Тернополянки у соцмережах питають порад про грудне вигодовування

Тернополянки у соцмережах питають порад про грудне вигодовування
  • Чи можна годувати, коли мама захворіла, як збільшити кількість молока, чи можна фарбувати волосся годуючій матері – відповіді на ці та інші запитання в соцмережі шукають тернопільські мамусі.
  • Із 1 по 7 серпня на Тернопільщині проходить Тиждень підтримки грудного вигодовування

"20 хвилин" обрали десять питань тернопільських мамусь, опублікованих в соцмережі. На запитання тернополянок відповідає керівник обласного Центру підтримки грудного вигодовування «Джерело життя», завідуюча відділення патології новонароджених обласної дитячої лікарні Зоряна Король.

 

Юлія: - Чи є проблемою, коли в період годування грудьми мама кілька разів скористалася спиртовим розчином йоду для обробки рани в себе? Треба здавати аналізи, УЗД робити? Йод так критично впливає на щось?

Відео дня

Зоряна Король: - Для грудного вигодовування місцеве застосування йоду мамою не має ніякого значення.

 

Софія: - Навіть через 8 місяців годування є застої в грудях. Чи можна з такими грудьми їхати на море і чи можна купатися в морі?

Зоряна Король: - Якщо немає підвищеної температури тіла, і жінка вміє справлятися з тими ущільненнями, бо до 8 місяців вона би вже мала уміти долати цей лактостаз, розмасажовувати груди, то їхати можна.

 

Анастасія: - Як перестати годувати вночі після року. Дитина досі спить біля мами, бо через 1-2 години вночі просить груди.

Зоряна Король: - Після року ще не потрібно відлучати, це ще зарано. Але головне не мастити груди часником, перцем і т. п. Для дитини це може стати сильним стресом, тому що те, що завжди дарувало любов, тепло, затишок і комфорт протягом року починає робитися огидним, пекучим і неприємним. Цього не можна робити. Я думаю, що до двох років можна зберегти грудне вигодовування. Потім можна відмінити нічні годування, поклавши дитину спати з татом чи бабусею.

 

Наталія: - Дитині 9 місяців, дуже сильно смокче груди. Молока мало, а малий відмовляється від прикорму, тому часто голодний. Хоче груди, а там вже мало що і є. Годування мало не щогодини вдень і вночі. Я виснажена, невиспана, чоловік дратується. Дитина істерить, якщо пропонують їсти не з грудей.

Зоряна Король: - Так. Є такі жінки, які навіть до року не можуть ввести прикорм, але це обов'язково потрібно робити. В такому разі я раджу змішувати нову їжу з грудним молоком, щоб дитині був знайомий смак. Бо якщо дитина буде тільки на грудному молоці після шести місяців, то недоотримає інші поживні речовини. Але буває, що таким чином дитина показує психологічну залежність від мами і хоче більше спілкування з нею.

 

Оксана: - Чи варто купувати пустушку, хто на грудному годуванні?

Зоряна Король: - В жодному разі ні.

 

Іванна: - Дитині 4 місяці, молока не вистачає.  Як збільшити його кількість?

Зоряна Король: - Насамперед, частіше прикладати дитину до грудей, теплий душ, масаж, компреси теплі до молочних залоз і можна попити лактаційні чаї. Нічні годування особливо корисні.

 

Наталія: - Якими фарбами можна фарбувати волосся, якщо мам годує грудьми?

Зоряна Король: - Без аміаку.

 

Ольга: - Чи можна їсти хурму, якщо дитина схильна до алергії?

Зоряна Король: - Якщо в дитини виражені прояви алергії, то мама повинна спостерігати за реакцією у дитини, з’ївши навіть дуже невелику кількість нової їжі. Це стосується не лише хурми, а й будь-якого нового потенційно алергічного продукту. Особливо алергічними є червоні ягоди і фрукти, мед, шоколад, цитрусові, коров’яче молоко, риба, горіхи і яйце. Ці продукти треба вживати обережно і потрошки. Якщо обсипає агресивно, то їх кількість треба зменшувати або виключити з раціону і замінити іншим.

 

Аліна: - Чи можна приймати вітаміни для волосся і шкіри і чи вплине це на молоко?

Зоряна Король: - Не вплине, можна приймати такі полівітамінні комплекси, які рекомендують і вагітним.

 

Аліна: - Якщо в мами ГРВІ, чи можна годувати грудьми, що можна приймати з ліків і при якій температурі мамі не можна годувати грудьми?

Зоряна Король: - Мамі я не можу призначати лікування. А стосовно годування, то якщо у мами вірусна інфекція, навіть грип, то годувати мамі треба і можна, але в масці. Маску треба міняти кожних дві години. Коли мама не годує, з дитиною має бути хтось інший. Що цікаво, буває, що ціла сім’я хворіє на грип, а дитина, яку годують грудним молоком, не хворіє, бо отримує імуноглобуліни від матері. Основне, щоб мама під час хвороби не переривала годування. Якщо у мами температура більше 38 С, вона повинна прийняти жарознижуючий препарат. Те молоко, яке було при високій температурі зцідити, а те молоко, яке прибуває при нормальній температурі, давати смоктати дитині. Крім того, мама повинна багато пити, щоб інтоксикація не наростала, наприклад, відвари сушені, чай, воду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Зоряна Гриневич

    Підкажіть чи варто з нутрілона переходити на нестожен
  • Свэта Лазар

    Лікар від Бога і просто чарівна жінка🌹
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up