Варення з томатів, фірмові кабачки та хрумкі огірки: добірка бюджетних рецептів від тернополян

- Помідори, огірки, перець, кабачки, сливи, дині та баклажани – ринки Тернопільщини переповнені різноманітною продукцією і все за прийнятною ціною. Тож, чому б не розпочати сезон консервування смаколиків на зиму?
- Жителі Тернопільщини діляться перевіреними рецептами з нашими читачами.
Господарі та господині розкривають свої авторські рецепти, приготування яких обійдеться вам у кілька гривень.
Хрумкі мариновані кисло-солодкі огірки
Чимало перевірених та смачних рецептів консервації має і Олексій Філюк, отець з Лановеччини. З читачами «20 хвилин» він поділився, як приготувати хрумкі мариновані кисло-солодкі огірки та консервувати яблука.
Мариновані огірки – традиційна страва української кухні. Солоні огірки вживають у їжу як самостійну закуску, а також використовують для приготування салатів, розсольників чи солянок. Тож отець з Лановеччини Олексій Філюк ділиться перевіреним рецептом.
На літрову банку нам потрібно:
- огірки;
- сіль – 2 ч. ложки;
- цукор – 3 ст. ложки;
- оцет – 80 г;
- часник – 2 зубці;
- лавровий лист;
- лавровий лист;
- парасолька кропу.
Спосіб приготування:
Огірки необхідно вимити, обрізати з обох сторін. Не варто забувати і про підготовку банок. Вимийте, висушіть їх, на дно покладіть два зубці часнику, лавровий листок, духмяний перець, парасолька кропу.
Поставити наповнені банки у велику каструлю на рушничок, по плічка банок залити у каструлю воду, накрити банки кришками. Стерилізувати до зміни кольору огірків, приблизно 10 хвилин від закипання, не закутувати.
Консервація яблук «Білий налив»
Зі слів Олексія Філюка, це – найпростіший рецепт консервації яблук, а ось результат вас приємно здивує. Із задоволенням куштуватимете їх не лише ви, а й знайомі, друзі.
— Гарно помити яблука та скласти у бутлі, додати по три-чотири гвоздики. Після цього у кожен бутель додаємо столову ложку лимонної кислоти та середню кружку цукру. Далі заливаємо чистою водою і стерилізуємо на вогні до 10 хвилин. Багато варити не варто, адже яблука матимуть тріщини і будуть не такі смачні, — каже Олексій Філюк.
Взимку будете пити смачний компот та їсти соковиті яблука.
Фірмові баклажани та кабачки
А ось в родині тернопільської бібліотекарки Ірини Гонташ за консервацію відповідає її матуся. Зі слів дівчини, рецептів мають чимало, але найбільше обожнюють залитий кабачок та баклажани зі смаком грибів.
Для того, щоб приготувати баклажани зі смаком грибів вам знадобиться:
- 2 кг баклажанів;
- 2 цибулини;
- 2 головки часнику;
- зелень, перець, лавровий лист.
Для маринаду: 150 г води, 150 г рослинної олії, 150 г 9%-го оцту.
— Очищені баклажани нарізати кубиками, добре посолити і залишити на дві години. Забрати сік, промити і смажити в олії. Готовими наповнити стерилізовані банки, посипати зверху нарізаною приправою цибулі, часнику, зелені, перцю, лаврового листя та залити гарячим маринадом, — каже пані Ірина.
Півлітрові банки пастеризувати 10 хвилин, а літрові – 15 хвилин, а вже потім законсервувати. Взимку такі баклажани ідеально підійдуть на новорічний стіл чи Різдво.
Можна спробувати залиті кабачки, то вам варто взяти п’ять-шість середніх кабачків. Якщо шкірка товста, очистити, вибрати м’якоть із насінням, нарізати півкільцями товщиною чотири-п’ять сантиметрів.
