Готуємо в'ялені помідори: покрокові рецепти для дому

В'ялені томати можна додавати в пасту, піцу або брускети.
Зазвичай готуються в'ялені помідори в сушарці, але не у всіх є ця побутова техніка. УНІАН рецепти пропонує приготувати в'ялені помідори в духовці чи мікрохвильовці.
Як приготувати в'ялені помідори в духовці
З цієї кількості інгредієнтів вийде приготувати три баночки по 250 грамів. Вам потрібні:
- томати — 2,2 кг;
- часник — 6-9 зубчиків;
- сіль, цукор — за смаком;
- чебрець — 0,5 ч.л;
- розмарин — 0,5 ч.л;
- сушений базилік — 0,5 ч.л;
- орегано — 0,5 ч.л;
- олія — 300-350 мл.
Найкраще вибрати для цього рецепта помідори "сливка". Миємо їх, ріжемо навпіл і викладаємо зрізом догори на деко з пергаментом. Розміщувати шматочки можна близько один до одного, оскільки вони ще зменшаться в розмірі. Посипаємо їх зверху сіллю і цукром, а потім відправляємо в духовку. Сушимо в духовці 12 годин. Перші 4 години готуємо їх за температури 110 градусів (верх/низ із конвекцією). Потім потрібно зменшити температуру до 90 градусів і залишаємо ще на 4 години. Решту часу — при 70-80 градусах.
Не забувайте перевіряти томати, щоб вони рівномірно готувалися і не підгорали. Часник ріжемо на пластини. Спеції змішуємо разом, додаємо їх і часник до помідорів. Ретельно перемішуємо і розподіляємо по стерилізованих баночках. Зверху по горлечко заливаємо підігрітою до 70 градусів олією. Зберігатися ці в'ялені помідори можуть у холодильнику протягом року.
Можна також приготувати в'ялені помідори швидко і без духовки.
В'ялені помідори — рецепт для мікрохвильовки
Не обов'язково обирати складний шлях, щоб приготувати в'ялені помідори — рецепти цієї страви можуть бути набагато простішими, легшими та дешевшими. Щоб зробити їх удома за півгодини, візьміть:
- 100 мілілітрів оливкової олії;
- 20 помідорів;
- дві чайні ложки прованських трав;
- чотири грами солі;
- 8-10 зубчиків часнику.
Відберіть м'ясисті щільні томати. Промийте їх і розріжте — навпіл маленькі або на четвертинки великі. Далі потрібно видалити насіння. Найзручніше це робити ложкою. Приправте овочі спеціями.
Помістіть шматочки на тарілку і готуйте в мікрохвильовці шість хвилин на максимальній потужності. Залиште їх охолонути і злийте сік, якщо він з'явиться. Після цього повторіть нагрівання ще два рази.
Готові томати перекладіть у суху й чисту ємність, це може бути банка або зручний для вас лоток. Туди додайте порізані пластинами зубчики часнику або видавіть його. Залийте зверху олію — вона має повністю покрити овочі. Зберігайте помідори в холодильнику, але зважайте на те, що з'їсти їх потрібно якнайшвидше.
В'ялені помідори — з чим їдять
Помідори в'ялені чудово доповнять будь-яку піцу, брускетту чи сендвіч. Також їх можна додати в цікавий салат або піцу.
Такі томати відмінно покажуть себе на блюді в компанії сирів, оливок і в'яленого м'яса.
Водночас не варто себе обмежувати — за бажанням можна створювати будь-які поєднання на свій смак.
Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, як приготувати гарбузовий крем-суп з копченою паприкою.
Читайте також:
Готуємо густий наваристий бограч
Готуємо гарбузовий крем-суп з копченою паприкою
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.