Комусь – мільйони, а іншим – нічого! Скільки грошей виділили лікарням на укриття і що там зробили?

Комусь – мільйони, а іншим – нічого! Скільки грошей виділили лікарням на укриття і що там зробили?

Надійне та укомплектоване сховище – першочергове, що повинні мати не лише багатоповерхівки та навчальні заклади, а й медичні установи. Та чи виділили їм кошти і скільки – ми дізнавалися.

Наразі на балансі Тернопільської міськради знаходиться чотири медичних заклади: Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги, Тернопільська міська комунальна лікарня №2, Тернопільська міська комунальна лікарня №3 та Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня.

Аби отримати детальну інформацію про сховища у кожному з вищевказаних медзакладів Тернополя та витрачені на них кошти, ми звернулися до відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради з інформаційним запитом. 

Що зробили?

У лікарні №2 під кожним лікувальним корпусом знаходяться приміщення, пристосовані під укриття. Загальна площа – 720 м кв.  Ця лікарня отримала найбільшу суму на приведення укриттів до ладу – 3,1 мільйона гривень. 

Відео дня

– З цих коштів 1 240 тисяч гривень виділили на ремонт сховища у пологовому відділенні, а 1 860 тисяч гривень – на ремонт сховища у кардіологічному відділенні. В укриттях одночасно можуть перебувати від 500 до 550 людей. У сховищі підведений кисень, каналізація та можливе освітлення за умови відключення від центрального електропостачання, – повідомляють  у відділі охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради. 

Майже однакові суми на проведення ремонтних робіт у сховищі отримав Тернопільський центр первинної медико-санітарної допомоги – 950 тисяч гривень, а також лікарня №3 – 870 тисяч гривень. 

– Загальна площа укриття в лікарні №3 – 395,3 м2. Під час повітряної тривоги там одночасно можуть перебувати 100 осіб. Є необхідні засоби для надання домедичної допомоги та нормального перебування. Наразі у даному сховищі проводять поточний ремонт, – каже начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Василь Даньчак. 

На облаштування укриттів у Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги бюджетних коштів ще не витрачали, повідомляють у відповіді на інформаційний запит. Загальна площа захисної споруди у Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги – 339,9 м2. 

Що планують зробити

То виходить сховище до війни було у нормальному стані або ж просто коштів не вистачило? Такі питання ми поставили директору закладу Ярославу Чайківському. 

– Нашим сховищем користувалися студенти медичного університету. Ви розумієте, якщо там могли під час повітряних тривог перебувати студенти, то стан сховища у досить-таки нормальному стані. Єдине – у нас там немає проточно-витяжної вентиляції, і деякі кімнати потребують косметичного ремонту. І от нам днями виділили з міського бюджету 566 тисяч гривень на поточний ремонт сховища, завдяки якому ми зможемо виправити недоліки, – каже пан Ярослав. 

Жодної копійки на ремонт укриття не отримала Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня. Зі слів Василя Даньчака, сховище знаходиться в задовільному стані. 

– Сховище стаціонару займає 250 м2, дитячої поліклініки – 300 м2, інфекційного відділення – 200 м2. Туалети та другі виходи наявні, а ось вентиляція у всіх приміщеннях відсутня. Також у дитячій поліклініці відсутня система аварійного електроживлення, – розповідає Василь Даньчак.

Чи планують проводити у сховищах Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні ремонтні роботи і чи подавав заклад прохання на виділення коштів з міського бюджету? Ми запитали у директора Андрія Артимовича

– До нас приходила комісія з міської ради, вказали на недоліки з вентиляцією, системою аварійного електроживлення. Ми розуміємо, що наші укриття потребують ремонту, тож поступово намагаємося виправити недоліки. Варто розуміти, що ці приміщення будували раніше, і ніхто не розглядав їх, як укриття чи сховища. Ми виходимо з того, що маємо. І намагаємося зараз ці приміщення пристосувати до укриттів. Нам головне – щоб перебування людей у цьому приміщенні було безпечним. Наразі плануємо витратити з власного бюджету лікарні приблизно три мільйона гривень на проведення ремонтних робіт у сховищах, – каже пан Артимович. 

Також він наголосив, що ремонти у сховищі – справа нелегка та довга. Тож за кілька тижнів зробити все не вдасться. 

Які вимоги до укриттів у медзакладах?

Вентиляція, наявність ліжкомісць та каналізація – базові потреби у будь-якому сховищі. І медичні установи – не виняток. За інформацією речника державної служби з надзвичайних ситуацій Тернопільщини Сергія Даніліна, усі споруди мають утримуватися у справному стані, що дозволяє привести їх у готовність до використання. Термін перебування у сховищі – не більше 12 годин, а найпростіших укриттях та інших захисних споруд цивільного захисту – не більше 24 годин. 

– Під час експлуатації захисних споруд не допускається виконання заходів, що знижують їх захисні властивості, надійність та безпеку. Місця розташування споруд позначаються за допомогою табличок (написів) та покажчиків руху до них. Біля вхідних дверей до захисної споруди вивішується табличка із зазначенням номера споруди, її балансоутримувача, місць зберігання ключів, особи, відповідальної за утримання та експлуатацію, її місцезнаходження і номера телефону, – каже пан Сергій. 

Крім того, входи до захисних споруд мають бути розчищені від зайвого сміття і доступними для користування людям з інвалідністю та іншим маломобільними групами населення. 

Обов’язково варто звертати увагу на вентиляцію. Природна – передбачається в спорудах місткістю до 50 чоловік. В інших випадках слід передбачати вентиляцію з механічним спонуканням. Не забувайте і про каналізацію. Якщо вона відсутня, допускається використовувати тару, що щільно закривається, загальною ємністю з розрахунку дві літри на добу на особу.

У сховищах повинно бути централізоване водопостачання. Якщо воно відсутнє, тоді укриття варто забезпечити переносними баками для питної води з розрахунку дві літри на добу на одну особу.

У кімнатах захисних споруд необхідно встановити первинні засоби пожежогасіння або обладнати їх системами внутрішнього протипожежного водопостачання, пожежної автоматики і сигналізації. 

Також не допускається використання, для оздоблення внутрішніх приміщень, синтетичних матеріалів, а також інших матеріалів, що під час нагрівання або експлуатації виділяють небезпечні хімічні речовини.

Речниця Тернопільської міськради Мар’яна Зварич наголосила, сховища у лікувальних закладах не для загального користування всіх тернополян та гостей міста. 

– Сховища у лікарнях обладнані. Ними повинні користуватися лише персонал лікарень та пацієнти, які перебувають на лікуванні, – каже вона. 

Читайте також:

Каналізація, вентиляція та Wi-Fі: чи готові шкільні укриття Тернополя для дітей. Ми перевірили

Назад в укриття. Тернополяни облаштовують всередині каплички та дитячі куточки

Що це за укриття – за сімома замками? Тернополяни не можуть потрапити у сховище під час тривоги

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up