Тернопільщина лідирує за кількістю дитячих футбольних команд

Тернопільщина лідирує за кількістю дитячих футбольних команд

Тернопільщина є одним з лідерів за кількістю дитячих та юнацьких футбольних команд. Їх наразі – аж 83. Втім, області бракує сучасної спортивної інфраструктури, аби діти могли займатися та готуватися до турнірів.

Тернопільщина може не лише вболівати, а й грати у футбол. Адже ми займаємо одну з лідируючих сходинок в країні за кількістю дитячих та юнацьких команд.

Про те, як розвивається футбол у нашому місті, хто може ним займатися, які вершини вдається підкорювати гравцям, поговорили під час прямого ефіру у понеділок, 11 грудня, на сайті «20 хвилин».

Гість програми – голова Комітету дитячого-юнацького футболу Обласної федерації, директор дитячо-юнацького футбольного клубу «Чемпіон» Дмитро Андрієшин – розповів про те, як розвивається футбол у Тернополі та чи «світить» міжнародна арена нашим футболістам.

Відео дня

- У Тернополі працює декілька футбольних шкіл. Загалом в області представлені 83 дитячі та юнацькі футбольні команди. Фактично в кожному районі є свої колективи, - говорить він. – У змаганнях беруть участь діти чотирьох вікових груп: 11, 13, 15, 17 років. Цьогоріч ми вперше започаткували ігри без турнірних таблиць, у вигляді фестивалів, щоб діти мали змогу грати без бар’єрів, щоб не було жорсткої конкурентної боротьби. Адже досить поширене явище, коли діти з районів мусять виходити на поле з набагато молодшими за віком противниками.

Крім того, Тернопільщина ввела всіх гравців в єдину базу Федерації футболу України. За словами Дмитра Андрієшина, таким чином можна відслідкувати свої статистичні дані – у скількох іграх дитина брала участь, скільки хвилин вона була на полі, скільки голів забила.

- Таким чином тренери можуть відстежувати гравців та їх досягнення, - зауважує гість. – Крім того, завдяки цьому реєстру ми бачимо, у якій команді є той чи інший гравець. Якщо він грає за Тернопіль, наприклад, то вже за Хмельницький виступати не може.

Які ж перспективи чекають на юних гравців? За словами співрозмовника, усе залежить від того, як дитина себе показує під час гри. Після Всеукраїнського чемпіонату з футболу кращих гравців можуть запрошувати до себе відомі клуби. Наразі тернопільські дітлахи готуються до шкільної футзальної ліги, яка має відбутись наприкінці січня в Тернополі. Переможець представлятиме наше місто та область на всеукраїнських змаганнях. До слова, команда 29 школи вже двічі вигравала міські змагання і їздила на всеукраїнський чемпіонат у Києві. 

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»

 

Від редакції

Які найбільші досягнення тернопільських гравців?

Дмитро Андрієшин

Наші діти грають у Вищій лізі чемпіонату України. Вихованця Теребовлянського футболу Ігор Пердуту викликали у Національну збірну України. Він є гравцем вищої ліги, грає за команду «Ворскла» (Полтава). Це досить потужний показник для нашого регіону.

У юнацькому віці наших гравців запрошують у «Карпати» (Львів), «Скалу» (Моршин), «Шахтар» тощо.

 

Наталя

Із якого віку можна дітей давати на футбол?

Дмитро Андрієшин

У Тернополі – з 4-5 років. В районах це зробити проблематичніше, тому там починають займатися футболом першого класу. Щодо зацікавленості, багато хто обирає цей вид спорту, бо він популярний. Хтось рівняється на кумирів.

Велику роль у популяризації футболу відіграє футбольний клуб «Нива». Діти за наших досвідчених футболістів вболівають, дехто з юнаків рівняється на старше покоління.

 

Від редакції

На скільки потужно розвивається футбол на Тернопіллі? Адже в окремих районах є навіть по декілька футбольних шкіл, які можуть конкурувати з обласним центром.

Дмитро Андрієшин

Наразі створюють нові об’єднання територіальних громад. Спільна акумуляція коштів та об’єднання зусиль у спортивному напрямку сприяють тому, що народжуються нові команди і відкривають футбольні школи. Нинішня цифра – 83 команди – може відчутно зрости.

 

Наталя

Над якими проектами працюєте?

Дмитро Андрієшин

Обласна федерація дитячого та юнацького футболу працює нині над тим, щоб кожна команда мала свій талісман. Замість простої назви школи, можемо запозичити досвід американців, коли кожна команда має свою назву «звіра» - леви, тигри та інші. Ми розробили вже більше 30 таких стилізованих «звірів»-емблем. Плануємо провести конкурс серед команд за назву для них.

