Алергія - реакція імунної системи організму на алерген.
Організм виробляє “алергічні антитіла” або імуноглобулін E (IgE) до алергену. Алерген потрапляє до організму і зв’язується з антитілом IgE, викликаючи алергічну реакцію.
Харчову алергію не слід плутати з харчовою непереносимістю, оскільки в їх основі лежать різні механізми.
Більше 160 продуктів харчування можуть викликати алергічні реакції.
До харчових алергенів, що найчастіше викликають алергію належать:
🔹злакові вироби, що містять глютен;
🔹молюски та ракоподібні;
🔹яйця;
🔹риба;
🔹арахіс;
🔹соя;
🔹молочні продукти;
🔹горіхи.
Серед дітей грудного віку найпоширенішими є алергія на яйця, молоко та молочні продукти, які часто проходять з віком.
Алергія на молюсків, ракоподібних зустрічається частіше серед дорослих, тоді як алергія на арахіс однаково поширена серед дітей та дорослих.
Симптоми харчової алергії зазвичай з'являються протягом декількох хвилин – двох годин після вживання їжі, на яку в людини алергія.
Клінічні симптоми харчових алергій варіюються між легким дискомфортом та загрозливими життю реакціями, які потребують негайного медичного втручання.
Найпоширеніші симптоми алергії: чхання, закладеність носу, свербіж шкіри, сльозотеча, почервоніння, кашель.
Також алергічні реакції можуть включати кропив'янку, почервоніння шкіри або висип, набряк обличчя, язика, губ, блювоту та/або діарею, спазми в животі, запаморочення та/або нудоту, набряк гортані, голосових зв'язок, втрату свідомості тощо.
Єдиний спосіб для осіб, схильних до харчової алергії, контролювати її – це уникати споживання харчових продуктів-алергенів. Читайте етикетки на продуктах та не вживайте продуктів або інгредієнтів, які можуть викликати симптоми.
Якщо симптоми прогресують, негайно зверніться за медичною допомогою.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер