"Ми вже вступили у другу хвилю пандемії": експерти пояснили, чому кількість хворих стрімко зростає

"Ми вже вступили у другу хвилю пандемії": експерти пояснили, чому кількість хворих стрімко зростає
  • Коронавірус в Україні впродовж останнього тижня б'є антирекорди. На Тернопільщині за останню добу виявили 40 нових випадків захворювання. 
  • У чому причина повернення піку пандемії, чи посилюватимуть карантинні заходи та які прогнози на літо, розповіли експерти із епідеміології.

Як повідомляє ДУ "Тернопільський обласний лабораторний центр", станом на ранок 15 червня на Тернопільщині зафіксували +40 випадків коронавірусу за останню добу. Загалом в області 1467 випадків від початку епідемії.

В Україні за останню добу, за інформацією МОЗ, зафіксували +656 випадків.

-Україна останнім часом б’є антирекорди по кількості нових випадків захворювання на COVID-19, - пише міністерство на офіційній сторінці у Facebook. - Вечірки, переповнені бари та нічні клуби стають звичним явищем. На жаль, веселощі без дотримання дистанції та маскового режиму сприяють активному поширенню коронавірусу.

Відео дня

"Будемо рекомендувати посилення карантину"

У чому причина такої великої кількості хворих на Тернопільщині, розповідає лікар-епідеміолог із 43-річним стажем, заступник керівника обласного лабораторного центру Володимир Паничев. 

- Я вважаю, що основна причина збільшення кількості хворих - це те, що послаблення карантину та адаптивний карантин більшість людей сприймає, як зняття карантину, - каже експерт. - Практично щодня ми бачимо кричущі, жахливі порушення протиепідемічних вимог у маршрутках: водії без масок, люди не дотримуються дистанції. Такі ж порушення констатуємо в роботі торгових закладів та комплексів. 

Володимир Паничев пояснює, що головна проблема полягає в безвідповідальності людей.

- Упродовж всього часу боротьби з коронавірусом, ми, як епідеміологи, надаємо рекомендації оперативному штабу для боротьби з коронавірусом, - каже лікар. - І я не виключаю можливості, що буду пропонувати на наступному засіданні повернутися до багатьох складових жорсткого карантину. Розумію, що це сильний удар по економіці, але між двома поганими речами треба вибирати ту, яка більше важлива. Я вважаю, що здоров'я та життя людей є набагато вагомішими, ніж заробітки. 

Епідеміолог каже, що, на його думку, потрібно посилювати обмеження, особливо щодо роботи громадського транспорту, ринків, торгових комплексів, закладів харчування. 

Чи будемо знову "замкнені" вдома?

Чи є ймовірність посилення карантинних заходів в Тернополі через велику кількість нових випадків зараження, ми запитали у пресслужби Тернопільської міської ради. 

Ситуацію розглядатимуть  на засіданні оперативного штабу.

- Ми очікуємо на дані, які будуть впродовж цього тижня, для того, щоб приймати рішення. На сьогодні надзвичайна ситуація зберігається, і ті рішення штабу, які приймалися раніше, мають силу, - повідомили у пресслужбі.

Проте наразі дати наступного засідання оперативного штабу немає. 

"Накопичення тестів в лабораторії немає"

В ефірі одного з центральних телеканалів нещодавно висловили припущення, що велика кількість хворих в Україні фіксується через те, що лабораторії нарешті почали "розгрібати" потік зразків, які накопичувались тижнями. 

Однак, як повідомив Володимир Паничев, на Тернопільщині такої проблеми немає. 

- Щодо заяви про те, що окремі лабораторії в окремих областях України нарешті забезпечили повне лабораторне дослідження зібраного матеріалу, є частково вірною. Це не стосується Тернопільської області, у нас такої ситуації не було за весь час пандемії, - каже експерт.  - До прикладу, Львівська та Волинська області не встигали обробляти добові поступлення матеріалів, і ми навіть дещо допомагали їм. 

"Друга хвиля не за горами. Вона вже тут"

Як розвиватимуться події в Україні, якщо карантин не посилять, "20 хвилин" запитали в академіка аціональної академії медичних наук України, президента Всеукраїнської асоціації інфекціоністів, завідувача кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського національного медичного університету імені Івана Горбачевського, професора Михайла Андрейчина.

- Останні дні дали антирекорд захворюваності, - каже професор. - Це були найбільші показники за добу. Це вказує на те, що стадія "плато", яку ми наче досягли в боротьбі з коронавірусом, дала нові піки. Як буде найближчим часом, відповісти важко. Але ймовірність подальшого росту є. І є усі необхідні умови: послаблення карантину, люди перестали дотримуватись правил, які вони зобов'язались виконувати. 

На запитання журналістки "Чи не за горами друга хвиля захворювання в Україні", пан Андрейчин каже, що вона вже відбувається. 

- При будь-яких рішеннях щодо послаблень чи посилення карантину, варто враховувати, що ця друга хвиля може наростати, - говорить експерт. - Тут звісно є конфлікт інтересів. З погляду епідеміології, карантинні заходи треба посилювати, але на економічних показниках це може позначитись дуже негативно. 

У Баворові кількість хворих зростає

Нагадаємо, на початку червня зафіксували  спалах коронавірусної інфекції у селах Застав‘є, Баворів, Прошова, Дичків, що на території Великогаївської об’єднаної територіальної громади. Загалом з п’ятого по  дев’яте червня лабораторно було підтверджено 34 випадки захворювання.

Більше читайте у матералі: "Запросили 55 осіб, з них тепер 37 хворих: ювілей у Баворові став причиною спалаху COVID-19"

Як повідомив Володимир Паничев, станом на 15 червня, серед людей, які святкували ювілей у Баворові, вже є 45 лабораторно підтверджених випадків. 

- Люди, які були на святкуванні, стали джерелом інфікування для інших, - каже Володимир Паничев. - Це ситуація, коли елементарне нехтування правилами карантину призвело до такої ситуації. Зараз коло контактних осіб ще встановлюється. 

Як почуваються працівники швидкої, де зафіксовано спалах

На початку червня "20 хвилин" також повідомляли про 16 працівників  оперативно-диспетчерської служби, які захворіли на COVID-19.

Як зараз почуваються медики та скільки людей із швидкої захворіли насправді, ми запитали у головного лікаря Центру екстреної медичної допомоги Михайла Джуса. 

- За вихідні не було підтверджено нових випадків захворювання, - каже пан Джус. - У загальному ПЛ-тестування було позитивним в 32-ох людей. Зараз на підстанції №1, де було зафіксовано спалах, ситуація покращується. Люди вже відбули карантин і фактично сьогодні бригади повертаються до роботи.

Серед медиків п'ятеро вже одужали від коронавірусу. Окрім того, за словами головного лікаря, впродовж останнього тижня тестували медиків швидкої допомоги інших підстанцій. У них - усі тести негативні. 


Ми стежимо за ситуацією із захворюваннями  на коронавірус в Україні та області. Про усі посилення карантинного режиму повідомлятимемо. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Олександр Семенів

    2022 рік. В Україні йшов 2 рік карантину. Почалася 26 хвиля пандемії...
  • Ігор Тернопіль

    Тернопільщина так зарагульована...що любий вірус рядом не стоїть😂
  • Mykola Ivasyuta

    Хватає того брєду
  • Луцык Егор

    В связи с пандемией коронавируса в

    обществе возник новый термин: в онлайн-словаре англоязычного сленга Urban Dictionary появилось слово covidiot

    (от названия заболевания COVID-19 и

    слова «идиот»). Именно так называют коронавирусных

    диссидентов, отрицающих существование данного заболевания.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up