Крім того, для популяризації футболу плануємо залучати не тільки гравців, а й вболівальників.

 

Від редакції

На скільки розвинений жіночий футбол у Тернополі?

Дмитро Андрієшин

У Тернополі працює регіональний центр, де і дівчата займаються футболом Нещодавно наші вихованці повернулися з фестивалю чемпіонів у Києві. Традиційно відбуваються чемпіонати Ліги чемпіонів серед жіночих команд. Наші дівчата мають змогу там побувати.


Наталя

Чи вистачає футзалів для занять у зимовий період?

Дмитро Андрієшин

У Тернополі змагання можемо проводити на базі загальноосвітніх шкіл, які мають збільшені спортивні зали.

 

Ольга Петрова

Чи є якісь обмеження для занять цим видом спорту?

Дмитро Андрієшин

Коли дитина лише починає відвідувати секцію, її батьки повинні принести медичну довідку про стан здоров’я чада. У процесі занять двічі на рік вихованці шкіл проходять обстеження у фізкультурному диспансері. Спортивні лікарі дають свої рекомендації.

 

Ігор

Як працює природний відбір серед гравців?

Дмитро Андрієшин

Звісно, є певні задатки до цього виду спорту. За кілька занять тренер вже бачить, хто може бути в основній групі, а хто – у групі набору. Оскільки футбол – це командна гра, то потрібно ще й успішно комунікувати між собою.

 

Вікторія Демчук

Племінник ходить в «Чемпіон"». Зал для занять взимку не опалюється, тренери особливо не займаються з дітьми - показали вправу, а там як хто хоче, хай так і робить, не виправляють, не підказують. Таке враження, що лиш би більше ходило дітей, щоб більше грошей отримати з них, якоїсь націленості на результат немає - бігають з м’ячем і достатньо.

Дмитро Андрієшин

Я завжди готовий до діалогу. Якщо в когось є якісь питання чи зауваження, батьки можуть звернутися до мене особисто. Щодо опалення, зали ми орендуємо в навчальних закладах. Вони всі опалюються. Єдиний проблемний зал – у «Текстильнику», наразі ми вирішуємо питання, щоб додатково встановити там калорифери.

 

Петро

Як регулярно відбуваються заняття?

Дмитро Андрієшин

У нашому клубі – 300 дітей. Кожна група займається двічі на тиждень. Діти мають заохочення – гравці основного складу беруть участь у дитячій та юнацькій футбольних лігах, їздять на всеукраїнські та міжнародні змагання. Той. Хто пропускає заняття, - може опинитися у групі набору і на турнір не поїде. Наш клуб співпрацює з тернопільською «Нивою», вихованці мають пріоритет у виступі за цю команду в майбутньому. Ті, хто мріють стати футболістами, занять пропускати не повинні. Для когось же футбол – це просто спосіб цікаво провести час.

 

David Starr 
Не раз доводилось чути, як ті міні-футболісти спілкуються між собою, мат через слово, добре бидло виросте!
Дмитро Андрієшин

Ми намагаємось тримати вихованців у дисципліні. За такі «погрішності» вони можуть бути дискваліфіковані та пропустити найближчі матчі.

 

Галина Федорович

Окрім кількісного показника учасників у ДЮФЛ області, чи покращився якісний показник?

Дмитро Андрієшин

Коли збільшилась кількість команд, виросли і можливості дітей брати участь у змаганнях. Раніше в нас було лише дві вікові групи. Тепер їх – чотири. Відповідно, завдяки ігровій практиці, отримуємо набагато кращий результат на виході. Через кілька років матимемо вже нову плеяду гравців.

 

Галина Федорович

Чи будуть у 2018 р. в області нові футбольні поля, майданчики з місцями для вболівальників? І якщо будуть, то хто їх отримає?
Дмитро Андрієшин

Зі свого боку, скажу, що 13 майданчиків уже готові до експлуатації в Тернопільській області. На 2018 рік заплановано зробити ще майданчик зі штучним покриттям у Чорткові. У Тернополі на базі комунальної школи відкрили новий стадіон, де можуть займатися діти. Тим не менш, потрібно більше тренувальних полів, аби гравці могли вдосконалювати свої навики та прагнути до великого футболу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    От питається для чого Україні ,а тим більше нашому місту стільки тих команд ,якщо в плані економіки країни це абсолютно не приносить користі . Відгодували тих футболістів як тих жирних котів ,дали їм мільйони зарплати ,а толку від них 0 . Краще нехай дітей привчають до праці бо скоро не буде кому кран зремонтувати,заварити трубу ,відновити електропостачання , виготовити деталь . Скоро в Україні взагалі лишуться тільки зреліща навіть хліба не буде кому спекти .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up