Небезпечна дифтерія: робимо щеплення

Небезпечна дифтерія: робимо щеплення
  • Щодня від дифтерії вакцинуються десятки тернополян. Медики кажуть, що справа зрушилась з місця лише після того, як в Україні знову з’явилася ця хвороба.
  • Кореспондент «RIA плюс» перевірила, чи так усе працює в реальному житті, як декларує МОЗ, і пішла по безкоштовне щеплення від дифтерії.

Міністерство охорони здоров’я запевняє, що щеплення для українців за календарем профілактичних щеплень є абсолютно безкоштовним, адже вакцинація – це одна з послуг первинної ланки, яку оплачує Нацслужба здоров’я. Вакцинація від дифтерії – належить до календаря щеплень. Треба лише вибрати свого сімейного лікаря. 

 

Перед щепленням треба бути здоровим

Пригадую, що від дифтерії мене щеплювали ще в 90-х, я ще в інституті вчилася, тоді була епідемія цієї хвороби і медики ходили щеплювати по квартирах. Щоправда, даних про ті щеплення немає, документація не збереглася. Переконана, що потім ніхто мене не вакцинував від дифтерії кожних 10 років, як це необхідно. Значить, треба вакцинуватися.

Відео дня

Записуюся на прийом до своєї сімейної лікарки, яка працює в амбулаторії №15 на вул. Курбаса, 6. Лікар проводить огляд, дивиться чи не червоне горло, запитує про самопочуття, мені дають термометр, щоб поміряла температуру, запитують, чи маю дані про попередні щеплення, адже в існуючій картці інформації про це немає. Також лікар цікавиться реакцією на попередні щеплення, на інші препарати.

  • Якщо ви не маєте даних про попередні щеплення, можете спочатку визначити напруження імунітету, - каже Ольга Шершень. – У нас була одна така жіночка, вашого віку. Хотіла щеплення робити, але потім вирішила перевірити, може в неї ще достатній імунітет, то поки ще думає.

Кажу, що таки хочу щепитися, і заповнюю інформовану згоду – схожий опитувальник уже заповнювала, коли підписувала угоду з сімейним лікарем - треба відмітити, чи немає СНІДУ, які є хронічні хвороби, яка реакція була на попередні щеплення, чи є алергія і на що саме, чи даєте згоду на щеплення.

Я була переконана, що мене щеплять тут же, одразу після огляду лікаря. Але це виявилося не так. У цій амбулаторії ще немає процедурного кабінету, тож вакцинації наразі тут не проводять. Мені дали направлення в поліклініку на Купчинського,14, процедурний кабінет №1А.

Наостанок запитую в лікаря про можливі реакції на щеплення.

- Може бути підвищення температури, почервоніння, ущільнення в місці уколу, але це нормально, це свідчить про те, що ваш організм реагує на вакцину, але це буває рідко, - каже Ольга Шершень. - Перед тим, як підете вакцинуватися, поміряєте температуру і передзвоните до мене, скажете, як почуваєтеся, бо треба бути здоровим.

Читайте також Медики кажуть робити щеплення від дифтерії і дітям, і дорослим

Щодня 20-70 щеплень

Кабінет знаходиться на першому поверсі. Тут обслуговують кілька амбулаторій сімейної медицини. Щеплення проводять щодня з 11.00 до 15.00.

Біля процедурного кабінету в передобідню пору багато людей, хтось хоче зняти ЕКГ, комусь потрібні інші процедури, але мені пощастило, що бажаючих вакцинуватися тоді не було, тож заходжу всередину.

  • Тернополяни зараз часто активніше щеплюються від дифтерії і правця, в нас буває за день і 66, і 68 чоловік, - розповідає старша медична сестра загальної практики – сімейної медицини Ірина Левшенко. - Вакцина у нас нормальна, індійського виробництва. Холодовий режим збережений.

Вакцини справді зберігаються у холодильнику. Переді мною уже робили щеплення, тож будуть брати дозу з початого флакона. Прошу його показати, щоб пересвідчитися, що вакцина дієва. Температурний індикатор на вакцині, який має бути або на кришечці, або на самому флаконі, повинен мати характерне зображення.

Як пояснюють на сайті МОЗ, фарба, яка використовується при виготовленні цього елементу, є спеціальною і реагує на температуру, якщо вона перевищує належну. Зазвичай термоіндикатор виглядає як круг темного кольору, всередині якого розміщено невеликий квадрат світлого кольору (зауважте, що квадрат ніколи не буває сніжно-білим, а завжди має відтінок). Доки квадрат є світлішим за круг - вакцина є ефективною і може бути використана для щеплення. Якщо квадрат не видно взагалі  або він є темнішим за круг навколо - вакцина вже не є ефективною, тож використовувати її не варто. Водночас вакцина, що втратила ефективність, НЕ спричиняє додаткових реакцій, проте вона не забезпечує захист.

