На Тернопільщині побільшало дорослих, хворих на кір, у Тернополі - дітей

На Тернопільщині побільшало дорослих, хворих на кір, у Тернополі - дітей
  • Україну сколихнула новина про другу смерть у 2018 році від кору. В області кількість хворих невпинно зростає - лише за кілька тижнів січня стало відомо про 105 випадків.
  • Безкоштовно вакцинують лише дітей, однак наразі є лише минулорічні залишки вакцини, яких вистачить до кінця зими.

Наразі у Тернополі ажіотажу щодо щеплень немає. Журналіст "20 хвилин" навідалась у Тернопільську міську дитячу поліклініку та «Центр первинної медико-санітарної допомоги» на Острозького вранці 18 січня, однак жодного бажаючого щепитися від кору там не зустріла. 
Від початку 2018 року у Тернополі зареєстровано 6 випадків захворювання на кір серед дитячого населення. Останній випадок медики зафіксували 9 січня. Станом на 16 січня спалаху захворювання у місті не виявлено, повідомили в міській раді.
Специфічного лікування від кору немає, але захворювання можна попередити, зробивши вакцинацію. Наразі відсоток щеплених дітей у Тернополі, які досягли 1-річного та 6-річного віку становить 98%, а відсоток дітей різного віку, які були недоохоплені вакцинуванням протягом останніх років складає 76%.

Безкоштовно вакцинують лише дітей, однак наразі є лише минулорічні залишки вакцини, яких вистачить до кінця зими, каже епідеміолог.

Однак на кір хворіють не лише діти, а й дорослі: під загрозою всі, хто не має щеплення. Зокрема 17 січня стало відомо про ще одну смерть від кору: померла доросла людина. Відтак, у новому році від кору в Україні померли вже двоє людей, повідомили на сторінці Міністерства охорони здоров'я у Facebook.

Відео дня

 І якщо у Тернополі наразі тенденція захворюваності йде на спад, то в області навпаки. 

- Захворюваність на кір в Тернопільській області невпинно зростає, - каже коментує завідувач відділу епіднагляду Тернопільського обласного лабораторного центру Марія Павельєва. - Якщо  в листопаді минулого року зареєстрували 102 випадки, за грудень 100 випадків, то лише за кілька тижнів січня вже відомо про 105 випадків. І якщо за статистикою раніше хворіли діти, то в 2018 році 60%  - це дорослі. Летальних випажків, на щастя, в нас не було зареєстровано. Усього за минулий рік було зареєстровано 12 спалахів (це коли є три та більше пов"язаних між собою випадків) кору. Захворювання реєструються у всіх без виключення районах Тернопільської олбласті, зокрема є спалахи в Шумському та Теребовлянському районах. Думаю, що доцільності оголошувати карантин наразі нема сенсу, бо поки що більше хворіє доросле населення. 

Для того, щоб уникнути зараження вірусом, медики  рекомендують батькам, чиї діти ще не мають жодного щеплення від кору, або пройшли лише одне вакцинування, звернутися у Тернопільську міську дитячу комунальну лікарню до дільничного лікаря-педіатра для проведення вакцинації та ревакцинації. Для цього у місті закуплено 1300 доз вакцини бельгійського виробництва КПК.

Інкубаційний період кору (тобто період, коли симптоми ще не проявляються) становить 6-21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура,  головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), пронос та блювота.

На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Кір має серйозні ускладнення: захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку - енцефаліту, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • бурундук

    ладно дорослі своїм здоровям ризикують, а дітей треба щепити всіх і в примусовому порядку
  • Анонім

    послухайте що говорить лікар Комаровський   https://www.youtube.com/watch?v=LSs0cRMD9Pc

  • Іра

    А де подівся ГРИП цієї зими???? Ні слуху ні духу про нього. Зато тепер всі налякані кором!
  • Петро Білецький

    Знов розводять на бабло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up