поділитися з вами рецептом. І загалом я радий, що зміг приїхати в Україну. Це прекрасно, що британці можуть, не зважаючи на війну, приїжджати і особисто бачити ситуацію, дізнатися про потреби, пізнати Україну та українців.

Можливість приїхати сюди, пояснив наш гість, цінна ще й тим, що британські платники податків можуть бачити ситуацію не лише з новин. Відповідно й розуміти потребу України в підтримці.

Повернемося до нашого приготування. Отож покрокові інструкції в описі під фотографіями. Там залишимо і важливі поради щодо процесу.

 

 Фото 1

Для приготування нам потрібно 700 г яловичини, стільки ж картоплі, морквина, цибулина, два зубці часнику, свіжі томати, борошно, твердий сир. Зі спецій суміш перців та чебрець. Молоко та масло — для пюре, курячий бульйон для підливи

Фото 2

Нарізані кубиками моркву, цибулю, селеру пасеруємо на олії. Заливаємо томатами, які протушкували з сіллю, всипаємо столову ложку борошна. З сіллю та перцем окремо просмажуємо фарш. Варимо картоплю для пюре 

Фото 3

Столову ложку борошна до коричневого просмажуємо на сухій сковороді. Коли вистигне – вливаємо 200 мл курячого бульйону та проварюємо декілька хвилин. До речі, британці таку підливу для пирога – купують

Фото 4 

До овочів всипаємо фарш та тушкуємо декілька хвилин. Заливаємо підливою, перемішуємо, досолюємо і всипаємо чебрець. Тушкуємо усе не менше 45 хвилин – аби випарувалась зайва волога

Фото 5

Овочево-м'ясну суміш викладаємо на дно дека. Зверху — свіже картопляне пюре. Зверху присипаємо тертим сиром. Всі інгредієнти вже придатні до їжі, а тому запікати потрібно 20-30 хвилин. І нашому випадку готували на жару. У духовці вийде не гірше.

Фото 6

Після приготування пирога, треба 15 хвилин дати відпочити, аби все загусло і не розпадалось під час накладання в тарілки. Така страва наситить чималу компанію гостей, а смак – хоч звичні продукти – дуже оригінальний. Смачного!

 

Читайте також:

 Готуємо печені яблука з язиком

Готуємо форшмак з житньо-гречаним домашнім хлібом

Готуємо парові вареники на грибній подушці

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up