  • Ось бачите, на флаконі написаний виробник, номер серії, термін придатності, ось цей фіолетовий круг – є термоіндикатором, він показує, як зберігається вакцина, чи зберігається з дотриманням потрібної температури. Світлий квадрат у ньому свідчить про те, що вакцина придатна, - каже медсестра.

Цікавлюся, чи є усе необхідне для вакцинації крім вакцини – спирт, вата, шприци.

  • Людям нічого не потрібно купувати – ні шприців, ні вати, ні спирту. Потрібно мати тільки направлення від свого сімейного лікаря, - каже медсестра.

Сама процедура щеплення минає дуже швидко. Добре, що одягнула кофту, щоб легко було відкрити верхню частину плеча. Справа кількох секунд – і медсестра уже ввела вакцину. Чесно кажучи, спочатку навіть і не помітно, куди взагалі зробили той укол.

  • Після щеплення треба посидіти до півгодини в медзакладі, де зробили щеплення, якщо ваш сімейний лікар є в цій поліклініці, то почекайте біля його кабінету, потім хай лікар подивиться, чи немає побічної дії, якщо все добре, йдете додому, - каже медсестра. – У вашому випадку, так як ваша лікар не тут, побудьте трохи біля нашого кабінету. А потім у разі чого, дзвоніть до свого сімейного лікаря. День старайтеся не мочити руку. Після щеплення може бути реакція суто на вакцину – може бути почервоніння у місці ін’єкції, може бути «вузлик», може навіть піднятися температура, це буває дуже рідко, але буває.

Після щеплення вам на руки дають картку обліку профщеплень, яку потрібно віддати своєму сімейному лікарю. Документ вклеять у вашу медичну картку. Тут вказано, яку вакцину вам ввели, якою дозою, її серійний номер, термін придатності, також є графа, де потрібно вказати вашу реакцію на щеплення.

Дорогою на роботу їду і прислухаюся, як там вакцина. Тільки наступного дня стало помітним, де ж мені зробили укол. Це місце трохи почервоніло, дещо набрякло, було гаряче на дотик і навіть боліла рука. Але температури у мене не було, тому лікаря я не турбувала, а ще через два дні ці відчуття минули. Знову ж таки повторюся, це лише моя реакція на це щеплення. У вас може бути інакше. Усю інформацію запитуйте у вашого сімейного лікаря!

Отож, перше щеплення є, бо як зазначала експерт за напрямком «Інфекційні хвороби» управління охорони здоров’я обласної держадміністрації Олена Герасименко, якщо немає даних про щеплення більш як 10 чи 20 років, дорослому потрібно вакцинуватися тричі: наприклад, зараз перше щеплення вакциною АДП-М, через місяць – друге і через півроку – третій раз. Якщо людина регулярно робить щеплення – в 26, 36, 46 і т. д років, то достатньо зробити ревакцинацію – один раз.

Читайте також Небезпечна дифтерія: як захиститися дітям і дорослим
 

Коментар

Вимагають шприц – скаржтеся адміністрації

Микола МЕДВІДЬ, директор Центру первинної медико-санітарної допомоги:

- Тепер тернополяни значно більше вакцинуються від дифтерії. Якщо раніше цей процес був як потічок, то зараз – як повноводна ріка. Люди зреагували на події в Україні і Тернопільщині. Коли ми місяцями говоримо, що підіть, зробіть щеплення, то на це не зважали, а коли почалися спалахи по Україні, то це спонукало людей піти за щепленнями. Щоб зробити щеплення від дифтерії, потрібно звертатися до свого сімейного лікаря, бо щеплення є частиною його роботи. Перед процедурою він оглядає пацієнта, перевіряє, чи немає ніяких катаральних явищ. Щеплення є абсолютно безкоштовним для пацієнта, за державні кошти закуплена вакцина, для пацієнта є безкоштовною і процедура вакцинації. Пацієнту нічого не потрібно з собою нести – ні шприца, ні вати, ні спирт. У нас немає з цим проблем – все закупили. Якщо вам кажуть принести шприц, скажтеся до адміністрації Центру первинної допомоги за тел. 52-46-50.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ірина Чубата

    Автор молодчина! Особистим прикладом показала важливість щеплення від дифтерії.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up