Гречаники з капустою та сметанним соусом

Страви на вогні, з незвичними інгредієнтами або за забутими рецептами – зможуть прочитати, а при бажанні й повторити наші читачі
Ми відновлюємо рубрику «Смачного» на сторінках газети та сайті. Готувати для вас буде наш журналіст, а по сумісництву місцевий політик, співавтор та ведучий телепередачі «Депутатська кухня» Андрій Шкула.
Гречаники – давня українська страва. Між дослідниками гастрономічної сфери немає чіткого порозуміння, хто першими почали готувати цей ситний і смачний наїдок – поляки чи українці. Але саме на Галичині ця страва є відомою і шанованою. З гречаниками, майже як із борщем – у кожній родині свій рецепт – хтось із м’ясним фаршем готує, хтось із зажаркою, а існують навіть рецепти гречаників із додаванням тертої картоплі. У сьогоднішній страві ми поєднаємо гречку, м’ясний фарш і відварену квашену капусту. Остання додасть приємної кислинки і соковитості гречаникам.
— Я намагався пригадати, звідки в нашій родині саме такий рецепт, бо ж з малечку пам’ятаю гречаники з м’ясом і капустою, — розповідає пан Андрій. – Маю припущення, що страва має і лемківське коріння, звідки власне частина моєї родини. Гречку не люблю, а от гречаники їв би через день. Це швидко, ситно і смачно. А, головне, страва автономна – приготував і можна їсти без нічого. Але для читачів «RIA» ще простим рецептом соусу поділюсь, з яким буде ну дуже смакувати.
Усі етапи приготування — в підписах під фото. З основних порад, якими ділиться пан Андрій, то – гречку перед тим, як варити, можна залити холодною водою на годину. Фарш для гречаників потрібно брати жирний. Цибулю не шинкувати, а натерти сирою до суміші, а пропорції гречки, фаршу, квашеної капусти – все один до одного.
1. Для гречаників потрібна гречка, фарш, квашена капуста, яйце та цибуля. Для соусу — сметана, гірчиця в зернах, кріп та часник
2. Одночасно відварюємо гречку і квашену капусту. Гречку підсолюємо, а капусту перед тим як варити – подрібнюємо ножем. Час на плиті для обох інгредієнтів – однаковий
3. Коли гречка й капуста остигнуть, перемішуємо їх з м’ясним фаршем, яйцем, тремо одну цибулину та додаємо сіль та спеції за смаком
4. Не обсипайте гречаники паніровкою чи борошном. Консистенція така, що гречаники легко формуються і «тримаються купи». Смажити по 4-5 хвилин з кожного боку
5. Для соусу — 150 грамів сметани, столова ложка гірчиці в зернах, трохи кропу і зубець часнику. Змішайте, посоліть, пів години потримайте в холодильнику
6. Гречаники — дуже ситна страва. Їсти їх можна без будь-яких доповнень, хоча з чимось – напевне смачніше. Кетчуп, гірчиця, швидкий соус – все згодиться
Читайте також:
Голубці в казані та парові стейки
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
-
Виталий ФлиповКто знает Петра Мерву,дайте знать,ищу,друг с техникума советской торговли на схидому..