Гепатит А на Тернопільщині: дізналися про стан хворої та чи є нові випадки

Гепатит А на Тернопільщині: дізналися про стан хворої та чи є нові випадки
  • У Зборівській громаді 3 листопада зафіксували випадок вірусного гепатиту А. Його виявили у працівниці харчоблоку одного із загальноосвітніх навчальних закладів міста Зборова.
  • Яка ситуація з вірусом на Тернопільщині станом на 6 листопада?
  • Чи були нові випадки захворювання? Чи вже відомі результати епідрозслідування? Журналісти «20 хвилин» дізнались.

У п’ятницю, 3 листопада, у жительки однієї з громад Тернопільщини лабораторно підтвердили вірусний гепатит А.  Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Володимир Труш за інформацією обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як вдалося дізнатись нашим журналістам, хвора – зі Зборівської громади. Фахівці почали епідрозслідування і проводили відбори біоматеріалу контактних осіб. Вони отримали завдання припинити дію імовірних факторів передачі гепатиту А, аби більше ніхто не заразився.

За словами заступника генерального директора з дослідження біологічних факторів ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Володимира Паничева, процедура епідеміологічного розслідування – наче слідство і включає у себе багато етапів. Фахівці тільки почали опрацьовувати епідеміологічні гіпотези щодо виникнення гепатиту, тож про будь-які результати говорити було зарано, – прокоментував він для «20 хвилин» 3 листопада.

Відео дня

Чи змінилася ситуація із вірусом 6 листопада? Чи фіксували нових хворих? 

Від п’ятниці нових випадків не було

Аби не допустити поширення вірусу, у Зборівській громаді вжили відповідні заходи профілактики, розповів 3 листопада заступник міського голови Зборова Ярослав Гаранджук.

Працівники санітарно-епідеміологічної станції відбирали показники продуктів і повністю призупинили роботу харчоблоку в навчальному закладі, де виявили хвору на гепатит А.

В осіб, які могли контактувати з нею, медики відбирали аналізи. Як запевняли фахівці, контактних осіб було небагато – у закладі тривали канікули.

– Станом на 6 листопада, нових підтверджених випадків захворюваності на вірусний гепатит А на Тернопільщині немає, – сказав заступник генерального директора обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

Ми поцікавились щодо кількості контактних осіб, яку фахівці санстанції виявили на Зборівщині.

– Кількість контактних осіб називати не буду. Однак скажу, що всі вони у нас обліковані. Ніхто не мав ризику зараження. За усіма контактними особами встановили медичне спостереження. Частину з них обстежили ще 3 листопада. У тих, хто мав високі ризики зараження, результати аналізів негативні, тобто люди здорові, – запевнив Володимир Паничев.

Куди госпіталізували хвору

Пацієнтку з гепатитом А, як інформували у телеграм-каналі Володимира Труша, госпіталізували в інфекційне відділення однієї з лікарень Тернопільщини. Заступник міського голови Зборова Ярослав Гаранджук підтвердив, що хвору перевезли на лікування в інфекційне відділення в обласному центрі.

У Тернополі є всього два інфекційні відділення – у міській лікарні №1 та у дитячій міській лікарні. Директор Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги» Ярослав Чайківський, до якого «20 хвилин» звернулися за коментарем, сказав, що у їхній лікарні хворих на гепатит А немає.

То де проходить лікування мешканка Зборівщини? І взагалі – куди госпіталізують хворих із виявленим гепатитом А? Ми запитали в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

 – Людей з інфекційними діагнозами госпіталізують в інфекційні лікарні та відділення. Це завжди так. У Зборові немає інфекційного відділення, тому пацієнтку госпіталізували в одну з лікарень обласного центру, – наголосив Володимир Паничев та відмовився називати нам конкретний медичний заклад.

Яка ситуація зараз на Зборівщині

3 листопада, коли ми звернулися за коментарями до заступника міського голови Зборова Ярослава Гаранджука, він сказав, що інфікована жінка працює в одному із загальноосвітніх навчальних закладів міста. 6 листопада пан Гаранджук уточнив – вона є працівницею харчоблоку в закладі.

– Наразі це єдиний випадок вірусного гепатиту А у Зборівській громаді, – додав він. – Більше випадків не фіксували. За хворою жінкою спостерігають медики. У нашій громаді немає жодної епідеміологічної загрози. Все під контролем. Карантин не встановлювали, оскільки випадок захворювання лише один.

За словами заступника мера Зборова Ярослава Гаранджука, загальноосвітній заклад наразі працює. Однак, харчоблок, де працювала інфікована, на момент проведення профілактичних заходів закрили.

