Міфи і правда про грип: як захиститися від інфекції і що допоможе вилікуватися

Міфи і правда про грип: як захиститися від інфекції і що допоможе вилікуватися

“Запитай у лікаря про грип та ГРВІ”: на найпоширеніші запитання в рамках популярного проєкту МОЗ відповів фахівець Кирило Васильченко.

У рамках формату МОЗ України “Запитай у лікаря” на питання пацієнтів відповідав сімейний лікар, лікар загальної практики - Кирило Васильченко. Публікуємо відповіді експерта на питання слухачів.

До слова, за минулий тиждень (2–8.12) на ГРВІ захворіли понад 173 тис. людей, із них більше 69% — діти.

Зареєстровано 24 випадки грипоподібного захворювання (ГПЗ) та 19 випадків тяжкої гострої респіраторної інфекції. За результатами лабораторного дослідження 15 зразків матеріалів хворих на ГПЗ отримано 2 позитивні результати: визначено віруси грипу типу А(Н1)pdm09 і B.

Відео дня

У більшості регіонів України минулого тижня активність грипу та ГРВІ знаходилася на неепідемічних рівнях. А у Вінницькій, Донецькій та Чернівецькій областях зафіксовано низьку епідемічну активність грипу та ГРВІ.

Упродовж минулого тижня проти грипу вакциновано більше 14 тис. людей, а з початку жовтня щеплення зробило понад 208 тис. осіб.

Із початку епідемічного сезону не зареєстровано жодного летального випадку внаслідок грипу.

Як відрізнити грип від ГРВІ?

Грип - це гостра респіраторна вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом. 

Симптоми, які відрізняють грип від ГРВІ: блискавичний початок хвороби, 

гарячка, міалгії (біль у м'язах), температура тіла понад 38 С, слабкість, втома, озноб головний біль. 

Через свої ускладнення грип небезпечний (наприклад, пневмонія та ниркова недостатність), тому дуже важливо вчасно встановити діагноз та почати лікування. 

У якому випадку варто звернутися за фаховою допомогою?

Якщо у людини типові симптоми грипу, варто проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем і виконувати його вказівки. 

Якщо почався процес ускладнення, до лікаря потрібно звертатися відразу. При ускладненні у пацієнта з’являться характерні симптоми. Це часте поверхневе дихання, судоми. 

Також якщо людина відноситься до груп ризику:

  • Це люди старші 65 років, 
  • люди з надлишковою вагою, 
  • люди, які мають хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма чи хронічний обструктивний бронхіт);
  • імуносупресія (наприклад, онкохворі, віл-асоційовані)

Яку температуру варто знижувати при хворобі та які засоби краще для цього використовувати?

Температура тіла, яку потрібно знижувати, для дітей та дорослих різна. Дітям варто знижувати температуру, яка сягає позначки 38 С. Дорослий пацієнт повинен знизити температуру, якщо вона перевищила позначку 38.5 С.

Для зняття гарячки потрібно використовувати парацетамол або ібупрофен.  

Не можна застосовувати ацетилсаліцилову кислоту (аспірин). При застосуванні аспірину можливий синдром Рея. Це печінкова недостатність і енцефалопатія.

Чи лікується грип антибіотиками?

Грип не лікується противірусними засобами та антибіотиками. При тяжкому перебігові хвороби, який потребує госпіталізації в умовах стаціонару, фахівцями може бути призначена специфічна противірусна терапія - озельтамівір. Це рецептурні лікарські засоби, які призначаються лікарями при тяжкому перебігові грипу.

Чи можна захворіти грип через переохолодження?

Єдиний спосіб захворіти на грип і ГРВІ - це контакт з людиною, в якої є вірус. Температурний режим - це один із найпоширеніших міфів. Навіть якщо людина отримала переохолодження, із гарною імунною системою та відсутністю контакту з хворими, вона не захворіє.  

Як довго після того, як зникли симптоми, людина може інфікувати інших?

Пацієнт може бути заразним за день-два до початку хвороби та ще  у середньому 7-10 днів від початку симптомів. Цей термін може бути продовжений в імуноскомпрометованих (пацієнти з первинним імунодефіцитом) та у дітей. Тому варто завжди консультуватися зі своїм сімейним лікарем. 

Які методи профілактики грипу та ГРВІ ?

