Як зберігають препарати й кого щеплюють у вакцинальних автобусах: ми перевірили

Як зберігають препарати й кого щеплюють у вакцинальних автобусах: ми перевірили
  • Жителів області безоплатно щеплюють проти інфекційних захворювань у спеціальних вакцинальних автобусах. Така акція стартувала на Тернопільщині до Європейського тижня імунізації, із 24 по 30 квітня.
  • Скільки автобусів є і звідки їх отримали?  Чи багато людей приходять за щепленням та які документи потрібні? У яких умовах зберігають вакцину? Ми дізналися.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Тиждень імунізації триватиме з 24 до 30 квітня. Його мета – підвищити обізнаність громадян про важливість вакцинації, що є методом профілактики захворювань і може врятувати життя. Виїзні команди Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України спільно з медиками «Центру первинної медико-санітарної допомоги» безкоштовно вакцинують населення проти COVID-19, правця та дифтерії. Роблять це у вакцинальних автобусах, які отримала наша область. Один із них 24 квітня працював на Театральному майдані.

Попит на вакцинацію є

Ажіотажу біля вакцинального автобуса, який розмістили перед сходами Драмтеатру, не було. Інколи, за словами медиків та організаторів акції, стоїть невелика черга, але вона швидко рухається. Тиждень імунізації наразі проводять по всій Україні. На Тернопільщині акцію вирішили розпочати з обласного центру. Здивовані, що містяни активно приходять щепитись від захворювань, розповідає завідувачка відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб Марія Павельєва.

Відео дня

– З нами у вакцинальному автобусі працює мобільна бригада центру первинної медико-санітарної допомоги. Будь-хто охочий упродовж дня може отримати тут щеплення від дифтерії і правця, а також від коронавірусної інфекції. Більшість вакцинуються від дифтерії і правця. Ми нагадуємо про актуальність календаря профілактичних щеплень. Багато захворювань можна попередити шляхом вакцинації. Також радимо не забувати звертатися до сімейного лікаря! – говорить Марія Павельєва.

Прийшов отримати свою дозу вакцини від правця тернополянин Роман. Чоловік працює завідувачем одного з відділів обласного центру дитячого туризму. Про акцію він випадково дізнався з Інтернету.

– Я мотивуюсь тим, щоб на майбутнє убезпечити себе і своїх рідних від інфекційних захворювань. Давніше вакцинувався від кору. Також отримав бустерну дозу вакцини проти «корони». А декілька днів тому дізнався, що на площі працюватиме автобус, тож вирішив прийти. Від таких недуг, як правець, порятунку немає. Тому, гадаю, щоб не було клопоту, краще щепитись та спокійно жити, – каже він.

Вакцинувалась від правця й молода мама Олена. Жінка наразі в декретній відпустці, а інформацію про тиждень імунізації прочитала у місцевому телеграм-пабліку. Говорить нам, дуже рада, що зуміла щепитись від захворювань. Давно це планувала, але все бракувало часу відвідати свого лікаря.

– Я все ніяк не можу дійти до сімейного лікаря. У медзакладах переважно черги, а мені з дитиною важко вистояти. А тут ми гуляли і підійшли сюди. Подумала, чому б не вакцинуватись. Показала паспорт, підписала згоду про вакцинацію і все! Хороша акція, все швидко минуло, – додає Олена.

У яких умовах тримають вакцину 

Журналістка «20 хвилин» побувала всередині вакцинального автобуса. Там доволі просторо, окремо стоять крісла й два столи – за одним охочий вакцинуватися спершу заповнює документи спільно з медиком, а на іншому є все необхідне обладнання, і тут роблять щеплення. Аби отримати його, дійсно достатньо показати паспорт (фізичний чи у «Дії»). У багатьох людей в цю електронну систему «підтягує» й усі дані про попередні отримані вакцини. А вже на місці медичні працівники заповнюють нові папери, а згодом вносять інформацію в електронну систему Міністерства охорони здоров’я.

Вакцина зберігається у спеціальних контейнерах. Сумки-холодильники, у яких її перевозять, мають холодові елементи. У сумках тримається стала температура +2 – +8 градусів. Вакцину дістаємо з контейнера перед самим проведенням щеплення. Ми ретельно слідкуємо за належними умовами її зберігання. Щепитись від COVID-19 можна трьома видами вакцин – Pfizer, CoronaVac і Janssen. Всі вони в окремих контейнерах. Найчастіше люди обирають «Пфайзер», – каже Марія Павельєва.