– Фахівці все продезінфікували, вжили відповідні заходи згідно протоколу. Вже з вівторка, 7 листопада, ми плануємо поступово відновити харчування дітей, – розповів він.

За попередніми результатами епідеміологічного розслідування, жінка, яка підозрюється, як джерело інфекції, прибула на Тернопільщину з іншої області, повідомили у телеграм-каналі «Важливо Тернопільщина». Однак фахівці пов'язують її захворювання з перебуванням у несприятливих санітарно-гігієнічних побутових умовах, а не з інфікуванням від інших людей.

Симптоми захворювання і як його уникнути

Нагадаємо, це вже не перший випадок захворюваності жителів Тернопільщини на гепатит А. За словами генеральної директорки «Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксани Чайчук, за 10 місяців 2023 року в області зареєстрували 4 випадки вірусу. Двох хворих виявили у червні, ще по одному – у квітні та липні. Вірус гепатиту А зафіксували у трьох дорослих та однієї дитини вікової категорії до 4-х років. Всі випадки зареєстрували у Тернополі.

– Нашій області характерна циклічність поширення даного вірусу раз на 8-10 років. Останній підйом захворюваності реєструвався ще у 2015 році. Отже ми зараз на початку можливого підйому та ускладнення ситуації, – пояснила Оксана Чайчук.

Гепатит А – найпоширеніший тип вірусних гепатитів, зауважила завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні Ольга Дивоняк. Хворобу спричиняє вірус гепатиту А.

Загалом є три шляхи інфікування. Це фекально-оральний, наприклад, коли забруднені побутові предмети; харчовий, коли ви спожили заражені фрукти чи овочі, воду; контактний – через брудні руки, при тісному фізичному контакті з інфікованим.

Найчастіше на гепатит А хворіють діти віком 5-14 років. Можуть спостерігатися локальні спалахи, наприклад, у межах дитсадка, школи чи сім’ї. Вірус швидко поширюється і організм людини має до нього високу сприйнятливість. Найчастіше захворювання спостерігають пізньої осені.

Є дві форми гепатиту А – жовтянична (типова) і безжовтянична (атипова). За статистикою, на одного хворого з типовою формою припадає 10 хворих з атиповою. Люди з безжовтяничним гепатитом більш небезпечні для оточення, бо часто хворобу у них не діагностують вчасно.

За словами Ольги Дивоняк, інкубаційний період вірусу – 15-45 днів від моменту контакту з інфікованим. Клінічні прояви хвороби на цей час відсутні. Людина стає «заразною» наприкінці інкубаційного періоду, адже тоді починає виділяти вірус з сечею та калом.

За інформацією Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб, гепатит А постійно реєструється на території України. У 2022 році в державі зафіксували 281 випадок гепатиту А. За 9 місяців 2023 зареєстрували 314 випадків захворювання.

Найбільш розповсюджені симптоми вірусного гепатиту А: виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі (до кольору пива); жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих. Проте, не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми.

Інфікування гепатитом А можна запобігти, якщо дотримуватись елементарних правил особистої гігієни – мити руки перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету. Варто пити лише кип’ячену воду (кип’ятити слід не менше 10 хвилин) і вживати помиті овочі, фрукти, зелень та ягоди. Але найкращий профілактичний захід – це вакцинація. Вакцину можна придбати в аптеках.

– Не займайтеся самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування. При виникненні симптомів підозри на захворювання необхідно звертатись до лікаря для призначення лікування і запобігання розповсюдженню інфекції серед контактних осіб, – рекомендують в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

 

Читайте також:

Яка ситуація з гепатитом А у Тернополі та що потрібно робити для профілактики

Гепатит А уже на Тернопільщині: інфікована працює в закладі освіти. Що ще відомо?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Іван Львівський

    Їб.нати а до того шо не було гепатиту .
  • Tanya Tanita

    Нічого страшного, в дитинстві всі хворіли
  • Владзьо Древніцкий

    Знов будуть зписувати гроші   на хворобу якої не існує
  • Larisa Anosova

    Нічого тут нема страшного звичайна жовтуха,хворіла у дитячому віці і навіть у лікарні не була.Моя порада дієта строга і багато пити.

    Larisa Anosova reply Larisa Anosova

    Ольга Кулакова Так я теж з сестрою росла і я захворіла,а вона ні.

    Ольга Кулакова reply Larisa Anosova

    Larisa Anosova Я також хворіла на хв Боткіна,це карантин30 днів у лікарні та 15 днів вдома Тоді майже всі учні школи перехворіли і ніякої паніки не було  Нас із сім'ї двоє хворіло,а трьох дана хвороба проминула Контакт був ,адже це ж діти

keyboard_arrow_up