Грудне вигодовування може захистити від захворювань і немовля, і маму

Грудне вигодовування може захистити від захворювань і немовля, і маму
  • Грудне вигодовування сприяє кращому розвитку немовлят, захисту їхньої імунної системи.
  • Годуючі мами мають значно нижчий ризик розвитку раку молочної залози та яєчників. 
  • Про переваги та користь грудного молока медики розповіли 3 серпня у рамках Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування. 

Проведення Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування в Україні започаткували 25 років тому. У цьому році тиждень підтримки проводять з 1 по 7 серпня. В управлінні охороння здоровʼя розробили план заходів на цей тиждень.  

- Згідно статистики, на жаль, в Україні зменшується кількість новонароджених дітей, - каже заступник начальника управління охорони здоровʼя ОДА Лідія Чайковська. - За підсумками 2016-ого ркоу народилось на 700 малюків менші, аніж у 2015-ому. За перше півріччя 2017-ого народилось на 233 дитинки менше, аніж за аналогічний період 2016-ого року. 

Але за основними показниками Тернопільська область, як зазначила пані Лідія, на перших місцях серед інших областей. Це стосується кількості сімейних партнерських пологів, низького рівня кількості абортів та смертності матерів та новонароджених. 

Відео дня

- Але нам є над чим працювати, - додає пані Лідія. - Ті жінки, які народжували в 80-х роках памʼятають, як нас вчили лікарі, що новонарджену дитинку потрібно годувати через кожних три години. Зараз змінилось ставлення не лише до вигодування, а й до то догляду за дітьми. Тепер запроваджене вигодовування на вимогу дитини.

Таке вигодовування, як кажуть медики, покращує психо-емоційний стан між матірʼю та дитиною, підвищує інстикт материнства та сприяє кращому розвитку дитини.

Як зазначив головний спеціаліст акушер-гінеколог управління Олексій Федченко, грудне вигодовування - це найважливіша вакцина для новонародженої дитини. 

- З молоком дитина отримує всі важливі елементи для здорового розвитку, - каже пан Федченко. - Всі імунні тіла від різних хвороб, які мама набула протягом життя. Фактично дитина, яку годують грудним молоком, стає захищиною від хвороб. Не менше важливим грудне вигодовування є і для мами. Годуючі мами мають значно нижчий ризик розвитку раку молочної залози та яєчників. 

З першими ознаками вагітності, як каже медик, слід звернутись на прийом у жіночу консультацію. Отримати поради від медиків як виносити вагітність, що потрібно, щоб не було ускладнень. Та пройти підготовку до виношування вагітності і грудного вигодовування. 

- Якщо всіх немовлят від народження будуть вигодовувати лише грудним молоком, то можна врятувати мільйон дитячих життів протягом року, - додає доцент кафедри акушерства і гінекології №1 ТДМУ Ірина Маланчин. - Це сутєва цифра, яка заставляє задуматись. 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up