На Тернопільщині почала працювати мобільна лабораторія

На Тернопільщині почала працювати мобільна лабораторія

Мобільна станція для проведення досліджень Центру контролю та профілактики хвороб розпочала свою роботу на Тернопільщині.

Про це повідомили в Тернопільському обласному центрі контролю і профілактики хвороб.

Бюро ВООЗ в Україні передало дану мобільну станцію Державній установі «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» для забезпечення невідкладних потреб громадян у сфері охорони здоров’я під час війни.

Дана мобільна лабораторія та її спроможності швидко виявляти і діагностувати захворювання є необхідними для ідентифікації, реагування та профілактики недуг.

Відео дня

Міобільна станція для проведення досліджень – південнокорейського виробництва Seegene. Таких пересувних лабораторій в Україні є дві. Одна — в Тернопільській області, а друга, але українського виробництва — в Житомирі.

У комплектацію мобільної станції входить специфічне обладнання, яке є дороговартісним (ампліфікатори, шафа біологічної безпеки, автоматична станція виділення, UFO-бокс, холодильники тощо).

Мобільна лабораторія — унікальна. Облаштована автономною системою вентилювання, клімат-контролем, безперебійним електроживленням, є дизель-генератор.

«Мобільна лабораторія представляє собою мікроавтобус, в салоні якого встановлена змонтована універсальна багатоцільова модульна лабораторія, поділена на два відділення, які оснащені приладами та обладнанням для відбору і аналізу біологічного матеріалу – розповіла заступник генерального директора із впровадження системи управління якістю ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ " Юлія Кравчук.

— Мобільна лабораторія для проведення досліджень дозволяє в реальному режимі часу проводити дослідження в широкому спектрі параметрів біологічного матеріалу за допомогою сучасних приладів, – додала вона.

За словами Юлії Кравчук, за півгодини в цій лабораторії можна дослідити до ста зразків, за добу – провести до семи тисяч досліджень не тільки ПЛР-тестування на COVID-19, а й робити інші лабораторні дослідження, залежно від потреби. Тут можуть працювати від 2 до 3 медичних працівників.

Як зазначила головна державна санітарна лікарка Тернопільської області Оксана Чайчук, для організації та проведення роботи у мобільній станції п’ятеро фахівців Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб пройшли навчання у Німеччині.

— Уже сьогодні ця мобільна станція для досліджень вирушає у Заліщики, де працюватиме три дні. Також уже формуються графіки виїздів мобільної станції в інші громади Тернопільщини. Лабораторія має можливість працювати, де виникне потреба, – додала Оксана Чайчук.

Нагадаємо, раніше 20 хвилин повідомляли, що у квітні цього року Тернопільщина отримала кілька вакцинальних автобусів.

Також 20 хвилин повідомляли, що на початку травня ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19.

Ще додамо, що 26 травня в Тернопільській області зареєстрували 4 випадки ковіду — це останнє повідомлення центру контролю і профілактики хвороб щодо статистики ковіду в області.

 

Читайте також:

Як зберігають препарати й кого щеплюють у вакцинальних автобусах: ми перевірили

На Тернопільщині почав працювати вакцинальний автобус

ВООЗ скасувала статус пандемії COVID-19

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up