Дітей у автобусі не вакцинують, лише дорослих. Пояснюють це тим, що малеча має свою специфіку щеплень. Кожна мама має знати, коли її дитину за графіком слід імунізувати від певного захворювання. Тому, зауважує завідувачка відділу імунопрофілактики обласного центру контролю та профілактики хвороб, вони лише радять батькам періодично водити малюків до сімейного лікаря й консультуватись з ним. Натомість з дорослими простіше. Не всі своєчасно отримали бустерну дозу вакцини проти «ковіду», мало хто одержував щеплення від дифтерії і правця, чи взагалі не пам’ятає про це.

– Дорослим ревакцинація від таких захворювань, як дифтерія і правець, необхідна кожні 10 років. Це важливо, бо навіть мінімальна тріщина, опік, укус тварини чи мікрорана може призвести до хвороб. А смертність від них досі висока, – додає Марія Павельєва.

Упродовж дня, 24 квітня, на Театральному майдані вакцинальний автобус відвідали 61 особа. 40 людей щепились проти дифтерії і правця, а 21 – від коронавірусу, повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Після Тернополя команда медиків вирушає вакцинувати мешканців різних громад по всій області. 25 квітня можливість отримати щеплення матимуть люди у Шумській ОТГ, 26 квітня – у Заліщицькій, 27 квітня – у Чортківській, а 28 квітня автобус працюватиме у Теребовлянській громаді.  

Для чого призначені автобуси

Дехто з містян у коментарях до наших попередніх публікацій на сайті обурювався, мовляв автобус для вакцинації недоцільний. Кошти на транспортні засоби витратили марно, бо кожен може піти у найближчий медичний заклад і вакцинуватись там. То для чого тоді потрібні спеціальні автобуси? У Тернопільській ОВА пояснили, що вони перебувають на балансі обласного центру контролю та профілактики хвороб, тож за інформацією звертатись туди.

– Вакцинальні автобуси потрібні, аби забезпечити легкий доступ до послуги імунізації мешканців усіх районів і населених пунктів області. Ними ми перевозимо медиків до людей, які виявили бажання щепитись від інфекційних захворювань. Особливу увагу приділяємо людям похилого віку, маломобільним громадянам, внутрішньо переміщеним особам, а також тим, хто живе у віддалених й важкодоступних селах. Автобус має ліфт-платформу для транспортування людей з обмеженими можливостями з метою їх вакцинації, – кажуть в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Ще у лютому 2023 року представництво ВООЗ в Україні за підтримки Європейського_Союзу передали Міністерству охорони здоров’я України 59 таких вакцинальних автобусів. Чотири з них 16 лютого отримали ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ», аби вакцинувати населення проти COVID-19 та проводити рутинну імунізацію. Таку кількість автобусів від установи самі вказали у відповіді на запит Міністерства охорони здоров’я України. Ми поцікавились, чи є потреба аж у чотирьох автобусах.

– В одному автобусі є 35 посадкових місць і 3 місця для людей з обмеженими можливостями (тих, які пересуваються на інвалідному візку). Ми маємо велику потребу в цьому транспорті, бо треба обслуговувати населення у трьох районах – Кременецькому, Чортківському, Тернопільському та у місті Тернопіль. Тому автобуси вирушили у міськрайонні центри контролю та профілактики хвороб, – відповідають в обласному центрі.

Вартість автобусів марки Ankai, переданих Всесвітньою організацією охорони здоров’я, у Центрі контролю та профілактики хвороб не знають. Витрати на пальне установа покриває самостійно.

Перший виїзд міського вакцинального автобуса здійснили 1 квітня. Тоді на набережній ставу у Тернополі щеплювали людей від коронавірусу. Вдруге автобус вирушив у Золотниківську громаду. Ним доставили мешканців сіл до фельдшерського пункту села Зарваниця, де облаштували тимчасовий пункт вакцинації. Людям перевіряли рівень цукру у крові, вимірювали артеріальний тиск, робили загальний аналіз крові та кардіограму за допомогою телемедичного обладнання, а також щеплення охочим від коронавірусу, дифтерії і правця. Так виїзні бригади працюють у районах Тернопільщини.

 

Читайте також: 

Чим небезпечний Covid-19 для тернополян та як захистити себе: поради медиків

Як тернополяни брали участь у «Здоровій прогулянці» (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Де і від чого жителі Тернопільщини можуть безоплатно вакцинуватися

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up