Основним методом профілактики грипу є вакцинація. Методом профілактики ГРВІ є дотримання гігієни: миття рук, провітрювання приміщення, перебування на свіжому повітрі, загартовування, збалансоване харчування, правильний режим сну та відпочинку. 

Що має зробити людина, яка вирішила зробити щеплення від грипу?

Спочатку пацієнт повинен записатися на прийом до свого сімейного лікаря.  

Після огляду лікарем, йому дозволяють або ж не дозволяють робити щеплення. 

Якщо вакцина купується в аптечному кіоску, який не знаходиться у медичному закладі, треба дотримуватися холодового ланцюга:

  • збережіть чек на вакцину, яку ви купуєте (повинно пройти не більше двох годин між купівлею і введенням вакцини);
  • попросіть сертифікат на вакцину. Копія сертифікату видається аптечною мережею;
  • обов’язково візьміть сумку-холодильник з холодоагентом і термометром, адже потрібно дотримуватись температурного режиму для зберігання вакцини.

Кому і в який час краще вакцинуватися?

Краще за все вакцинуватись за 14 днів до прогнозованого майбутнього спалаху грипу. Приблизно за цей час формуються антитіла.  

Звертаю вашу увагу на інструкцію до вакцин. Там вказано, що вакцини можуть бути введені протягом усього року циркуляції вірусу грипу. Проте не варто забувати, що імунітет формується протягом 2 тижнів, тому, якщо після вакцинації ви будете контактувати з хворим, то можете заразитись.

Вакцинація вагітних інактивованими вакцинами проти грипу можлива у будь-який термін вагітності.

Чи можна робити профілактичне щеплення від грипу в один день з іншими щепленнями?

Так, їх можна поєднувати. Проте щеплюватися потрібно у різні анатомічні ділянки. За протоколом вакцинацію роблять під кутом 90 в дельтоподібний м'яз на обох руках. Тому за один візит до лікаря можна зробити кілька щеплень. 

Як правильно вакцинувати дитину від грипу?

Дитину можна вакцинувати віком від 6 міс. Якщо дитині до 9 років і вона до цього не була вакцинована від грипу, їй треба робити два щеплення із різницею в місяць. Спочатку одне, через місяць - наступне. Всі наступні роки, навіть, якщо їй до 9 років, вже потрібне лише одне щеплення.

Дитина, якій зробили щеплення, може контактувати з немовлятами. Вакцина інактивована, тому щеплення не вплине на інших членів сім'ї. 

Найпоширеніші міфи про грип, його симптоми та методи лікування

Міф: від вакцини можна заразитися грипом. 

Правда: ні, не можна, тому що вакцина інактивована.  

Міф: часник та цибуля можуть знезаразити повітря і запобігти грипу. 

Правда: набагато важливіше дотримуватись особистої гігієни, зволожувати повітря та пити багато рідини. 

МІф: лікування антибіотиками від грипу. 

Правда: антибіотики не допомагають лікувати вірус. Їх можуть призначати лікарі, якщо є бактеріальне ускладнення. 

Міф: вітамін С для профілактики. 

Правда: немає досліджень, які доводять це. 

Міф: якщо людина хворіла один раз у цьому році, то вона не захворіє повторно.

Правда: можливо захворіти ще раз, адже вірус грипу і група ГРВІ включає в себе багато вірусів (наприклад, ротавіруси, паравіруси і риновіруси). Відповідно, людина може захворіти навіть після щеплення, але щеплення гарантує, що не буде тяжких форм хвороби та летальних наслідків.   

Довідка

Влітку 2019 році МОЗ запустив проєкт "Запитай у лікаря": ставити запитання можна в соцмережах відомства. МОЗ запустив новий формат комунікації "Запитай у лікаря" для популяризації відповідального ставлення до свого здоров'я та підвищення довіри до доказової медицини. Перша трансляція відбулася 1 серпня, на офіційній сторінці МОЗ України у Facebook, її тема - вакцинація. 

МОЗ України наголошує, що будь-які консультації щодо вашого стану здоров’я ви маєте отримувати насамперед у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким ви підписали декларацію. Саме на рівні сімейних лікарів у світі вирішуються до 80% питань щодо здоров’я. Формат "Запитай у лікаря" - це додаткова можливість дізнатися у фахівців відповідь на те чи інше питання, що не може замінити візит і повноцінну індивідуальну консультацію з вашим лікарем.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up