Чай із вересу, безсмертника добре пити при каменях в нирках, миколайчики зупинять надсадний кашель, рожева конюшина покращить обмін речовин і допоможе судинам
Вирушаючи в ліс по гриби чи на прогулянку, можна також назбирати лікарські рослини. Проте треба пам’ятати кілька простих правил, аби зібране справді принесло користь.
– Рослини потрібно збирати в суху погоду, краще це робити вранці годині об 11-12, коли нема роси, – радить фітотерапевт обласного центру Громадського здоров’я Зоряна Володимир. – Додатково можна перевірити у довідниках, що саме варто збирати. Наприклад, у безсмертника знадобиться лише суцвіття, коли збираєте миколайчики чи верес – беріть цілу рослину. Сушити траву потрібно в затінку, приміщення має добре провітрюватися, в жодному разі не сушіть на сонці, бо воно знищить усе цінне, що є в тих рослинах. Зберігати висушене потрібно в полотняних мішечках або скляних банках. Краще в банках, закритих кришкою, тоді не заведеться міль.
Перш ніж лікуватися травами, треба порадитися з лікарем.
– Кожна трава має різну дію на організм: одна зупиняє кров, інша навпаки може її розріджувати, ще одна – має сечогінну дію, тому це треба враховувати, особливо, коли людина приймає якісь ліки, – зазначає фітотерапевт.
– Рожева конюшина в нас вже відцвіла, а в Карпатах на полонинах її зараз можна назбирати, – каже пані Зоряна. – Ця рослина покращує обмін речовин. Збирати потрібно суцвіття. Дуже добре пити чаї з конюшини при остеохондрозі, бо вона покращує сольовий обмін. Її добре додавати в різні трав’яні суміші, вона покращує еластичність судин. Можна і білу конюшину збирати, але частіше до трав’яних сумішей додають саме рожеву.
Зараз починають достигати ягоди бузини.
– Це надзвичайно цінні ягоди, – у них є маса вітамінів. Це одна з тих рослин, яка містить багато йоду, а людям в нашій місцевості його дуже не вистачає, – розповідає лікар. – Але збирати ягоди можна лише тоді, коли вони повністю достигли. На китиці мають бути всі чорні ягоди, бо зелені – токсичні.
У жодному разі не можна вживати свіжі ягоди – лише в переробленому вигляді, наголошує лікар. Вони мають бути або висушені, або перетерті з цукром. Або з них навіть готують вино чи варення. Щоправда, йод у варенні чи чаї втрачається, тому, коли потрібно поповнити запаси цього мікроелементу, найкраще вживати перетерті з цукром ягоди. Таку заготовку роблять так само як перетирають з цукром на зиму смородину, чорницю чи інші ягоди. Співвідношення ягід і цукру 1:1, банки покласти в прохолодне темне місце.
– У мене бузина зберігається дуже добре, навіть в холодильник не ставлю. Спочатку ставлю в підвал аби «дозріла», а потім зберігаю на кухні і вона не кисне, – каже пані Зоряна.
Також бузина має послаблюючу дію, і коли вживати сік перетертої з цукром бузини більше як по 3-4 столових ложок на день, то вона допоможе тим, хто має закрепи.
Також ягоди мають потогінну дію, перетерті з цукром добре вживати навіть після хвороби, це і джерело вітамінів, і йоду.
– Зараз починає цвісти безсмертник пісковий, – наголошує фітотерапевт. – Його найкраще збирати тоді, коли квітка ще не повністю розпустилася. Потрібні лише кошики. Він хороший тим, що м’яко впливає на печінку. Має жовчогінну, антисептичну, сечогінну дію, трошки знеболює. Також його використовують у зборах для виведення глистів.
Зараз також можна назбирати квіти чорнобривців. Їх збирають під час всього періоду звітіння.
– Вони цінні тим, що мають протизапальну дію, – радить лікар. – Чай із чорнобривців добре попити тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом, жовчевими протоками, підшлунковою залозою. Вони покращують травлення. Якщо в людей знижена кислотність, їжа погано перетравлюється, є відчуття важкості в шлунку, тоді добре попити чай з квітів чорнобривців. Також ці квіти допомагають при запальних процесах у підшлунковій. Ще вони мають жовчогінну, дезінфікуючу дію, їх також додають у протиглистні трав’яні суміші.
Для чаю 2-3 сухі квітки залити склянкою окропу, настояти 10-15 хв. і пити як звичайний чай.
– Чорнобривці входять до складу трав’яної суміші, чай з якої добре пити при гепатиті, – каже фітотерапевт. – Потрібно взяти дві частини чорнобривців, м’яти – три частини, чистотілу і полину – по одній частині. Все змішати, столову ложку суміші залити 0,5 л окропу і настояти дві години, не кип’ятити. Приймати тричі на день по півсклянки за 20 хв. до їжі. Але оскільки там є чистотіл, то такий чай потрібно пити курсами по 10 днів і робити перерви на тиждень. Такий чай лікує печінку і чистить жовчеві шляхи.
– У нас на узбіччях доріг і біля лісів ростуть миколайчики сині. В народі цю рослину називають ще голубим будяком, – розповідає фітотерапевт. – Частіше його збирають як декоративну рослину, можливо не знають, що вона ще й дуже хороша лікарська. Збирати можна цілу рослину, висушити. Миколайчики сині мають дезінфікуючу дію, і знімають надсадний кашель. Крім того, мають сечогінну і протизапальну дію. Миколайчики помічні для тих, хто має проблеми з нирками, коли виходять пісок чи солі по ниркових шляхах, то миколайчики будуть знімати болі, спазми. Столову ложку миколайчиків слід залити склянкою окропу, прокип’ятити кілька хвилин і настояти півгодини.
Кращий ефект при сечокам’яній хворобі вони дають в суміші з насінням дикої моркви у співвідношенні 1:1. Столову ложку суміші залити 0,5 л окропу і запарювати в духовці дві години, процідити і пити 50-100 мл 3-4 рази на день.
Приблизно з середини серпня почне цвісти верес. Це дуже хороша рослина, бо знімає нервове напруження, має заспокійливу дію і допомагає при ниркових проблемах.
– Її легко впізнати за характерними фіолетовими квіточками, в основному її збирають грибники, – розповідає Зоряна Володимир. – Верес має сечогінну і потогінну дію. Коли починається застуда, добре запарити верес. Швидше виводяться токсини з сечею і потом, знижується температура і він заспокоює нервову систему. Верес є складовою частиною ниркових зборів, його також використовують при захворюваннях простати.
В рівних частинах потрібно змішати листя берези, листя ліщини, траву вересу і квіти нагідок. 1 ст. л. суміші залити 0,5 л окропу, настояти 30 хв. Пити по 0,5 склянки тричі на день за 20 хв. до їжі.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер