На туберкульоз найбільше хворіють чоловіки

На туберкульоз найбільше хворіють чоловіки

Тернопільщина входить в п’ятірку областей з високим відсотком вилікуваних людей від туберкульозу. Смертність від туберкульозу у нас найнижча в державі.

В стаціонарі протитуберкульозного закладу хворих можуть лікувати лише до півроку, далі пацієнт має доліковуватися амбулаторно. Тож ліжка у протитуберкульозних закладах і далі будуть скорочувати. Завдання лікарів - максимально скоротити час лікування пацієнта до тієї стадії, щоб він був незаразним, а потім продовжувати лікування амбулаторно. Про це під час традиційного круглого столу для ЗМІ напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом розповів головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Вадим Рудик.

- В 2016 році лікарню в селі Плотича, де лікували хворих на позалегеневий туберкульоз, реорганізували в хоспіс, - каже він. - Таким чином 40 ліжок перевели в обласний протитуберкульозний диспансер. Допомога, яку надавали таким хворим, збережена. Її надають в хірургічному відділенні нашого закладу.

Загалом торік в обласному об’єднанні "Фтизіатрія" скоротили 165 ліжок.  Із них 30 ліжок – у дитячому санаторії, а 135 – в стаціонарах. З 2010 року кількість ліжок для хворих на туберкульоз скоротили з 640 до 365 на даний час.

Відео дня

- Кількість часу перебування пацієнта в стаціонарі порівняно з тим, як було 8-10 років тому, зменшилася вдвічі, це регламентують накази МОЗ. Ми повинні зменшувати кількість часу в стаціонарі, - зазначив Вадим Рудик. – Основне завдання – знебацилити пацієнта, щоб він не був заразним для оточуючих. Так у всій Україні. Таким чином максимально до півроку пацієнти можуть лікуватися в стаціонарі, а потім лікуватися амбулаторно, де він повністю одужує.

У 2017 році скорочення і реорганізацію ліжок в стаціонарах продовжать. Кількість ліжок в дитячому санаторії в Яблунові зменшать ще на 30 ліжок. Також з 1 травня цього року в обласному протитуберкульозному диспансері скоротять відділ диференціальної діагностики на 45 ліжок, який за новими нормативами не може бути в структурі диспансеру. Але відкриють відділення позалегеневих форм туберкульозу. Тут будуть лікувати пацієнтів з туберкульозом кісток, дітей і офтальмологічних хворих. Після рішення сесії облради реорганізовуватимуть ліжка в лікарні і диспансері в Бережанському та Заліщицькому районах.

Варто зазначити, що всі протитуберкульозні препарати постачають в область централізовано. Хворі повністю забезпечені препаратами на лікування туберкульозу. У кожному відділенні диспансеру є перелік наявних ліків в стаціонарі.

- Ніяких коштів за медикаменти пацієнти не платять, - підкреслив головний лікар.

Ефективність лікування зараз складає 81%. Це один з найкращих показників в Україні.

- Тернопільщина входить в п’ятірку областей з високим відсотком вилікуваних людей від туберкульозу, - зазначила заступник головного лікаря Тетяна Романів. – А смертність від туберкульозу у нас найнижча в державі.

Та ситуація з туберкульозом залишається складною і непередбачуваною. Не дивлячись на те, що останні 5 років йде тенденція до зниження реєстрації захворювання на туберкульоз і область входить в трійку областей з найнижчими показниками захворюваності на туберкульоз, все таки за минулий рік є тенденція до зростання вперше виявлених форм туберкульозу, зазначила фахівець.

Загалом фінансування на галузь не вистачає. Хоча витрати на протитуберкульозні заклади збільшені, та більшість видатків йдуть на виплати зарплати. На лікування залишається лише 1,5%, на харчування пацієнтів - 3,4%. Харчування хворих цього року буде гіршим, бо видатки, порівняно з минулим роком, менші. Годуватимуть не на 13,38 грн на день, як в 2016, а на 10,44 грн на день. Пов'язано це з недофінансуванням.

Нагадаємо, 24 березня у світі традиційно відзначають Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Цього дня на театральному майдані можна пройти флюорографію. Буде два пересувних флюорографи. До акції можна долучатися з 10 до 15 години.

 

Довідка

Найбільше на туберкульоз хворіють чоловіки - 69,9%, 34,1% - жінки.

Близько 60% випадків вперше виявленого туберкульозу  – у жителів сільської місцевості.

Серед  тих, у кого вперше виявили туберкульоз в 2016 році, переважають соціально незахищені верстви населення:

53,5% - непрацюючі люди працездатного віку

25,1% - пенсіонери

8,6% - робітники і службовці

3,5% - учні та студенти

1,3% - медичні працівники

1,1% - безхатченки.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up