Грузія у вас вдома: три найкращі та найпростіші рецепти хачапурі
Хачапурі — одна з найпопулярніших грузинських страв, яка полюбилася багатьом українцям.
Коли ми думаємо про грузинську національну кухню — ми не можемо не згадати про хачапурі. Ніжне тісто з сиром дуже полюбилося українцям. Точного рецепта цієї страви немає, і кожен готує її по-своєму. Хачапурі має кілька різновидів: по-аджарськи — у формі човника з яйцем посередині, по-мегрельськи - круглі і посипані сиром, по-імертинськи — круглі і з сиром всередині.
Грузини готують хачапурі з імертинським сиром. За межами Грузії він майже не продається, тому його замінюють сумішшю адигейського сиру і сулугуні.
Рецепт хачапурі по-аджарськи
Інгредієнти:
- борошно — 400 г;
- вода — 150 мл;
- молоко — 150 мл;
- соняшникова олія -—2 ст. л.;
- цукор — 2 ст. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- сухі дріжджі — 1 ч. л.;
- яйце — 5 шт.;
- сулугуні — 250 г;
- адигейський сир — 250 г;
- вершкове масло — 100 г.
Для тіста перемішати борошно, цукор, сіль, сухі дріжджі. Поступово влити воду і молоко і постійно помішувати. Додати олію і вимішувати тісто 5-7 хвилин, поки воно не перестане липнути до рук. Залишити тісто на годину в теплому місці для підйому.
Сири натерти на крупній тертці. Перемішати сири і влити розтоплене вершкове масло. Тісто і начинку поділити на 4 частини. Кожну частину тіста розкачати в тонкий круг і викласти начинку, відступивши на сантиметр від країв. Защипнути кінці з двох сторін і сформувати човник. Перекласти хачапурі на деко і змастити збитим яйцем. Випікати 20 хвилин при 200 градусах.
Потім в кожен хачапурі вбити яйце по центру. Повернути в духовку на 3-5 хвилин, щоб жовток залишився рідким. Подавати хачапурі гарячими.
Рецепт хачапурі по-мегрельськи
Інгредієнти:
- молоко — 100 мл;
- вода — 200 мл;
- сухі дріжджі — 1 ч. л.;
- олія — 40 мл;
- цукор — 2 ч. л.;
- сіль — 1 ч. л.;
- борошно — 450 г;
- сулугуні — 500 г;
- адигейський сир — 300 г;
- яєчні жовтки — 3 шт.
Змішати молоко і воду, додати дріжджі, сіль і цукор. Розмішати до розчинення дріжджів. Влити олію і поступово вмішувати борошно. Замішувати тісто, поки воно стане м'яким і не липким. Тісто поділити на 3 частини і скачати в кульки. Залишити на годину в теплому місці.
Для начинки змішати терті сири сулугуні і адигейський. Трохи сиру залишити для посипання. Кожну кулі тіста розкачати в тонкий круг. У центр кола викласти 1/3 сирної начинки і добре защипнути. Перевернути защепнутою стороною вниз і акуратно розкачати хачапурі в плоске коло. Посипати хачапурі зверху тертим сиром і випікати 15 хвилин при 200 градусах.
Хачапурі з м'ясом
Хачапурі з м'ясом — це по суті дріжджовий коржик з фаршем. Його можна смажити в сковороді з олією або випікати у духовці.
Для тіста:
- яйце — 1 шт.;
- молоко — 300 мл;
- вода — 300 мл;
- борошно — 800 г;
- сухі дріжджі — 6 г;
- соняшникова олія — 1 ст.л.;
- цукор — щіпка;
- сіль — щіпка.
Для начинки:
- фарш будь-який — 1 кг;
- цибуля — 2 шт.;
- вершкове масло — 100 г;
- хмелі-сунелі — 1 ч.л.;
- сіль, перець за смаком.
Для змащування:
- яйце — 1 шт.;
- молоко — 2 ст.л.
Читайте також:
Готуємо крученики з капустою та картоплю з селерою
Як приготувати справжній класичний львівський сирник з шоколадним тістом: надійний рецепт
Готуємо солянку: незвичайні інгредієнти для традиційної страви
Молоко та воду для тіста злегка підігріти. Змішати половину борошна із дріжджами, сіллю, цукром. Влити в борошняну суміш теплу воду та молоко, молоко та яйце. Потім поступово досипати другу половину борошна, поки тісто не стане м'яким та податливим. Борошна може знадобитися більше чи менше. Залишити тісто підніматися на 1 годину в тепле місце.
Для начинки мілко порубати цибулю і крупно нарізати холодне масло. Додати до фаршу. Посолити начинку та додати спеції. Можна також додати кінзу або тертий сир.
Тісто розділити на 7-10 однакових частин і тонко розкотити кожну кулю. Викласти на коло начинку та залишити вільні краї. Защипнути краї коржика з усіх боків. Кожен корж змастити яйцем, збитим з молоком. Викласти хачапурі на деко і запікати хачапурі з м'ясом 30 хвилин при 180°.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.