Скоро Великдень: готуємо смачну сирну паску без випікання

Скоро Великдень: готуємо смачну сирну паску без випікання
  • Перед Великоднем ми з відомим українським кулінаром Євгеном Клопотенком будемо готувати чудову сирну паску, яку навіть не треба випікати. 
  • Вона виходить красивою та ніжною, з м’яким вершковим смаком, ароматом ванілі й цедри на додачу.

Як приготувати сирну паску 

Інгредієнти:

  • 700 г кисломолочного сиру  9%;
  • 350 мл вершків не менше 33% жирності;
  • 5 жовтків;
  • 150 г цукру;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 100 г вершкового масла 85,2%;
  • 1 лимон (цедра);
  • 50-75 г смаженого мигдалю;
  • дрібка солі.

Покроковий рецепт

Крок 1. Дістаньте 100 г масла 82,5% з холодильника за декілька годин до початку приготування. Йому потрібен час, аби розм’якшитись.  Перетріть 700 г сиру через сито або ретельно перебийте блендером.

Відео дня

Крок 2. Відділіть жовтки від білків. З'єднайте в мисці 5 жовтків зі 150 г цукру, 10 г ванільного цукру та дрібкою солі. Добре перетріть їх віничком до білого кольору. Можете скористатися кухонною машиною з відповідною насадкою, робіть це на середніх обертах. Автор рецепту зазначає, що цукру можна дати більше, якщо ви любите солодке.

Крок 3. Налийте в сотейник 200 мл, та прогрійте на невеликому вогні, постійно помішуючи до появи пари над поверхнею. Якщо у вас є градусник, то він має показувати 70 градусів.

Крок 4. Потім перелийте вершки в миску до жовтків і добре перемішайте віничком. 

Крок 5. Поверніть отриману суміш у сотейник. 

Крок 6. Варіть суміш на маленькому вогні, безперервно поміщуючи. Доведіть її до легкого загустіння. У вас має вийти консистенція рідкої сметани. 

Крок 7. Додайте до сирної маси заварені жовтки та 100 г розм'якшеного вершкового масла 82,5%.

Крок 8. Добре перемішайте до повного об'єднання усіх інгредієнтів. На цьому етапі можете додати дрібно натерту цедру одного лимона – так паска набуде приємного цитрусового аромату. Натирайте шкірку, не зачіпаючи білу частину цитрусу, інакше вона гірчитиме. За бажання можете використати апельсин.

Крок 9. Решту вершків (у вас повинно було залишитися 150 мл) збийте міксером до щільних стійких піків.  Робіть це у сухій чистій ємності, бажано металевій чи скляній.

Крок 10. Дуже акуратно вмішайте вершки у сирну масу за допомогою силіконової лопатки. 

Крок 11. Порубайте 50-75 г обсмаженого мигдалю чи інших горіхів досить великими шматочками і додайте до маси. Знову перемішайте, щоб горіхи рівномірно розподілилися по «тісту». Горіхи можна замінити родзинками або цукатами, чи міксувати все до свого смаку.

Крок 12. У форму викладіть марлю, складену в чотири шари. Перекладіть у неї сирну масу. Використовуйте пасківник заввишки 15 см. А я взяв форму для рікоти. Злегка утрамбуйте сирну масу й закрийте марлею.  Установіть форму на тарілку, зверху викладіть ще одну та встановіть банку з водою, аби вона притиснула тісто, або покладіть щось інше, важке. Поставте в холодильник щонайменше на 6 години для застигання, краще – на ніч. Готову сирну паску прикрасьте. І чекайте на свято. Очікування робить її ще смачнішою.

Така паска точно стане окрасою вашого великоднього стола та здивує родину і гостей своїм витонченим смаком.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, як приготувати корисні для фігури салати з буряком. Також писали про секрети головного українського продукту – сала. Разом з Євгеном Клопотенком готували смачну пасту карбонара.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up