— Для заливки вам знадобиться один літр води, по одному стакану олії, цукру, томатного соусу, 9% оцту та три столової ложки солі. У киплячу заливку покласти кабачки, варити 12 хвилин, додати головку подрібненого часнику і проварити ще три хвилини. Розкласти в стерилізовані банки і відразу законсервувати, — розповіла Ірина Гонташ.
Грушеве варення з маком від Ольги Навроцької
Тернополянка Ольга Навроцька заснувала крафтове виробництво варення «Fruit Art домашня консервація», тож не з чуток знає про всі нюанси приготування. Пані Ольга ділиться двома найсмачнішими та легкими рецептами варення, що не залишать байдужими не лише дітей, а й дорослих.
Для приготування знадобиться:
- груші – 1 кг;
- лимон – 1 шт.;
- цукор – 700 г;
- мак – 30 г.
Послідовність приготування:
Груші помити, почистити від шкірки і порізати скибочками. Засипати цукром, вичавити сік з одного лимона і почекати 1-2 години, поки пустять сік. Далі ставити на вогонь, довести до кипіння і варити 15-20 хвилин. Обов’язково під час варіння треба знімати піну. Треба зробити два-три підходи проварювання. Все залежить від стиглості і твердості груші. А при завершальній варці додати меленого маку і ще проварити 10 хвилин. Далі просто розкладаємо у банки і консервуємо.
Варення з дині
– Буває купиш ту диню, а вона зеленувата і не дуже смачна. Звичайно її їсти не дуже хочеться, у такому випадку можна зробити з неї варення. Бо саме такі зеленкуваті дині ідеально підходять для варіння. Тож дивіться рецепт і обов’язково спробуйте приготувати, – каже Ольга Навроцька.
Для приготування знадобиться:
- диня – 2 кг;
- цукор – 2 кг;
- ванільний цукор;
- лимонна кислота.
Послідовність приготування:
Диню помити, почистити він насінин та шкіри і порізати шматочками товщиною до двох сантиметрів. Далі їх бланшують в киплячій воді 2-4 хвилини і одразу поміщають у холодну воду. Окремо в посудині варимо сироп з розрахунку на літр води два кілограми цукру. Цього вистачить на два кілограми приготовленої дині. У гарячий сироп викладаємо шматочки дині і даємо постояти чотири години. Потім варимо варення 10 хв і знову відставляємо. І так повторюємо чотири рази. Останній раз варимо до готовності – шматочки дині стануть прозорими як мармелад, а сироп вивариться і не розтікатиметься по тарілці. На фініші додаємо ванільний цукор і п’ять грамів лимонної кислоти. Гарячим розфасовуємо у банки і закриваємо.
За таким рецептом Ольга Навроцька радить тернополянкам готувати і варення зі шкірок кавуна. Результат вас здивує.
Варення з томатів від кондитерки Надії Шушайло
Любов до експериментів і смачних домашніх томатів надихнула Надію Шушайло до цього десерту. Ідеально смакуватиме і до м‘ясних страв, до сирної тарілки, як соус до салатів і окремо як десерт.
Для приготування вам знадобиться:
- 1 кг твердих помідорів;
- 250 г цукру;
- базилік;
- тархун;
- м‘ята;
- пряні спеції.
Щодо послідовності приготування, то все просто та легко.
— Спершу потрібно вибрати томати твердих сортів, далі зняти шкірку і нарізати кубиками. Після цього, треба помістити у каструлю з товстим дном, додати цукор, трави та спеції. Варити до повного випаровування води. А процес консервації ніяк не відрізняється від інших, — каже Надія Шушайло.
Тернополяни, а які перевірені рецепти консервації ви знаєте? Залишайте у коментарях.
Читайте також:
Смачні та бюджетні рецепти консервації від відомого священника з Тернопільщини Олексія Філюка
З травами, цибулею та навіть пивом: тернополянка Надія Шушайло створює незвичайні солодощі
Я хочу дарувати людям щастя: переселенка з окупованої Херсонщини розвиває майстерню шоколаду
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.