Як готувати батат: смажимо, варимо і запікаємо солодку картоплю

Страви з батату мають ніжну структуру і злегка солодкуватий смак.
Солодка картопля батат – це поки нечастий гість на українському столі, але досить популярний в інших країнах.
Цей коренеплід за текстурою і способом приготування нагадує картоплю, але має помаранчевий колір і злегка солодкуватий присмак. За смаком це щось середнє між картоплею і гарбузом. Батат відмінно поєднується з м'ясом, спеціями, зеленню, овочами. Також використовується в десертах, повідомляє УНІАН рецепти.
Якщо ви ще не готували цей чудовий овоч – пропонуємо познайомитися з ним зараз.
Як запекти батат в духовці
Батат виходить неймовірно смачним в духовці. Його можна просто запекти в шкірці (попередньо добре відмивши), або ж випікати з соусом, приправами, овочами, м'ясом, солодкими спеціями. Загалом, рецепт запеченого батату обмежується лише фантазією.
Духовку потрібно розігріти до 200-220 градусів. Форму для запікання змастити оливковою або соняшниковою олією. Перемішати з олією бульби батату або порізані шматочки. Посипати батат улюбленими спеціями або іншими овочами, і випікати 15-20 хвилин.
Ідеальні спеції до овочу – куркума, мускатний горіх, хмелі-сунелі, мелений коріандр, часник. Подають запечений батат з гірчицею, сметаною або улюбленим соусом. Також можна використовувати як гарнір до м'яса або риби.
Як варити батат
Зазвичай батат варять для подальшого подрібнення в пюре. У пюре з батату можна додати і інші варені овочі: моркву, цибулю, картоплю, цвітну капусту. Варити батат потрібно 15-20 хвилин після закипання в підсоленій воді. У пюре з батату, як і в картопляне, можна додати масло або молоко.
Батат також варять для приготування супів. Суп з батату виходить злегка солодкуватим. У супі цей коренеплід добре «дружить» з морквою, гарбузом, цибулею, квасолею.
Рецепт смаженого батату
Батат смажиться трохи швидше картоплі – приблизно 15 хвилин. Розігрійте олію на сковороді, покладіть нарізаний батат і обсмажуйте. Не забудьте щедро поперчити солодку м'якоть, додати цибулю і часник або ж полити соусом.
Батат фрі
Шикарна закуска або гарнір до м'яса. Батат фрі м'якше за приготовану таким же способом картоплю, а також трохи солодший. Готується він не у фритюрниці, а в духовці.
Для приготування наріжте батат однаковими скибочками. Залийте холодною водою і залиште на 10 хвилин — так овоч стане хрустким. Батат полийте оливковою олією (4 ст.л. на 500 г батату) і добре перемішайте. Посоліть і поперчіть. Викладіть на пергамент і випікайте 30 хвилин, періодично помішуючи батат.
Дивіться також архівне відео ТСН про цей овоч.
Батат (солодка картопля) — це вид клубнеплодових багаторічних ліан, широко використовується в рецептах правильного харчування. Незважаючи на назву, батат не має відношення до звичайного картоплі і не відноситься до сімейства пасльонових. Батьківщиною рослини є Центральна Америка — нарівні з насінням чіа, спіруліною та кіноа він входив в повсякденний раціон ацтеків.
Нагадаємо, раніше 20 хвилин розповідали, як готувати ароматний плов, лазанью та ідеальну курку.
І як вам батат на смак? Проголосуйте в нашому опитуванні.
А вам сподобався батат на смак?
Читайте також:
Смачно, як в Грузії: готуємо соковиті манти вдома
Як у шеф-кухаря: готуємо ідеально курку
Закуски з лаваша: три смачних рецепти
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.