Канікули на лікарняних ліжках

Канікули на лікарняних ліжках

Перед школою і на початку вересня роботи у травматологів більшає. Найчастіше діти травмуються, впавши з дерев, скейтів, велосипедів і мопедів

Не всі діти пішли до школи 1 вересня. В ортопедії дитячої обласної лікарні чимало пацієнтів. Хтось уже лежить більше місяця, хтось потрапив в лікарню в останні дні серпня.

- Зараз травмуються дуже багато дітей, - зазначає завідуючий ортопедично-травматологічного відділення дитячої обласної лікарні Анатолій Корицький, - як з області, так і з Тернополя. Різниця в тому, що в тернополян травми менш серйозні, а в дітей з області, як правило, травми важчі, бо батьки зайняті городами, господарством. Дитина більше часу проводить сама, або дітей залучають до сільськогосподарських робіт, до роботи  на механізмах, і діти таким чином травмуються.

Найбільше травмуються діти 5-10 років, це пов’язано з особливостями розвитку дітей цього віку.

Відео дня

– З одного боку батьки вважають, що дитина вже доросла, щоб сама могла гратися на вулиці, а з другого боку вона ще не настільки свідома, щоб передбачити, що може з нею статися, - розповідає пан Корицький. - Діти вилазять на дерева, падають з них, падають з велосипедів, травмуються. Менші діти, як правило, травмуються в побуті. Батьки в цей час щось роблять на кухні чи інших кімнатах, а дитина десь полізе, щось перекине на себе – телевізор чи щось інше, чи переверне на себе окріп.

В старших дітей найчастіше травми пов’язані зі спортом чи ДТП. Дрібні травми в підлітків не потребують госпіталізації, діти лікуються амбулаторно. Великі травми потребують серйозного лікування.

- Нещодавно був випадок, коли дитина постраждала через ураження струмом. Були серйозні травми після ДТП, падіння з велосипедів, мотоциклів, скутерів. Такі травми бувають досить серйозними і потребують не однієї операції, - каже ортопед. - Можливо, найскладніший випадок був, коли в відділення потрапив підліток після ДТП. Його оперували тричі. Лікування відбувалося по етапах. Були відкриті переломи ніг. Спочатку закривали рани, а потім складали кістки. Така методика лікування, щоб запобігти інфекції.

 

Впав з пеніборда, збила машина

Заходимо в одну з палат відділення. 11-річний Дмитро з Шумського району зламав ногу в чотирьох місцях.

  • Я катався на пеніборді. Він не такий як скейт. З одного боку має такий ніс. В одному місці вужчий, в іншому ширший. Я вже трохи катався на ньому раніше в селі, десь півмісяця, може трохи більше, і не падав, - розповідає хлопець. - А поїхав на канікули до бабусі в Кишенев. Там гарні дороги в парку. Ми їхали з горбка і впав. Спочатку лежав там в лікарні, потім приїхали в Тернопіль. Вже два тижні в лікарні в Тернополі і кажуть, що ще треба тижнів зо два. Так що до школи ще не скоро. Тільки за місяць зможу ледь-ледь ставати на ногу. Але мама каже, що все буде добре.

Кількох дітей з Дмитрової палати уже виписали. Хлопчик розповідає їхні історії.

  • Саша зламав руку. Він з братом грав м’яча, перекинули його через паркан. Його брат хотів оббігти забор, а Саша хотів забрати м’яча швидше і так перескочив через забор, що зламав руку. А Давид хотів перестрибнути через гірку і зламав руку. Діма теж зламав руку, але не знаю як.

В іншій палаті лежить 9-річний Максим з селища Дружба, що на Теребовлянщині. В палаті він один, чекає, поки приїде мама, інших уже виписали. Розповідає, що в одного сусіда по палаті коліно було зламане, бо він багато футбол грав, а в іншого травма хребта.

У хлопця зламана нога. На запитання, чи теж падав з дерева, відповідає: «Та де там. ДТП»! Це трапилося за кілька днів до 1 вересня.

- Я на пішохідному переході перебігав дорогу і мене збила машина, - розповідає хлопець. – Якась легкова. Я не встиг її побачити. Вона так швидко їхала. І це було вдень. Мама була в церкві, а ми з Яною пішли на базу. Яна встигла перебігти, а я ні. Вона перша перебігла, а я побіг за нею. А машина дуже швидко їхала. Перелом відкритий, кістку видно, все таке. А на другій нозі тільки царапини. Там машина тільки бігом переїхала, а тут аж забуксувала, і перелом. В нас там багато аварій було в селі. 10 чи 20. Попали всі дорослі, а я один малий. 

Поки чекає маму, школяр грається на телефоні.

- Ще мають прийти Віка, моя сестра, і Яна з Віталіком, Яна – це моя подружка, з якою ми дорогу перебігали, а Віталік – мій друг, він мій сусід, - розповідає хлопчик. 

 

Падали з дерев, велосипедів і скейтів

Цього року найбільше діти падали з дерев, велосипедів і скейтів. Для вуличних травм найхарактерніший вік 6-7, і 10 років, продовжує ортопед-травматолог. Дуже багато цього року було переломів ліктів в дітей 5-6 років. Як правило, діти падали на вулиці. Укусів цього року було менше, опіків також. Також менше було травм кисті.

- Минулими роками у нас були дуже важкі випадки через такі травми – діти запихали руки в м'ясорубки, якісь рухомі механізми – січкарню чи на тракторі, - розповідає лікар. - Цього року на щастя були лише дрібні травми кисті.

Роботи у травматологів додається в певні сезони в році, розповідає лікар. Найбільше травм є в кінці травня- на початку червня, і в кінці серпня-на початку вересня. Це найбільші піки травматизму в дітей.

- В кінці травня закінчується школа, діти стають вільнішими, біжать на вулицю, роблять що захочуть, батьки тим часом на роботі, далі настає час роз'їздів, травм меншає, наступний спалах – перед школою, повертаються діти з відпочинку, сіл, поки не мають де себе подіти і так само йде спалах травматизму, розповідає лікар. - Зараз теж буде багато травм в перші тижні вересня, а далі - піде на спад. А в дорослих навпаки. Більше травм взимку. Діти ж зимою так сильно не травмуються, бо через короткий світловий день менше перебувають на вулиці, і мають більше одягу – це захищає якоюсь мірою.

 

Багато не щеплених

Зараз у відділенні лежать діти з переломами ліктя, гомілки, стегна. Діти падали на вулиці. Кілька днів тому виписали дітей, яких покусали собаки.

  • Як правило тварини були бездомні, діти поступають до нас в стаціонар, їм роблять 2-3 вакцинації від сказу, потім пацієнт закінчує лікування в поліклініці, - розповідає лікар. – Тривожить, що зараз є багато не щеплених дітей від правця, і правець є. В нас недавно був випадок, коли дитина травмувалася на вулиці. Це була невелика травма, дитина вкололася чимось. Цвяхи, дошки, навіть колючка може бути від рослини небезпечною. Свого часу батьки відмовлялися від щеплень, а потім трапляється навіть невелика рана, йде забруднення землею і виявляємо правець. Такі діти дуже важкі, лікуються в реанімації і потім дуже важка реабілітація – це в кращому випадку, в гіршому варіанті – можна втратити дитину. Люди думають, що таке може трапитися тільки десь далеко, не з ними, чи переживають, що можуть бути неякісні вакцини, але питання треба ставити не проти вакцинації. Зрештою, інші вакцини можна купити за кордоном.

Але дітей щеплювати від правця потрібно, навіть якщо батьки є затятими противниками вакцинації. Це краще, ніж потім лікувати дитину від такої страшної інфекції. Результати вакцинації і відсоток ускладнень від неї є набагато менший, ніж коли дитина захворіє на правець, наголошує лікар.

 

Довідка «RIA плюс»

З початку року до травмпункту дитячої обласної від початку року звернулося близько 9 тисяч дітей, з них з травня до кінця серпня – близько 5 тисяч. Госпіталізували тих, хто потребував лікування в стаціонарі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up